Στην Τρίπολη σήμερα ο Τσαυτάρης

204

 \r\n\r\nΣήμερα στις 15:30 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου παρουσιάζουν το πρόγραμμα ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.\r\n\r\nΣε απόσταση αναπνοής είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκκίνηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος για την κτηνοτροφία, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος του προγράμματος η «Ανάπτυξη της σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» και συγκεκριμένα η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις.\r\n\r\nΕιδικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής του Γ.Π.Α. κ. Γ. Ζέρβας. Η προετοιμασία και κατάρτιση του Προγράμματος έγινε με τη στενή συνεργασία τοπικών φορέων και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.\r\n\r\nΣτα πλαίσια του Προγράμματος αυτού θα δοθεί έμφαση στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας για τον οποίο προσφέρεται περισσότερο η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αιγοπροβατοτροφία, συγκριτικά με τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, παρά τις υφιστάμενες αδυναμίες της, παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και άριστη προοπτική για το άμεσο και απώτερο μέλλον, κυρίως λόγω της φέτας και των υπόλοιπων τοπικών τυριών.\r\n\r\nΣήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με ετησία παραγωγή 81.000 τόνους πρόβειο γάλα και 31.000 τόνους αίγειο γάλα, 110 μονάδες παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και αρκετές μονάδες ζωοτροφών-εφοδίων.\r\n\r\nΗ όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να θέσει την αιγοπροβατοτροφία σε σύγχρονες βάσεις, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας:\r\n

    \r\n

  • ­ τους υφιστάμενους φυσικούς νομευτικούς πόρους (βοσκοτόπους),
  • \r\n

\r\n

    \r\n

  • ­το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό (τους ήδη ασχολούμενους με την αιγοπροβατοτροφία και αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά και επιχειρηματικά με αυτή), και
  • \r\n

  • ­τα παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, με βάση το γάλα και το κρέας, προσδίδοντας σ’ αυτά προστιθέμενη αξία (καθιστώντας τα ΠΟΠ).
  • \r\n

\r\nΟι τέσσερις βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:\r\n\r\n1.     Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων στις περιπτώσεις που ο κτηνοτρόφος είναι σχετικά νέος σε ηλικία ή υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την εκμετάλλευση (κτηνοτροφική μονάδα).\r\n\r\n2.   Ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, σύγχρονων και λειτουργικών από νέους ανθρώπους με υψηλό, κατά προτίμηση, μορφωτικό επίπεδο,\r\n\r\n3.   Ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων από ομάδες παραγωγών που έχουν ήδη μονάδες και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν ή από νέους που θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και επαγγελματικά με την κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία), και\r\n\r\n4.    Ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. τυριά, κρεοσκευάσματα κλπ.) με βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αναγνωριστούν, για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό, ως ΠΟΠ.\r\n\r\nΒασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι την προσεχή πενταετία να διπλασιαστεί η σημερινή παραγωγή αιγοπροβείου γάλακτος ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες για παρασκευή φέτας, σφέλας, γραβιέρας και τυριών από αίγειο γάλα που παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη και άμεση ζήτηση. \r\n\r\nΑξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά την κρίση, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις. Στη διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος υπήρξε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που ενστερνίστηκε την ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  δημιουργήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, και με την Τράπεζα Πειραιώς που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα γίνουν.\r\n\r\nΌλες οι φάσεις του Προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη στης αρχές Μαρτίου παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς και όλων των αρμόδιων φορέων.\r\n\r\nΣχετικά με το πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης  έκανε  την παρακάτω  δήλωση: «Ένα μεγάλο  ευχαριστώ  σε όλους όσους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση και συγκρότηση του  Προγράμματος  για την  ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα στον Καθηγητή κ. Γ. Ζέρβα. Το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα, που αποτελεί ένα στοχευμένο πακέτο δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία  και συγκεκριμένο αναπτυξιακό αποτύπωμα, είμαι βέβαιος ότι θα δώσει μια νέα πνοή στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα δημιουργήσει πρωτογενή πλούτο στηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και δίνοντας πρόσφορο έδαφος για νέα εγχειρήματα σε νέους κτηνοτρόφους σε έναν κλάδο που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.