Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ για 9η φορά στο Άγιον Όρος!

993

Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου υλοποιώντας Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα:
«ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Θεματοφύλακας της Ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης, η οποία ανήκει στον Κατάλογο “Άϋλων” ή “Μη Ψηλαφητών” πολιτισμικών κληρονομιών της Ανθρωπότητος της UNESCO ( Intangible Cultural Heritage List of Humanity) », επισκέφθηκε για 9η φορά το Άγιον Όρος. Πέρα, λοιπόν, από τις εργασίες που έκαναν οι συμμετέχοντες μαθητές, δόθηκε η δυνατότητα σ’ αυτούς από τους υπεύθυνους για το Πρόγραμμα καθηγητές, να επισκεφθούν την μοναδική Μοναστική Πολιτεία στον κόσμο, το «Περιβόλι της Παναγίας», το Θεματοφύλακα, όχι μόνο της Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης, αλλά και του όλου Ορθοδόξου φρονήματος και ήθους, την Αθωνική Πολιτεία που αποτελεί και ένα από τα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιά που διαθέτει η πατρίδα μας και είναι αναγνωρισμένα από την UNESCO.
Αν και οι μαθητές ήταν από τους πιο «ζωηρούς» του σχολείου μας (μια ευχάριστη ζωηράδα βέβαια!), όμως συμμετείχαν με σεβασμό και ευλάβεια στις Ακολουθίες που λάμβαναν χώρα στο «Καθολικό»- της κάθε Μονής που επισκεπτόμασταν, (Βατοπαιδίου – Κουτλουμουσίου – Σκήτη Αγίου Ανδρέου / Σεράι / Αθωνιάδα Ακαδημία) εξομολογήθηκαν και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων κατ’ επανάληψη, πήγαιναν στην Εκκλησία από τις τρεις τα ξημερώματα ή τις 6 ανάλογα με το Μοναστήρι, «εισπράττοντας » ταυτόχρονα την γνήσια, ανιδιοτελή και αφειδώλευτη αγάπη Ηγουμένων, Μοναχών καθώς και της Ιεράς Επιστασίας. Άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις συμβουλές και παραινέσεις του Γέροντος Εφραίμ ηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, που τους υποδέχθηκε επίσημα στο Συνοδικό της Μονής, του Μοναχού π. Χρυσοστόμου από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, αλλά και των πατέρων της Σκήτης του αγίου Ανδρέου, καθώς επίσης και τις ωφέλιμες κουβέντες του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντος Χριστοφόρου, ο οποίος υποδέχθηκε τους μαθητές μας στην επίσημη αίθουσα που συνεδριάζει η «Βουλή του Αγίου Όρους» (η Σύναξη ή η Διπλή Σύναξη). Και όλα αυτά συνοδευόμενα με δώρα, όπως επιτραπέζια ημερολόγια, στυλούς, επιστήθιους σταυρούς και ωραιότατα γλυκά. Η επίσκεψή μας στο Άγιον ¨Όρος ήταν μια μοναδική εμπειρία που συγκλόνισε τους μικρούς «ζωηρούς» μαθητές μας αφού αισθάνθηκαν και γεύτηκαν ποικιλοτρόπως την αγάπη των αγωνιζομένων μοναχών, που την βιώνουν με μοναδικά αυθεντικό τρόπο. Και τότε θυμήθηκα τα λόγια του π. Βασιλείου Γοντικάκη, από τα φοιτητικά μου χρόνια που μας έλεγε: «Τα λουλούδια δεν ανοίγουν ποτέ στο ξεροβόρι και στην παγωνιά του χειμώνα. Τα λουλούδια ανοίγουν πάντα στην θαλπωρή και τη ζεστασιά του καλοκαιριού. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους». Έτσι λοιπόν συνέβη και με τους μαθητές μας: «κύριε του χρόνου να μας ξαναπάτε οπωσδήποτε. Όχι μόνο του χρόνου αλλά και το καλοκαίρι!!!» απαίτησαν με απόλυτο τρόπο οι μαθητές μας από τους συνοδούς καθηγητές τους κ. Παντελέων Γρηγόρη και κ. Φάνη Χαραμή. Αυτή την «καλήν αλλοίωσιν» που υπέστησαν οι μαθητές μας, πρέπει να την έχουμε κατά νουν όλοι οι ασκούντες εξουσία (προϊστάμενοι, Διευθυντές, δάσκαλοι, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί ηγέτες κλπ), διότι «τα λουλούδια», δηλαδή οι άνθρωποι, όσο σκληροί κι αν είναι, ανοίγουν την καρδιά τους στους πράους και γεμάτους από αγάπη ηγέτες και ποτέ σ’ αυτούς που απειλούν, σηκώνουν το δάκτυλο, ή κουνούν πατερίτσες και σκήπτρα προκαλώντας στο σώμα τους σεισμό 10 Ρίχτερ! Μια επίσκεψη λοιπόν στο Άγιον Όρος είναι απαραίτητη σε μικρούς και μεγάλους, για να μας φέρει στα «συγκαλά» μας και να μας ωφελήσει, όπως ωφέλησε τους μικρούς «ζωηρούς» και καταπληκτικούς μαθητές του σχολειού μας. Με χαρά πληροφορούμαστε ότι και άλλα σχολεία της Κορίνθου ετοιμάζονται για το Άγιον Όρος. Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ λοιπόν, συστήνει ανεπιφύλακτα, στους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και όχι μόνο στους Θεολόγους, την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων που να συνάδουν με τον προορισμό του Αγίου Όρους. Θα τους κάνει καλό!
Για το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Χρήστος Ρουμελιώτης(Θεολόγος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.