Όταν τα δικαιώματα των ΑμεΑ μπαίνουν στον προεκλογικό λόγο

6217

Το ότι η κοπή κάθε πίτας για το νέο έτος έχει μετατραπεί φέτος σε προεκλογική εκδήλωση είναι γεγονός, αν και εδώ που τα λέμε, θα μπορούσαν οι φορείς να διασφαλίσουν και να θωρακίσουν έστω την “ανεξαρτησία” τους .

Και να μερικές φορές που βρίσκονται και σε δύσκολη θέση.

Για λόγους ευγενείας καλό είναι οι λογής λογής υποψήφιοι, να είναι τουλάχιστον φειδωλοί σε σχέση με την κριτική αλλά και τα ζητούμενα του κάθε φορέα και συλλόγου. Γιατί υπάρχουν, όπως και να το κάνουμε, οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, που μπορούν να συζητήσουν, να δεσμευτούν, και αν βρίσκονται και σε θέσεις που μπορούν, να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.

Αυτά σκεφτόμουν παρακολουθώντας την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας ΑμεΑ στην Τρίπολη, και ακούγοντας τον κ. Νίκα, δήμαρχο Καλαμάτας και υποψήφιο Περιφερειάρχη, ο οποίος διαπίστωσε πως η κατάσταση που επικρατεί για τα άτομα με αναπηρία δεν είναι καλή, και πως το μεγάλο ζητούμενο είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση η οποία δεν υφίσταται στις μέρες μας. Και τι δεν είπε πάνω στο θέμα αυτό, μίλησε για εθελοντισμό, πρότεινε ….την δημιουργία φυτωρίων όπου ως Περιφερειάρχης θα βοηθήσει να πηγαίνουν και στις λαικές αγορές(!), πρότεινε ως εργασία και την φύλαξη πάρκων!!!!

Και όλα αυτά , για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κοινωνική ένταξη χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση.

Δεν γνωρίζω πώς το έχει αντιληφθεί ο κ. Δήμαρχος το θέμα των ΑμεΑ , αλλά αυτές οι σκέψεις με πήγαν πολλά χρόνια πίσω ..Τότε που στην κοινωνία είχε απλωθεί ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου και υποκρισίας.

Περισσότερο μου έδωσε την εντύπωση πως δεν είναι ενήμερος και πολύ δε περισσότερο πως οι αγώνες του ελληνικού αναπηρικού κινήματος είναι μεγάλοι και δεν τους γνωρίζει και πως οι κατακτήσεις είναι τέτοιες που να βρίσκεται εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Καθώς άκουγα τον κ. Νίκα να αναφέρεται με “συμπάθεια”, αλλά και να χαρακτηρίζει “ιεραπόστολους” όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους τα οποία απορρέουν βεβαίως απο το Σύνταγμα,κατάλαβα πως δεν έχει αντιληφθεί πως εδώ δεν πρόκειται περί ιεραποστολής ,ούτε επιδιώκεται ο οίκτος και επομένως η επιείκεια και σαφώς δεν καλύπτεται η άγνοια αυτή με ένα “συγγνώμη”, όπου και αν απευθύνεται αυτό.

Εν προκειμένω αυτή η άγνοια είναι προσβλητική τουλάχιστον, διότι όταν αναφέρεσαι σε βοηθητικά επαγγέλματα στα άτομα για αναπηρία, αγνοείς πως αυτοί οι πολίτες έχουν τα ΙΔΙΑ δικαιώματα με τους υπόλοιπους . Τι πολιτική επομένως να χαράξεις ; Πώς να συμπορευθείς;

Αλλά είναι επόμενο να συμβαίνουν και να λέγονται όλα τα παραπάνω σε αυτή την λανθασμένη βάση, αφού συμβαίνει και κάτι άλλο.

Ο κ. δήμαρχος ήταν απών στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για τα ΑμεΑ στην Τρίπολη και στο Λουτράκι και ήταν αντίθετος στην δημιουργία campus βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης παραμονής για ΑμεΑ στην Καλαμάτα .

Όμως ευτυχώς δεν κατέστη τροχοπέδη για τις εξελίξεις οι οποίες τρέχουν, αφήνοντας πίσω σκέψεις και αντιλήψεις οπισθοδρόμησης. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πέτρος Τατούλης ο φάκελος της Καλαμάτας για το campus ολοκληρώθηκε ,ενώ τώρα βρίσκεται σε επεξεργασία ο φάκελος για το campus στο Λουτράκι.

Αυτό που μένει ωστόσο, είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης ένεκα προεκλογικής περιόδου, θεμάτων τόσο σοβαρών και σημαντικών.Αυτό εμείς θα το στηλιτεύουμε.

Τζένη Σουκαρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.