

Δεν ξέρω αν « οι ποιητές τα λένε πιο ωραία», όπως είπε στην αρχή του λόγου της η κ. Βερβενιώτη Τασούλα, σαν απήγγειλε τους πρώτους στίχους του Eliot από τα « Τέσσερα Κουαρτέτα », σίγουρα όμως μπορώ να πω το εξής : η κ. Βερβενιώτη ήταν καθηλωτική.
Χωρίς βερμπαλισμούς και περιττές φανφάρες, μας κέρδισε χάρη στο διανοητικό της εκτόπισμα, την διεισδυτικότητά της, την προσήνεια και το πάθος της.
Χωρίς διάθεση προγονολατρείας, εθνοκεντρισμού και ηρωοποίησης η κ. Βερβενιώτη αντιμετώπισε την Ιστορία με βλέμμα καθάριο, έτσι όπως επιβάλλεται.
Στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, ξεκίνησε αυτή η εκδήλωση με πρωτοβουλία του « Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας» την Τετάρτη 24/1/19 στις 7μμ. και η ομάδα της Rap Media ήταν εκεί για να καλύψει το γεγονός.
Η κ. Καραγεώργου-Κούρτζη Όλγα, συντονίστρια της ομάδας αυτής καθώς και η κ. Μητρογιάννη Παναγιώτα, βασικός μέλος αυτής , προλόγισαν την εκδήλωση, παρουσιάζοντας τους σκοπούς του «Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας» αλλά και το βιογραφικό της ομιλήτριας.
Η ομιλία της ιστορικού κ. Βερβενιώτη, ξεκίνησε όπως προείπα, με την «βοήθεια» του Eliot. Εν συνεχεία, η κ. Βερβενιώτη έδωσε τον ορισμό της Ιστορίας με μια υπέροχη αναλογία την οποία θα σας την μεταφέρω παραφρασμένη.
Αν το ιστορικό γεγονός είναι μια μεγάλη διαδήλωση ανθρώπων, μια λαοθάλασσα που κινείται μέσα στους δρόμους, τότε η ιστορία εντοπίζεται στο άτομο αυτό, που θα σηκωθεί στις μύτες των ποδιών του και θα δει από ψηλά το πλήθος.
Η ιστορία έχει ανάγκη από « Ερασιτέχνες» με την έννοια όχι της προχειροδουλειάς αλλά από ανθρώπους που έχουν εφαλτήριο την αγάπη (εράω/ω= αγαπώ). Σε μια κοινωνία, που βρίσκεται στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, που πότε φλερτάρει με τον δυτικό τρόπο σκέψης και πότε με τα «Παραμύθια της Χαλιμάς», τώρα αρχίζει και αλλάζει ταυτότητα λόγω των γεγονότων, που εν ριπή οφθαλμού διαδέχονται το ένα μετά το άλλο βλ. 2009 οικονομική κρίση, 2011 μεταναστευτικό/προσφυγικό, 2015 συνεχείς μεταβολές στην πολιτική κ.ά.
Η καταγραφή της προφορικής ιστορίας θα είναι το αποκούμπι μας σε αυτές τις αλλαγές που διαδραματίζονται.
« Είναι πιο εύκολο να κατασκευάσεις λανθασμένη άποψη κοιτώντας τα αρχεία, παρά κοιτώντας τους ανθρώπους . Οι προφορικές μαρτυρίες φωτίζουν τα καταγεγραμμένα αρχεία »
Ίσως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε, όπως είπε η κ. Βερβενιώτη με όσα έγιναν στον Εμφύλιο Πόλεμο, που στην συνείδηση των Ελλήνων, τα όσα έγιναν τότε, είναι σαν μια πληγή που κακοφορμίζει.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ιστορική περίοδο, αυτό το τραύμα και να προχωρήσουμε.
Η κ. Βερβενιώτη πρωτοστατεί στις Ομάδες Προφορικές Ιστορίας (ΟΠΙ). Η δράση αυτή μετράει 37 ενεργές ομάδες σε όλη την Ελλάδα.
Το Κορινθιακό Εργαστήρι Ιστορίας με την βοήθεία της θα φτιάξει μια αντίστοιχη ΟΠΙ και στην πόλη μας στο τρέχον χρονικό διάστημα.
Η κ. Βερβενιώτη θα ξαναέρθει για να μας κάνει σχετικά σεμινάρια, για το πώς θα δουλέψουμε ως Ερασιτέχνες της ιστορίας.
Ίσως όντως η Τέχνη συμπληρώνει και επεξηγεί την πεζότητα της λογικής. Έτσι και εγώ θα κλείσω ζητώντας μια μικρή βοήθεια από μια φράση στην Φόνισσα του Παπαδιαμάντη και θα πω ότι χθες πιστεύω ότι όσοι ήμασταν χθες εκεί νιώσαμε ότι « ψήλωσε ο νους μας».
«Ο χρόνος ο παρών και ο χρόνος ο παρελθών είναι ίσως και οι δύο παρόντες στον μέλλοντα χρόνο και το παρελθόν περιέχει το μέλλον»
T.S. Eliot (μετάφραση Γ. Σεφέρης)
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Καραγεώργου- Κούρτζη Όλγα για την πρόσκληση και αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία.
Καψάλη Δέσποινα
Φιλόλογος- Αρθογράφος της Rap Media