Έκτακτο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς – Κυβερνητική κρίση

959

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπέβαλε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του. Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς από το πρωί έδιναν και έπαιρναν οι φήμες ότι ο κ. Κοτζιάς απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση, αφού θεώρησε πως στο χθεσινό υπουργικό ο πρωθυπουργός δεν τον στήριξε όσο περίμενε στην άγρια κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, τηρώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά, αιτία της παραίτησής του ήταν η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κάλεσε όποιον δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο.

Οι πληροφορίες περί παραίτησης του πρώην -πλέον- υπουργού Εξωτερικών οργίαζαν από το πρωί. O κ. Κοτζιάς ήταν πολύ δυσαρεστημένος, καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν τον κάλυψε στο χθεσινό υπουργικό, όταν έγινε στόχος επιθέσεων από τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε αποδέκτης «αήθους επίθεσης» από τον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος προχώρησε σε βαρείς υπαινιγμούς και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών.


Η επιλογή του κ. Τσίπρα, που υπήρξε και κεντρική κυβερνητική γραμμή καθώς αντίστοιχες θέσεις διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία τόσο ο Ν. Παππάς όσο και ο Π. Σκουρλέτης, να μην τραβηχθεί στα άκρα η ένταση με τον κ. Καμμένο και η ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση να είναι δική του ευθύνη, ενόχλησε τον κ. Κοτζιά που, όπως λέγεται, ανέμενε ισχυρότερη στήριξη.

Η φράση, δε, σήμερα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο» (σ.σ. φράση που χρησιμοποίησε ιστορικά ο Ανδρέας Παπανδρέου) φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι για τον Νίκο Κοτζιά.

Τζανακόπουλος: «Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο»

Στον απόηχο των διαρροών περί δυσφορίας Κοτζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεδίωξε να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η όποια τέτοια εξέλιξη «δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στις πληροφορίες περί δυσφορίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την διαχείριση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. «Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί, δεν μπορώ να το πιστέψω όμως» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν έχει λόγο να δυσφορεί, διότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα δεν υπάρχει κανέναν λόγος προς δυσφορία».

Μάλιστα, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις διαρροές, σημειώνοντας πως «εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε (σ.σ. υπήρχε δηλαδή δυσφορία του Υπ. Εξωτερικών) είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε αυτό μέσω διαρροών. Η κυβέρνηση αυτή δεν επικοινωνεί με διαρροές. Θα το έλεγε ευθέως στον Πρωθυπουργό με τον οποίον έχει καθημερινή και τακτική…». «Ο ΥΠΕΞ έχει τακτικότατη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του, επομένως εάν ήθελε να του πει κάτι θα του το έλεγε».

Η παρέμβαση Τζανακόπουλου, όπως προειπώθηκε, φέρεται να αύξησε την ένταση μεταξύ Μαξίμου και Υπουργού Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να μην θέσει σε διακινδύνευση, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, την κυβερνητική πλειοψηφία που δημιουργεί η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την επίδειξη «ανοχής» έναντι του κ. Καμμένου και την πρόκληση δυσφορίας σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διαμορφώσει ο ίδιος τις εξελίξεις και όχι αυτές να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Είναι ενδεικτικό, προς τούτο, άλλο απόσπασμα της συνέντευξης Τζανακόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «δεν έχει φοβηθεί αυτός ο Πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Ποτέ. Στις πολιτικές εξελίξεις όμως ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός δεν σύρεται, τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.