Κυματίζει και πάλι η γαλανόλευκη στην πλατεία Καποδίστρια

996

 \r\n

Με αφορμή το περιστατικό της καύσης της Ελληνικής σημαίας στο Ναύπλιο από πέντε νεαρούς τα ξημερώματα της Τρίτης 4 Αυγούστου και την επανατοποθέτησης της σημερα από συνεργία του Δήμου, μιλήσαμε με τον ανθρώπου που με δική του πρωτοβουλία στήθηκε ο μεγάλος ιστός με την επίσης μεγάλη ελληνική σημαία δίπλα από το άγαλμα του πρώτου Κυβερνητη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια.

\r\n\r\nΗ σημαία, όπως μας εξήγησε ο κ. Δημήτρης Τσιλιμίγκρας, τοποθετήθηκε μετά από πολλά εμπόδια και πολλές δυσκολίες…..!! Η εγκατάσταση του στύλου, του ιστού και της σημαίας αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του, εις μνήμην της θυσίας των προγόνων του.\r\n

\r\nΟ παπά Γιώργης Τσιλιμίγκρας ή Πουρνάρας με 85-90 Τσιλιμιγκραίους μετέλαβαν των αχράντων μυστηρίων και μετά μαζί με τον Παπαφλέσσα έπεσαν ηρωικά στο Μανιάκι…\r\n\r\nΗ σημαία αντικαθιστάτε αρκετές φορές το χρόνο λόγω φθοράς και αποτελεί ισόβια δέσμευση της οικογένειας του Δημητρίου Τσιλιμίγκρα, που από μετριοφροσύνη έχει επιλέξει να μην αναφέρετε στο σημείο η δωρεά του.\r\n\r\nΣήμερα η σημαία , όπως δεσμεύτηκε η οικογένειά του, είναι και πάλι στη θέση της και κυματίζει υπερήφανη !!\r\n

\r\n \r\n

Οι 85 Περθωρίτες που σκοτώθηκαν μαζί με τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι πολεμώντας ηρωικά τους άντρες του Ιμπραήμ.\r\n\r\nΤο Περθώρι είναι ένα μικρό χωριό έξω από την Τρίπολη. Είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά της ανατολικής πλευράς του Μαινάλου (υψόμετρο 870 μ.), 5 χιλ. ΒΔ της Τριπόλεως. Yπάγεται στο Δήμο Τριπόλεως και έχει γύρω στους εκατό πενήντα κατοίκους, τη χειμερινή περίοδο διαμένουν λιγότεροι. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Τρίπολη, οδηγεί και στη Μονή της Επάνω Χρέπας (5 χιλ) που βρίσκεται πιο ψηλότερα.\r\n

\r\nΣτα χρόνια της επαναστάσεως σε αυτό το μικρό χωριό ζούσε ο Παπαγιώργης Πουρνάρας, ένας φλογερός και ορμητικός ρασοφόρος, καπετάνιος του χωριού, μπροστάρης στις χαρές και τις λύπες του χωριού. Συνάμα δε ήταν κουμπάρος του Κολοκοτρώνη, είχε βαφτίσει το παιδί του αδερφού του. Στα μέσα Μαΐου 1825 έφτασε στο Περθώρι ο Γκλιάτος φέρνοντας μήνυμα στον Παπαγιώργη από τον Παπαφλέσσα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, καλούσε τον Παπαγιώργη να ετοιμάσει τους αρματωμένους του χωριού και να πορευτεί μαζί του για το Μανιάκι για να ριχτεί στην μάχη με αντίπαλο τον Ιμπραήμ.

\r\n

\r\n

Ο Παπαγιώργης πήγε στην Τριπολιτσά, ήρθε σε συνάντηση τον Παπαφλέσσα, συνεννοήθηκε μαζί του και επέστρεψε στο Περθώρι. Βάρεσε το σήμαντρο του Αϊ-Γιάννη στην Εκκλησιά του χωριού και μαζεύτηκαν οι πρωτόγεροι του χωριού, οι καπεταναίοι Ανδριανός Γαλιώτος, οι Πουρναραίοι: Παναγιώτης, Γιώργης, Δημήτρης. Επίσης συγκεντρώθηκαν όλοι οι αρματωμένοι και ο Γιώργης Τσιλιμίγκρας ανεψιός του Παπά και ο καπετάν Μπιλίδας και πολλοί άλλοι ήρωες από το Περθώρι.

\r\n

\r\n

 Ο Παπαγιώργης λειτούργησε στην Εκκλησιά, μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων όλοι και ζήτησαν συγχώρηση, γιατί, όπως έλεγε ο Παπαγιώργης, γάμος χωρίς σφαχτά δε γίνεται ούτε πόλεμος χωρίς σκοτωμούς, λες και είχε κακό προαίσθημα για τη μάχη και το φοβερό αποτέλεσμα για τους άντρες που είχε μαζί του. Αγνάντεψε για τελευταία φορά το Μοναστήρι της Επάνω Χρέπας και εκτέλεσε το καθήκον του, όπως του το υπαγόρευε η συνείδησή του, για τη λευτεριά της Ελλάδος.\r\nΈτσι έφυγαν και οι ογδόντα πέντε Περθωρίτες για το Μανιάκι.

\r\n

\r\n

Ο Παπαφλέσσας επικεφαλής 1000 ανδρών περίπου, έχοντας μαζί του τον Κεφάλα, τον Παπαγιώργη, τον Πιέρο Βοϊδή Μαυρομιχάλη, το Δημήτριο Φλέσσα και άλλους, έσπευσε προς το μικρό όρος Μάλλια, όπου οχύρωσε πρόχειρα τη θέση Μανιάκι, τη γνωστή έκτοτε ως «ταμπούρια του Παπαφλέσσα», για να την υπερασπίσει από τον Ιμπραήμ ο οποίος βάδιζε προς το Μανιάκι με έξι χιλιάδες Αιγυπτίους.\r\n\r\nΤην 20η Μαΐου 1825 από τους περίπου χιλίους άνδρες του Παπαφλέσσα οι περισσότεροι λιποτάκτησαν μπροστά στις συντριπτικές αιγυπτιακές δυνάμεις και έμειναν μόνο τριακόσιοι, μεταξύ αυτών και ογδόντα πέντε από το Περθώρι, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και έπεσαν μέχρις ενός.

\r\n

Για τη διαρροή και λιποταξία αυτή του στρατεύματος του Παπαφλέσσα η λαϊκή παράδοση έρχεται πιο δικαιότερη και λέγει ότι τη νύχτα της 19ης προς 20ης Μαΐου ο Παπαφλέσσας συγκέντρωσε τα παλικάρια του και τους είπε: «Τα ταμπούρια μας είναι καλά. Μα όσο και αν πολεμήσουμε ο θάνατος είναι βέβαιος.

\r\n

\r\n

Ο Ιμπραήμ έχει πολύ στρατό, πεζικό και ιππικό. Θα μας ζώσει από παντού και δε θα μπορούμε να φύγουμε. Ήρθαμε εδώ για να πεθάνουμε. Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε μικρά παιδιά ή γέρους γονείς που χρειάζονται βοήθεια χωρίς καμία ντροπή να φύγετε». Μετά από τα λόγια αυτά του Παπαφλέσσα κανείς δεν ήθελε να φύγει. Τότε ο Παπαφλέσσας έδωσε λύση απαιτώντας να φύγουν και έτσι έμεινε με τους Ηρωικός πεσόντες στην Μάχη του Μανιακίου.

\r\n

\r\nΌλοι πολέμησαν ηρωικά υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πέφτοντας μαχόμενοι από τα βόλια του Ιμπραήμ. Κανείς δεν επέστρεψε πίσω στον τόπο του ούτε και οι ογδόντα πέντε στο Περθώρι .\r\nΟ Ιμπραήμ αναζήτησε μέσα στα πτώματα των Ηρώων Ελλήνων, το πτώμα του Παπαφλέσσα το οποίο βρέθηκε ακέφαλο και διέταξε να τοποθετηθεί όρθιο.

\r\n

\r\nΛέγεται ότι ο Ιμπραήμ θαύμασε την ανδρεία του Παπαφλέσσα και των ανδρών του και αυθόρμητα είπε στους αξιωματικούς του «εάν η Ελλάδα είχε κι άλλους σαν τον Παπαφλέσσαν δεν θα μπορούσα ν’ αναλάβω αυτήν την εκστρατείαν», ενώ στη συνέχεια πλησίασε τον νεκρό Ιερωμένο και τον φίλησε στο μέτωπο.

\r\n

\r\nΗ θυσία στο Μανιάκι έγινε σύμβολο για τον ελληνισμό. Είναι οι δεύτερες Θερμοπύλες. Το αίμα των ηρώων του Παπαφλέσσα του Παπαγιώργη και των άλλων Ελλήνων παλικαριών πότισε το δέντρο της λευτεριάς που λίγους μήνες αργότερα απέδωσε καρπούς και η Ελλάδα ελευθερώθηκε από την πολύχρονη τυραννία.

\r\n

\r\nΑξιοσημείωτο και ηλίου φαεινότερο είναι ότι για πολλοστή φορά μαζί με τους ήρωες που έπεσαν υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ήταν Ρασοφόροι, Ιερωμένοι και απλός λαός, που όνειρό τους είχαν την Ελεύθερη Ελλάδα.

\r\n

\r\nΑς ευχηθούμε την σημερινή εποχή που η Πατρίδα μας δοκιμάζετε και η θεσμοί αποδοκιμάζονται, και πρωτίστως η Εκκλησία βάλετε, ότι θα αφυπνιστούμε και θα αναγεννηθούμε από τα αίματα των Ηρώων μας Ιερωμένων και Λαϊκών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο και να κρατήσουμε ελεύθερη και Χριστιανική Ορθόδοξη, την Χώρα μας από κάθε είδους αλλόθρησκους και κακόβουλους κατακτητές.

\r\n

\r\n

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.