Συγκίνηση στο φινάλε  της παράστασης ΑΛΦΑ ΕΙΣ ΤΗΝ Ν ΌΤΑΝ Η ΨΥΧΗ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ    ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ!

1073

 

Στις   5 Μαΐου  ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος  παραστάσεων    του   θεατρικού έργου Άλφα εις την ν  Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν  για το Ευρύ  κοινό που  είχαν ξεκινήσει από τις 12 Δεκεμβρίου του 2017 στην Αθήνα.  Όλες  οι παραστάσεις του   θεατρικού έργου,  που δόθηκαν στις δύο θεατρικές σαιζόν 2016 – 2017 , 2017- 2018 με πολύ   αγάπη  από την καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση  της εταιρείας Ελένη Γιαμπουράνη  και Σια ΟΕ  σε  συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών  καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό  τόσο από τους μαθητές σχολείων που είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν όσο και από το ευρύ κοινό.

Στα δύο χρόνια παρουσίασης του  πρωτοποριακού  αυτού έργου,  οι θεατές είχαν επίσης μια μοναδική ευκαιρία   να  παρακολουθήσουν  σημαντικές ομιλίες  που γινόντουσαν  πριν την  έναρξη των   παραστάσεων    από καταξιωμένους Έλληνες Επιστήμονες  διαφορετικών ειδικοτήτων.  Οι ομιλίες  ήταν   πάνω σε  θέματα που  θίγει το θεατρικό έργο ,  ή σχετικά με τους συμβολισμούς που γίνονται στο έργο με νόμους  Φυσικής και   με τα άστρα  χαρίζοντας μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία στο σύνολο της.

Στην τελευταία παράσταση που δόθηκε 5 Μαΐου για πρώτη φορά η ομάδα Μεταμόρφωση,   έδωσε τον λόγο σε ένα Μαθητή   του Αμερικανικού Κολλεγίου  της Άγιας Παρασκευής   τον Οδυσσέα.  Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια της    ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ  και σκηνοθέτης του έργου , Κων/να Γιαμπουράνη   τόνισε ότι αυτό το  έκανε  η  Ομάδα Μεταμόρφωση,   μετά την έρευνα που έκανε η  Γνώμη  Πολιτών στους  μαθητές Γυμνασίου  και Λυκείου Βραχατίου  και έδωσε τον λόγο στα νέα παιδιά  και είναι πολύ σημαντικό να  βλέπουμε την οπτική των παιδιών  μέσα από μια καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο  μικρός  Οδυσσέας γεμάτο  θάρρος ανεβαίνει στη σκηνή κρατώντας το κείμενο του  έτοιμος να εκφωνήσει τον λόγο του,   απέναντι στο κατάμεστο θέατρο που με μεγάλη προσοχή περίμενε να τον ακούσει .  Μετά το θερμό   χειροκρότημα του κοινού το οποίο εισέπραξε ο μαθητής,  ξεκίνησε η θεατρική παράσταση και αμέσως μετά την υπόκλιση  των ηθοποιών, Φωτεινή Παπαδάκη, Σωτηρία Χρυσικοπούλου, Γιάννης Χαντέλης, Σωτήρης Λεπεσιώτης,  την όλη παράσταση  έκλεισε η  κ.  Παναγιώτα Μπλέτα, Συγγραφέας / Διανοήτρια  ( Συγγραφέας του  βιβλίου   «Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ) ,   η οποία στην κυριολεξία απογείωσε το  όλο  καλλιτεχνικό  εγχείρημα αλλά και προβλημάτισε   με την συγκλονιστική  της τοποθέτηση  που  προκάλεσε  μια θύελλα χειροκροτημάτων!  Η κάμερα  κατέγραφε τις αντιδράσεις  του  κοινού… κατέγραψε αρκετούς να  σκουπίζουν τα δάκρυα τους.

 

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο μικρός Οδυσσέας!  

Ονομάζομαι Οδυσσέας Λεφας , είμαι μαθητής στο Αμερικανικό  Κολλέγιο στην Αγία Παρασκευή  και θέλω να σας πω ,  πως ήρθα σε επαφή με το έργο για το οποίο δεν είχα ακούσει ποτέ. Με έφερε για πρώτη φορά σε επαφή η μητέρα μου. Δεύτερη φορά το παρακολούθησα με δική  μου πρωτοβουλία διότι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον!     Το έργο που θα παρακολουθήσουμε έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την καινοτόμα τεχνολογία projection mapping ώστε να μας κινεί το ενδιαφέρον εκπλήσσοντας μας.

Μας εισάγει δηλαδή στη θαυμαστή νέα τεχνολογική περίοδο του θεάτρου στην οποία η τεχνολογία είναι ισορροπημένη με την κλασσικότητα του θεάτρου με φυσικό τρόπο.

Πέρα από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της παράστασης θέλω να σας μεταφέρω ότι  εκτός από τα φώτα παίζει και με τα συναισθήματα των θεατών καθώς είναι προκλητικά κωμικό σχετικά με την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία ζουν οι χαρακτήρες του έργου.

Ακόμα ειρωνεύεται με έξυπνα λογοπαίγνια και όχι μόνο, τους στόχους των πολιτικών Συστημάτων που όσο και να περνά ο καιρός παραμένουν οι ίδιοι, με διαφορετικά μέσα για την επίτευξή τους.

Το μόνο που θα σώζει αιώνια τους ανθρώπους είναι η αγάπη και η δύναμη ψυχής.  Δύναμη ψυχής Άλφα εις την  Ν!

 

Τι είπε η συγγραφέας του Βιβλίου   «Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ) ,  Παναγιώτα Μπλέτα   που προκάλεσε θύελλα χειροκροτημάτων στην θεατρική παράσταση Άλφα εις την Ν Όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν;  

 

Το θεατρικό έργο «Όταν η Ψυχή συναντά το Σύμπαν» -«Α εις την ν» αποτελεί μια δουλειά υψηλών αξιώσεων γιατί καταπιάνεται με τη σύγχρονη προβληματική οικονομική πραγματικότητα.

Προχωρημένο τεχνοτροπικά, επιχειρεί να αφυπνίσει τον κόσμο μέσα από την επιστήμη, συγκεκριμένα την Αστροφυσική.

Αναλύει διεξοδικά πώς στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς οι αριθμοί αντικατέστησαν τους ανθρώπους.

Πώς τα νομίσματα έπαψαν να αντιπροσωπεύουν τον αντιπραγματισμό μεταξύ των ανθρώπων.

Πώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαύλωσε τις τοπικές οικονομίες και τις μετάτρεψε σε φούσκες.

Πώς τα έθνη υποτάχθηκαν στην παγκόσμια κυριαρχία, που άρχισε να χτίζει αποικίες και σε άλλους πλανήτες.

Πώς η Δημοκρατία καταστάθηκε τραβεστί τυραννία, επιβάλλοντας ακόμη και στην ειρήνη να αριθμοκρατείται.

Μέσα από ευφάνταστους διαλόγους και ευρηματικές διακυμάνσεις μεταξύ της κωμωδίας και του δράματος επιτυγχάνει να ισορροπήσει το μυαλό του θεατή στο κυρίως μήνυμα , στην αποσύνθεση της σύγχρονης πολιτικής νοοτροπίας που μετάτρεψε τη σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε σχέσεις ανάμεσα σε πράγματα. Έτσι απομακρύνθηκε ο άνθρωπος από την διαχείριση της παραγωγής του, την τοπική επιχειρηματικότητα δηλαδή, αυτή στην οποία στηρίζονται όλες οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες για να προάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών και όχι την ευημερία των αριθμών. Έτσι αναγκάστηκε να πουλά την εργασία του μαζικά, φθηνά και χωρίς προυποθέσεις. Τα πρωτοποριακά αστροφυσικά εφέ που συνοδεύουν τους ηθοποιούς δίνουν την αίσθηση της μεγεθυντικής αποκάλυψης.

Και ποια είναι αυτή… ότι σε κανέναν πλανήτη δεν μπορεί να υπάρξει ζωή εάν οι λαοί δεν κατοικούν στην Δημοκρατία και εάν η οικονομία δεν ηλεκτροδοτεί αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Δημοκρατία, αντί να ηλεκτροδοτεί την όποια απάνθρωπη εξουσία.Συγχαρητήρια στην σπουδαία συγγραφέα Ντίνα Γιαμπουράνη, σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Μαθηματική Εταιρία και σε όλους τους φορείς που στηρίζουν αυτή τη θεατρική δράση.

 

Παναγιώτα Μπλέτα -Συγγραφέας/Διανοήτρια

Email: bletas.p1@gmail.com

 https://now24.gr/otanipsuxisunantatosympanaeistinn/now24.gr

 

Δείτε αποσπάσματα από την τελευταία παράσταση

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.