Προεκλογική “πρόβα τζενεράλε” η ομιλία Τατούλη- Καταθέτει έργο και σχέδιο για τα επόμενα χρόνια

1319

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατουλη, το Σάββατο, στα πλαίσια της Έκθεσης των Επιμελητηρίων στην Κόρινθο, ήταν ουσιαστικά “μια πρόβα τζενεράλε” των ομιλιών του Περιφερειάρχη που θα παρακολουθούμε απο εδώ και στο εξής , μέχρι  τις Περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Πέτρος Τατούλης παρουσίασε το σχέδιό του  για την Πελοπόννησο των επόμενων χρόνων, παρουσιάζοντας ωστόσο όχι μόνο την βασική του φιλοσοφία, αλλά και το έργο του το οποίο χτίζεται όλα αυτά τα χρόνια,απο την αρχή της θητείας του,   πάνω στις δυνατότητες του θεσμού της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης , καθιστώντας τον αναπτυξιακό καταλύτη των επόμενων χρόνων.

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα, ενώπιον των επιχειρηματιών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών της Πελοποννήσου, έδωσε το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας,η οποία δεν υπόσχεται, απο το έργο της αποδεικνύει και συνεχίζει να προχωρά,  υπογραμμίζοντας πως “Τίποτα δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς δουλειά, χωρίς εργασία, χωρίς πάθος, χωρίς πίστη”

Το οικοδόμημα  της Περιφερειακής διοίκησης Τατούλη είναι η  “Πελοπόννησος των πολιτών”, η “Πελοπόννησος των θεσμών”,η “Πελοπόννησος που  κωφεύει στις Κασσάνδρες που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες”.

Ο Πέτρος Τατούλης ταυτόχρονα, έστειλε συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα, λέγοντας πως “Η αυτοδιοίκηση είναι προπύργιο της δημοκρατίας , είναι το θεσμικό υπόβαθρο που δεν επιτρέπει  διχασμούς, γι αυτό και αποτελεί τη μόνη σταθερή προσδοκία των πολιτών.Σύμμαχοί μας ολοι οι πολίτες.Οι πολίτες που δεν πείθονται και αντιστέκονται  στα κελεύσματα που θέλουν να μας εντάξουν σε στρατούς.Για εμάς δεν υπάρχουν φίλοι και αντίπαλοι , για εμάς ο κάθε πολίτης απο το πιο κατώτατο  επίπεδο μέχρι το πιο ανώτερο δίνει λύσεις, δίνει προτάσεις που εμείς ακούμε και εντάσσουμε στο σχέδιο μας.”

Για να καταλήξει: 
“Στο χωριό μου έλεγαν : Από φτωχό και ταπεινό μαθαίνεις πλούσια γράμματα”

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την βασική του πεποίθηση ,πως χωρίς συνεργασία και συνεννόηση δε μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον.Η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα επειδή κάποιοι το αποφάσισαν χωρίς να στηριχθεί στις παραγωγικές της δυνάμεις, στους πολίτες της.

Ο Πέτρος Τατούλης υπήρξε ιδιαίτερα θεσμικός, τονίζοντας πως η αλλαγή προσανατολισμού της χώρας επιτυγχάνεται μέσα απο την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την άριστη συνεργασία της με τους δημάρχους.

Σχέδιο εξωστρέφειας

Ξετυλίγοντας την φιλοσοφία του απο το 2011 μέχρι σήμερα και τους στόχους που πέτυχε αναφέρθηκε πρώτα απο όλα στον ευρύτατο διάλογο που επετεύχθη με όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και  παραγωγικές δυνάμεις του τόπου  που είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας, που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτο. Με μοναδικό εργαλείο το ΕΣΠΑ ΤΟ 2011 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα για την Τουριστική προβολή της Περιφέρειας .Σήμερα αυτό το σχέδιο είναι καθολικά αποδεκτό απο όλες τις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες βαδίζουν στα αχνάρια του.

“Σε αυτό το σχέδιο κλήθηκαν οι πάντες. Δημοτικές αρχές, παραγωγικές δυνάμεις,επιχειρηματίες, και δώσαμε το παρόν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Δεν απουσιάσαμε απο  κανένα μεγάλο γεγονός παγκοσμίως. ”

Προβολή τουριστικού προιόντος 

Δεύτερο βήμα ήταν η προβολή του τουριστικού προιόντος της Πελοποννήσου. Δημιουργήθηκε ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Πριν κάποια χρόνια ήταν απολύτως ενοχοποιημένο στην κοινή γνώμη αυτό. Παλέψαμε. Αυτή τη στιγμή το τουριστικό προιόν της Πελοποννήσου είναι μέσα στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Όλοι συγκλίνουν πως η επόμενη 25ετία είναι αφιερωμένη στην Πελοπόννησο. 

“Έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε πόρους “

Οι υποδομές βελτιώθηκαν με το ΕΣΠΑ ,όχι στην λογική της απορροφητικότητας, αλλά της χρησιμότητας.”Όταν αναλάβαμε ήμασταν στην τελευταία θέση υλοποίησης του ΕΣΠΑ .Όταν κλείσαμε την προγραμματική περίοδο ήμασταν στην τρίτη θέση. Μπορέσαμε και απορροφήσαμε άλλο ένα διπλάσιο ΕΣΠΑ χρησιμοποιώντας την ικανότητα μας να παίρνουμε πόρους απο τα Τομεακά προγράμματα” είπε ο κ. Τατούλης.

“Η νέα μας τουριστική πρόταση έρχεται απο παγκόσμιο μεγάλο παίκτη” 

“Δημιουργούμε την δική μας νέα πρόταση. Για τον λόγο αυτό προσκαλέσαμε τουριστικούς οργανισμούς .Περιμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2019 τη μελέτη και τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού της Λουκέρνης που αποτελεί τον μεγάλο παίκτη σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση του τουριστικού προιόντος. Η νεά μας πρόταση θα έχει άμεση σχέση με την βιωσιμότητα και την παραγωγή του τουριστικού προιόντος των ανθρωπίνων πόρων. ”

“Τράπεζα Πελοποννήσου – Η κυβέρνηση έδωσε το οριστικό Ο.Κ.”

Ο Περιφερειάρχης έκανε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις σχετικά με την τράπεζα Πελοποννήσου, λέγοντας πως η αρχική του σκέψη ήταν πως η Περιφέρεια χρειάζεται το δικό της χρηματοπιστωτικό της σύστημα.Πρίν απο 5 χρόχια είχε ξεκινήσει η συζήτηση με τους Γερμανούς. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε την οριστική συγκατάθεση της κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαδικασία, μετά απο συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2019, είπε ο κ. Τατούλης, θα υποβληθεί ο φάκελος της Περιφέρειας προς αδειοδότηση .”Αυτό που ο επιχειρηματικός κόσμος αναζητούσε χρόνια θα μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις Συνεταιριστικές τράπεζες. Εδώ πρόκειται για ένα σύστημα ταμιευτήρα. ”

Εντυπωσιακό είναι πως τόσο η κυβερνητική πλευρά , όσο και η πλευρά των Γερμανών εκφράστηκε η πεποίθηση να ξεκινήσουν πιλοτικά απο την Πελοπόννησο. Στόχος ,αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα. “Γιατί πείστηκαν ακόμα και αυτοί που ήταν αντίθετοι μια τέτοια λογική πως μπορούμε να το κάνουμε” είπε ο κ. Τατούλης.

“Διαχείριση απορριμμάτων: Προχωράμε με ΣΔΙΤ”

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Είναι ένα σχέδιο που βρήκε αντιπαλότητα μεγάλη. Λίγοι συμμάχησαν και συνεργάστηκαν. Το έργο υπεγράφη και προχωρά. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσεται η Περιφέρεια απο τα πρόστιμα και απο την ντροπή της να μην έχει τρόπο διαχειρισης των απορριμμάτων της. Και να κυριαρχεί η αντίληψη ,όπου βρει ο καθένας ρίχνει τα απορρίμματα του.

“Ασφαλιστήριο που θα καλύπτει ασφαλιστικά όλους τους τουρίστες που θα μας επισκεφθούν”

“Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την βεβαιότητα πως έχουμε ένα ασφαλές δίκτυο” είπε ο Περιφερειάρχης .

Το πρόγραμμα αυτό μέσα απο την ελληνική κυβέρνηση και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων , μαζί με την ενίσχυση και την συγχρηματοδότηση απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ,έχει καταρτίσει για την χώρα πιστώσεις πάνω απο 50 εκατ ευρώ.

Η μόνη Περιφέρεια που είναι έτοιμη για να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα είναι η Πελοπόννησος.

“Από την στιγμή που θα υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ασφαλιστήριο που θα καλύπτει ασφαλιστικά όλους τους επισκέπτες πολίτες άλλων χωρών που θα μας επισκεφθούν” είπε ο κ. Τατούλης. 

Πολιτισμός

Η συμβολή της Περιφέρειας σε θέματα πολιτισμού υπήρξε πολύ σημαντική. Στο αναπτυξιακό σχέδιό της στόχος είναι να ενταχθούν τα μνημεία στην οικονομία. Όχι ο μουσειακός χώρος. Αλλά ο περιβάλλον χώρος αυτών.

“Πάνω απο 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μαμούθ, επενδύθηκαν στον χώρο του Πολιτισμού” είπε ο Περιφερειάρχης και η Κορινθία σε αυτό έχει την μερίδα του λέοντος.

 

Τζ. Σουκ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.