Στο σκοτάδι παραμένει το κάστρο του Ακροκόρινθου

658

Πρόκειται για το επιβλητικότερο φυσικό μνημείο της Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο κάστρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης σε έκταση 250 στρεμμάτων και μήκος τειχών 3.000 μέτρων. Ο λόγος βέβαια για τον Ακροκόρινθο, τον «Κλειδοκράτορα της Πελοποννήσου» όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί. Ο φωτισμός του πραγματοποιήθηκε το 2004, αλλά μετά τις πυρκαγιές του 2007 σταμάτησε απότομα. Για κάποιο διάστημα φωτιζόταν μερικώς, με δύο ή τρεις μόλις προβολείς. Κάποιοι είπαν ότι έχουν κλαπεί τα καλώδια και χρειάζεται μεγάλο κονδύλι για τον πλήρη φωτισμό του. Έρευνα όμως της εφημερίδας ΄Ακροκόρινθος΄ έχει δείξει ότι τα καλώδια βρίσκονται στη θέση τους και ότι απλά κάποιοι έχουν σπάσει τους προβολείς.
Αληθεύει κύριοι αρμόδιοι, αυτή η έρευνα και η πληροφορία; Γιατί αν αληθεύει, γεννάται το λογικό ερώτημα: Γιατί παραμένει τόσο καιρό στο σκοτάδι το επιβλητικό κάστρο; Είναι τόσο δύσκολη η αντικατάσταση των προβολέων, από το υπουργείο Πολιτισμού ή κάποιους άλλους αρμόδιους φορείς; Ποιος χάνει ή ποιος εξυπηρετείται από μια τέτοια κατάσταση; Και ας απαντήσουν οι αρμόδιοι ανοικτά και υπεύθυνα στους Κορίνθιους: Υπάρχει απόφαση αναίρεσης του ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου; Αν ναι, από ποιον πάρθηκε και γιατί; Αν όχι, πρέπει άμεσα να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση στην περιοχή και στο επιβλητικότατο μνημείο. Γιατί τα φώτα μπορεί να σβήνουν, αλλά η ιστορία δεν σβήνει ποτέ….

Δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής

Με ύψος 575 μέτρων τραβά το βλέμμα όλων όσων ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Όπως έχει αναφέρει η αρχαιολόγος κα Κων/να Σκαρμούτσου «Το κάστρο Ακροκορίνθου αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των χρόνων της ιστορίας του. Τα τείχη ακολουθούν τη φυσική γραμμή του βράχου, είναι χτισμένα σε τρεις αμυντικές σειρές και ενισχύονται με πύργους προμαχώνες, επάλξεις διάτρητες με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια ναών (Αγ. Δημήτριος, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ) κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες από πλίνθους, πηγή Άνω Πειρήνης με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου -4ου π.Χ. αι.) με μεταγενέστερες διαδοχικές κατασκευές κ.ά. Στη ΝΔ πλευρά του κάστρου ορθώνεται ο διώροφος φράγκικος πύργος-παρατηρητήριο με βαθμιδωτή βάση και ένα παράθυρο-πολεμίστρα. Ο κάτω όροφος ήταν δεξαμενή. Στις βόρειες υπώρειες του λόφου Ακροκορίνθου, βρίσκονται τα ερείπια της Αγοράς της αρχαίας πόλης της Κορίνθου με μνημειακά κτίσματα (ιερά, κρήνες, ωδείο, θέατρο, καταστήματα, την πλακόστρωτη οδό Λεχαίου, τον επιβλητικό αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα και το Μουσείο. Στην αρχαιότητα η Ακροκόρινθος συνδεόταν με την πόλη και το λιμάνι Λεχαίου με τα Μακρά Τείχη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.