Το “οξύμωρον” του Δημάρχου για το Μουσείο Μικρασιατών!

561

Επίσκεψη στο μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαιδεμένου» πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κορινθίων πριν από λίγες ημέρες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «ξεναγήθηκε στον χώρο του μουσείου, ενώ παράλληλα αντάλλαξε απόψεις και ιδέες, αφού η Δημοτική Αρχή έχει ως μελλοντικό στόχο την δημιουργία ενός παρόμοιου εγχειρήματος».

Στην ανακοίνωση δε, σημειώνεται και ο χώρος που θα στεγαστεί το δικό μας Μουσείο, το Μουσείο της μικρασιατικής Στέγης. «Στην συνεταιριστική τράπεζα Κορίνθου που έχει αγοραστεί για να στεγαστεί η ΔΕΥΑΚ. Εκεί λοιπόν θα φιλοξενηθεί το Μουσείο Μικρασιατικής Στέγης, στο οποίο θα τοποθετηθούν οικογενειακά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα, που μετέφεραν όσοι εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία το1922.

Ένας χώρος δηλαδή που έχει αγοραστεί για να στεγάσει την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης!

Ένας  συσχετισμός αντικειμένων που δεν είναι και ο καλύτερος αφού θα συστεγάσεις μια επιχείρηση αποχέτευσης με ένα μουσείο, με κειμήλια και βαριά ιστορία!

Ένας σχεδιασμός που εν τέλει ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει αφενός από το κόσμημα του Άλσους  Νέας Φιλαδέλφειας  και αφετέρου δεν συνάδει με τον ισχυρισμό που κατατίθεται περί «αναγνώρισης της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς» και «ανάλογου εγχειρήματος»!

Διότι, αναγνώριση, ανάδειξη και απόδοση τιμής δεν είναι η συστέγαση, δεν είναι το «στρίμωγμα», δεν είναι σε καμία περίπτωση η από κοινού παρουσία σε ένα κτίριο μιας επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης με ένα μουσείο (μια αίθουσα ουσιαστικά και όχι μουσείο)

Κρίμα η επίσκεψη στο νεοκλασικό κτίριο του Άλσους ! Δεν «έδωσε» τίποτα περισσότερο από τα ήδη αναγγελθέντα, δεν δημιούργησε καμία ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού τουναντίον έγινε αφορμή για υποσχέσεις και δεσμεύσεις τύπου «Η Δημοτική Αρχή εγγυάται πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η πλούσια ιστορία του Δήμου Κορινθίων να βρει επιτέλους τον χώρο που θα την “στεγάσει”» .

Το «που» θα στεγάσεις βέβαια, δείχνει και την αξία που αποδίδεις σε ό,τι στεγάσεις… 

ΥΓ: Στην ταμπέλα του δικού μας κτιρίου άραγε θα γράφει “Μουσείο Μικρασιατικής Στέγης; Ή μήπως ΔΕΥΑ Κορίνθου;

Χ.τ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.