Καλλίρης: “Όλη η Κορινθία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

1490

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης για το θέμα των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων .

Ο κ. Καλλίρης αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν όλο το νομό Κορινθίας, με ιδιαίτερη ένταση στο παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές.

“Όλη η Κορινθίας είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

“Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ένταση του φαινομένου, υπήρξε σημαντικός συντονισμός. Υπήρξε συντονισμός όλων των δυνατοτήτων μας για να επέλθει ένα θετικό αποτέλεσμα. Και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν, πως με τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα  δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όλες οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας προσπάθησαν για το καλύτερο. Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι ήταν παρόντες. Συγκαλέσαμε το Συντονιστικό όργανο στην περιοχή του Κιάτου για τον καλύτερο συντονισμό μας με τους δήμους, με την Αστυνομία, με την Πυροσβεστική. “Ο κ. Καλλίρης επίσης τόνισε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας υπήρξε έτοιμη εν όψει της θεομηνίας, διαθέτοντας ειδικά μηχανήματα , τα οποία έλαβε μέσα απο μισθώσεις, εκτός απο τον δικό της εξοπλισμό, τα οποία έλαβαν δράση τις δύσκολες ώρες όπου χρειαζόταν.

Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών 

Ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών.Στους δήμους γίνονται οι αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί σε οικίες, ενώ απο σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα θα δέχεται, σε ώρες ωραρίου, κάθε ημέρα και το Σαββατοκύριακο, αιτήματα πολιτών που έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις τους.

“Ζητάμε την συνδρομή της κυβέρνησης για οικονομικές διευκολύνσεις στον αγροτικό κόσμο

Ο κ. Καλλίρης είπε πως η θεομηνία που έπληξε το νομό ήταν το δεύτερο και το πιο ισχυρό χτύπημα, το οποίο ακολούθησε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι στο οποίο είχαμε τεράστια προβλήματα .

“Οι γεωργικές καλλιέργειες είχαν καταστραφεί περίπου στο 70% .Ήλθαν οι πλημμύρες και αποτελείωσαν τους αγρότες. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν οικονομικές διευκολύνσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στους αγρότες μας.Να υπάρξουν αναστολές και ανακλήσεις πληρωμών.Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.Ζητάμε την συνδρομή της κυβέρνησης.”

“Τον Αύγουστο η Περιφέρεια ζητούσε ανέλαβε την αρμοδιότητα για τα ρέματα”

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση Καλλίρη,η πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε την αρμοδιότητα για τα ρέμματα τον Αύγουστο, και μάλιστα με έγγραφο του ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, στις 2 Αυγούστου,ρωτούσε τους δημάρχους σε τι κατάσταση τα παραλαμβάνει και δεν υπήρξαν απαντήσεις.

Οι παρεμβάσεις της Π.Ε. Κορινθίας απο το 2016-2018

Παρ’ όλα αυτά και χωρίς να είναι η Περιφέρεια αρμόδια, απο το 2016-2018, η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας πραγματοποίησε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε πάρα πολλές περιοχές του νομού για να υποβοηθήσει τους δήμους, όπως π.χ. στο Ρέμα Πραθίου, ρέμα δίπλα στο Νοσοκομείου Κορίνθου, ρέμα Κεχρεών, ρέμα Κλένιας, στον Ζαπάτη, στον Κάτω Άσσο,κτλ.

Κατά την συνέντευξη τύπου διατυπώθηκε επίσης πως το δυτικό μέτωπο της Κορινθίας (περιοχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνη) “γλύτωσε” απο τις πλημμύρες μετά το έργο που πραγματοποίησε η περιφέρεια “αποκατάστασης του Σύθα ποταμού”

“Σύντομα το πόρισμα για τις υποδομές του αυτοκινητοδρόμου και του προαστιακού”

Σχετικά με το ερώτημα εαν τα αντιπλημμυρικά έργα του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και του ΟΣΕ επιβάρυναν την κατάσταση κυρίως στις περιοχές του δήμου Βέλου Βόχας ,Συκιωνίων και Ξυλοκάστρου, ο κ. Καλλίρης είπε πως “αυτή την στιγμή γίνεται καταγραφή των ζημιών σε όλες τις υποδομές” και το πόρισμα θα το γνωρίζουμε στο τέλος της εβδομάδας.”

“Η Π.Ε. Κορινθίας διεκδικεί 6 εκατομμύρια ευρώ για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης των υποδομών(όλου του επαρχιακού δικτύου)

Τζένη Σουκαρά

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.