«Φούρνος του Χότζα» έγιναν οι ζημιές του «Ζορμπά» στην Κόρινθο!

1166

18 ημέρες έχουν περάσει από το φαινόμενο του «Ζορμπά» και ακόμα στο Δήμο Κορινθίων «η μπίλια δεν έχει καθίσει» στο εάν πάθαμε ή δεν πάθαμε ζημιές!

Το ξέρω απορείς αναγνώστη μου μ αυτό που διαβάζεις, ειδικά εσύ που είσαι ανάμεσα σ εκείνους που δέχτηκαν την μήνη του καιρού και όχι μόνο και αίτηση ως «πληγέντας» έχεις ήδη κάνει στο δήμο!

Ωστόσο, αποτελεί τραγική πραγματικότητα του δήμου και της προεκλογικής περιόδου θα μου επιτρέψεις να πω, στην οποίαν βρισκόμαστε και η οποία ορίζει –κατά το δοκούν- το τι θα ειπωθεί, πως θα ειπωθεί, πότε θα ειπωθεί, όλο το σκηνικό που έχει στηθεί επάνω στις λάσπες και τις ζημιές του φαινομένου!

Εξηγούμαι!

Γεγονός 1ο: Στην πρώτη συνέντευξη του Δημάρχου Κορινθίων μετά τα φαινόμενα και αφού είχαν δοθεί συνεντεύξεις από επικεφαλής παρατάξεων που μιλούσαν για πρόληψη που χωλαίνει και εκτεταμένες ζημιές στο δήμο, ο Αλέξανδρος Πνευματικός εκτενώς αναφέρθηκε στο τι έγινε και πότε, πως ο Δήμος παρενέβη και πως εν τέλει – με την πόλη θωρακισμένη από τον Ξηριά- τα προβλήματα ήταν ελάχιστα! Τούτη η πραγματικότητα δε για τον πρώτο πολίτη εξέθετε τους εκφράζοντες «άγονη ευφυία» έτσι είπε ο Δήμαρχος σε βεβαιώ στις 4 του Οκτώβρη! Ήταν δε από τους πρώτους δήμους – ελέχθη- που προχώρησαν σε διαδικασία αιτήσεων και καθαρισμό παραλιών, ασχέτως εάν οι γειτονικοί είχαν προηγηθεί της διαδικασίας αιτήσεων (παράλειψη; Μη ενημέρωση;) και αν ακόμα και σήμερα οι παραλίες του Δήμου δεν έχουν καθαριστεί!

Γεγονός 2ο : Γίνεται γνωστή – 2 ημέρες μετά την συνέντευξη αυτή – η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη για κήρυξη και του Δήμου Κορινθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημά του μάλιστα! Η «έκτακτη ανάγκη» απέδειξε το μέγεθος των ζημιών και της έλλειψης στον τομέα της πρόληψης του Δήμου σπεύδει να δηλώσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β.Νανόπουλος.

Γεγονός 3ο: Η αντιδημαρχία καθαριότητας εμφανίζεται στην κεντρική παραλία της Κορίνθου με μηχανήματα καθαρισμού στις 8 Οκτώβρη προκειμένου ν απομακρύνει καλάμια και σκουπίδια που κατέληξαν εκεί. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παραδέχεται On camera τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στους αγροτικούς δρόμους και τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν παράλληλα και με τον καθαρισμό των παραλιών.

Γεγονός 4ο: Γίνεται λόγος για 3 ανοιχτές εργολαβίες σε Κόρινθο, Τενέα  και Σαρωνικό από τον επικεφαλής της «Πνοής Δημιουργίας»  Νίκο Σταυρέλη στις 12 Οκτωβρίου, εργολαβίες που δεν έχουν ενεργοποιηθεί από το Δήμο προκειμένου να συνδράμουν το έργο των συνεργείων του δήμου τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο εύρος των ζημιών που έχουν συντελεστεί!

Γεγονός 5ο: Υπουργική απόφαση η οποία φτάνει στο Δήμο επίσης στις 12 Οκτωβρίου, του  δίνει 400.000 ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αποκατάστασης από τις εκτεταμένες ζημιές του Ζορμπά.

Γεγονός 6ο: Στις 16 Οκτωβρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ για την αποδοχή και κατανομή των χρημάτων, ο Δήμαρχος παραδέχεται πως τα προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους, στις υποδομές και στις παραλίες είναι μεγάλα και παραμένουν και σημειώνει πως ούτε καν τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο αρκούν για την αποκατάσταση τους.

Γεγονός 7ο: Στο ίδιο συμβούλιο οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας κ.κ Μπάκουλης και Μελέτης αντίστοιχα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ν αποδείξουν (γιατί άραγε;) πως ήταν παρόντες καθ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, πως επενέβησαν ακόμα και για την διάσωση ανθρώπων με κίνδυνο της δικής τους ζωής (σκωπτικό το σχόλιο Οικονόμου «να σας πάρουν στην Πυροσβεστική τότε»), περιγράφοντας το μένος του καιρού και τα μέτωπα που είχαν ν αντιμετωπίσουν!

 

Γεγονός 8ο: Στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β.Νανόπουλος επανέλαβε την θέση του περί πρόληψης η οποία δεν ήταν στον επιθυμητό βαθμό ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και οι συνέπειες από το φαινόμενο. Ο Πρόεδρος Κοντογιώργος, ως άλλος Δον Κιχώτης, υπερασπιστής του Δημάρχου και της αρχικής θέσης που εκείνος είχε εκφράσει περί «ελάχιστων ζημιών» ευθαρσώς θα δηλώσει στο σώμα «Ε δεν πάθαμε και τίποτα εμείς εδώ!»

 

Συμπέρασμα: Ο «Ζορμπάς» και οι συνέπειες του στο δήμο Κορινθίων κατήντησε σαν το φούρνο του Χότζα ο οποίος Χότζας – για όσους δεν γνωρίζετε την ιστορία- αναγκάστηκε να φτιάξει το φούρνο του επάνω σε ένα καρότσι και κατά την άποψη του κάθε περαστικού, γείτονα , φίλου που περνούσε και κατέθετε για το βέλτιστο σημείο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί, μετακινούσε αναλόγως το φούρνο! Αναλόγως λοιπόν και η δημοτική αρχή, «τοποθετεί» τις συνέπειες και το εύρος τους, τι κι αν τα περιγραφόμενα και λεγόμενα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα παρ ότι εκφράζονται από το στόμα της ιδίας!

Χριστίνα Τσιορωτά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.