Ιστορική συμφωνία – Υπογράφηκε η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ

777

Στο χωριό «Ψαράδες», στις Πρέσπες, έμελλε να γραφτεί μια νέα σελίδα της ιστορίας. Ύστερα από δεκαετίες διαμάχης, το πρωί της 17ης Ιουνίου 2018, έφτασε η στιγμή για να «πέσουν» οι υπογραφές για την επίλυση του Σκοπιανού και την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.

Μία ιστορική ημέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα φιλίας και ενότητας στα Σκόπια, και τον Ζόραν Ζάεφ, εμφανώς συγκινημένο, να αρχίζει την ομιλία του με… Αριστοτέλη και στο τέλος να βγάζει την γραβάτα του και να την χαρίζει στον Έλληνα ομόλογό του.

Μες την χαρά και ο Μάθιου Νίμιτς, φυσικά, ο άνθρωπος που εργάστηκε από το 1994 μέχρι και σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει σήμερα τα γενέθλια του και όπως είπε αυτή η συμφωνία ήταν το δώρο του. «Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρο γενεθλίων… θα μου κάνουν δύο πρωθυπουργοί», δήλωσε ο Νίμιτς, ενώ νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς του είχε τραγουδήσει το «Happy Birthday».

Οι ομιλίες των δύο πρωθυπουργών

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας«, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις Πρέσπες, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη είπε πως «δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος» και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία«, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποδοχή και… ιστορική αγκαλιά στις Πρέσπες

Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 11.00 π.μ., ο Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από την σκοπιανή αντιπροσωπεία, έφτασε με σκάφος στις Πρέσπες. Στην προβλήτα περίμεναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς με το… ψάθινο καπέλο του.

Ο Ζόραν Ζάεφ βγήκε από το σκάφος και οι δύο πρωθυπουργοί αγκαλιάστηκαν θερμά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.