“Για να θυμίζει “

3947

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη
παυλίνα μπεχράκη
Ή Επανάσταση του 1821,και κάθε Επανάστασση που σπρώχνει τη Ανθρωπότητα μπροστά,είναι Επανάσταση, που εκφράζει,τους πόθους και τις Λαχτάρες τών Λαών, μιάς εποχής. Ή Ελληνική Επανάσταση,του 1821,κατά των Τούρκων κατακτητών, ή πλέον δίκαιη, πλημμύρισε με ενθουσιασμό,και ελπίδα,όλον τον Πνευματικό Κόσμο της Εύρώπης,Ζωγράφοι αποτύπωναν στα έργα τους, σκηνές του Αγώνα,Ποιητές με τον ωραίο τους λόγο,γέμιζαν όλους τους Φιλέλληνες Ευρωπαίους,με ελπίδα,προσδοκία και αγαλλίαση.όχι μόνο για τη τύχη,αυτού του μικρού βασανισμένου Λαού, αλλά για ολόκληρη την ανταριασμένη ΕΥΡΏΠΗ. Διανοπύμενοι,Αρχαιολάτρες, οι καλοί Ελληνες της διασποράς,γίνανε όλοι ,ένα είδος αγωνιστή για την Ελευθερία ,από τη τυραννία των Δυνατών. Άπό την γέννηση,του νέου Κράτους, μέχρι σήμερ,υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από Έλληνες και ξένους,Δημιουργούς, της Τέχνης και του Λόγου. Μελετητές-Ιστορικοί Συγγραφείς,Ποιητές,Εικαστικοί,για την ηρωική εκείνη εποχή, του Ελληνικου θαύματος, που από κάποιους,Δημοσιολόγους, θεωρείται απόμακρη, και αναφέρονται σε αυτά τα δοξασμένα χρόνια,του Αγώνα για την Ελευθερία της Πατρίδας, Ιάκομψα ,του τύπουγια παράδειγμα.
.Γυρίζουν, στο χθές, λοιπόν,Οι καλοί αυτοί ‘Ελληνες, , και την τιμούν κατά πως της αξίζει δια χειρός της Εικάστικής και Λογοτεχνικής γραφής, ίσως από φόβο,μη και ξεχαστεί το παρελθόν,έτσι που όλα μπορούν να συμβούν,και δίνουν και παίρνουν δύναμη, ως Έλληνες; και θυμίζουν, στον Λαό μας, σε δύσκολους σκλήρους φοβικούς καιρούς τό παρελθόν,με τις νίκες και τις ήττες του, για να περηφανευτεί,ναδιδαχθεί,να πάρει κουράγιο.να μη λυγίζει.Γιατί όταν ο Λαός θέλει ,μπορεί!
Ή ιδέα της ύπαρξης γαυτόύ του βιβλίου,γεννήθηκε, τη στιγμή πού άγγιξα, ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο,μιά γάργαρη πηγή, για τον μελετητή, εκείνης της Εποχής του ξεσηκωμού του Έλληνα Ραγιά με το σύνθημα
Μου το χάρισε, το συλλεκτικό πάθος, που με διακατέχει,από τα νεανικά μου χρόνια,,Ένα θετικό πάθος,άκρως όμως ηδονιστικό, που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, με το ερωτικό για παράδειγμα, σε ένταση,και διάρκεια,γιατίκρατάει, όσο χτυπάει η καρδιά.του Συλλέκτη.Όταν άρχισα να ξεφυλλίζω,αττο το ιστορικό θησαύρισμα, με το όνομα <ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1821-1827. ένοιωσα ανείπωτη συγκίνηση, και αυτός είναι ο λόγος που σας τα έφερα, σίγουρη, πως το ίδιο θα νοιώσετε και εσείς ως Έλληνες οδοιπορώντας, από τις Παραδουνάβιες περιοχές,όπου ο Αλεξανδρος Τψηλάντης οραματίστηκε,πως θα είναι αυτός που θα χαρίσει στην φίλτατη Πατρίδα την Ελευθερία, μέχρι στη τελευταία κόχη,της Ελληνικής γής, στά χρόνια του Αγώνα για την Ελευθερία
ΑΥΤΗ ή γάργαρη πηγή πληροφορησης, που ύπήρξε από τη πρώτη στιγμή, των κινήσεων,του ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ,υπήρξε και για μένα η πηγή έμπνευσης της δημιουργίας ζωγραφικών έργων-ποστραίτων των αγωνιστών,και συνθέσεις, με θέμα τον αγώνα του 1821 επί παραγγελία,στην εκλεκτή Ζωγράφο-Προσωπογράφο, Μαριλύ Ξαγά,ένα ,ένα,με κατάθεση ψυχής και οικονομικό κόστος,Άξιζε όμως γιατί αποτελεί σημαντικό μέρος του τμήματος της Οικογενειακής μας Συλλογής από τη μιά,και ήταν από την άλλη, και το ερέθισμα, για να ξεκινήσω,μιά μεγάλη έρευνα για τον αγώνα του 1821,μελετώντας,τα μονόφυλλα, που υπήρξε και η κυριότερη πηγή,και όχι μόνο, για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Είναι ένα καλό βιβλίο,πού έχει υποστεί τη βάσανο της κριτικής και έχει χαρακτηριστεί,ως τέεοιο με δημοσιεύμένα εκτενή σημειώματα, από Κριτικούς του Λόγου. Το λέω με ταπεινότητα,αΆαποκαλύπτει όλη την αλήθεια,ώρα την ώρα,μέρα τη μέρα,με βούλες και υπογραφές. των πρωταγωνιστών,και μπροστάρηδων,που από τη πρώτη στιγμή μπήκαν στη διαδικασίαμε τη βοήθεια της Τυπογραφίας, ώστε να λειτουργήσει η Επαναστατημένη Ελλάδα,σαν μια οργανωμένη Πολιτεία,με νόμους διακηρύξεις, διαταγές.οικονομικές πράξεις και πάει λέγοντας
ΛΟΓΩ της πολυμορφίας της Εκδήλωσης, με το σκεπτικό της οικονομίας του χρόνου, η παρουσίαση των βιβλίων μου, σήμερα, δεν γίνεται με τον συνήθη μέχρη σήμερα τρόπο,{Μέ ομιλίες Εκλεκτών Ομότεχνων,με ωραίο κριτικό λόγο.Αποφασίσαμε να αναφερθώ η ίδια στο θέμα και το περιεχόμενό τους.και δεν θα πλατιάσω,δεν θα σας κουράσω.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΌ, με τίτλο εκτός από το ότι είναι ένα χρονικό οδοιπορικό της Επανάστασης,έχει μονογραφίες των ΗΡΩΩΝ των,ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ, των ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ των, ΦΙΛΙΚΩΝ ,των, ΛΟΓΙΩΝ του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ,,με, ολόκληρο τον Εθνικό μας Υμνο,καθώς και ‘του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ,και οι υπέροχες Ωδές του ,Είναι εικονογπαφημένο,,με θαυμαστά έργα,εκτός από αυτά της Οικογενειακής μας Συλλογής και με άλλων μεγάλων Ευρωπαίων ,Σπουδαίων Ζωγράφων εκείνης της εποχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.