Συμφωνία «όλα σε ένα» προωθεί η κυβέρνηση

709

 \r\n\r\nΣτη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα παραπέμπονται τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων.\r\n

Αυτό προέκυψε από υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα». Προσθέτουν δε, ότι «θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο».

\r\nΕιδικότερα, οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν το μεσημέρι στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους («σε αυτό δεν υπάρχει υποχώρηση, αλλά διάθεση να κλείσουμε», ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας), το οποίο συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή, κατά διαστήματα, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.\r\n\r\nΑπό τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προκύπτουν τα εξής:\r\n\r\n*Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.\r\n\r\n*Στο υπουργείο Ανάπτυξηςανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.\r\n\r\n*Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος(σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.