Π.Ε Αργολίδας: Φυτώριο με τριστέτσα στην Κορινθία

168

Για την ύπαρξη του ιού της τριστέτσας σε  φυτώριο  στη Δυτική Κορινθία ενημερώνει η Π.Ε Αργολίδας με δελτίο τύπου. Μεταξύ άλλων αναφέρει: Δυστυχώς  ένα ακόμη φυτώριο εσπεριδοειδών, το δεύτερο αυτή τη φορά,   βρέθηκε να είναι μολυσμένο από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στην Κορινθία. Πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία   «Παναγούλα  Κυριάκου» με τόπο δραστηριότητας  περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.Το Τμήμα  Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας  επανειλημμένα  είχε προβεί σε ελέγχους για Φυτοϋγειονομικό Δαβατήριο και είχε διαπιστώσει την ύπαρξή του. Όμως,  σε νέους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες  υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας (ΔΑΟΚ)   και του ΥπΑΑΤ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης-πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ),  βρέθηκαν μολυσμένα δείγματα με  Τριστέτσα σε μανταρινιά της ποικιλίας Κλημεντίνη και στο υβρίδιο ΝόβαΓια το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο αυτό σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή δενδρύλλια μανταρινιάς της ποικιλίας Κλημεντίνη και του υβριδίου Νόβα, να ενημερώσουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας  και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Τηλ. 2752360303, 4) για να ληφθούν  δείγματα προκειμένου να σταλούν για έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.  Ακόμη, όσοι παραγωγοί έχουν αγοράσει λίγα δενδρύλλια μανταρινιάς Κλημεντίνης  καθώς και του υβριδίου Νόβα να τα ξεριζώσουν και να τα κάψουν από μόνοι τους.  Σε καμία περίπτωση να μην τα επανεμβολιάσουν γιατί εάν τα δενδρύλλια είναι μολυσμένα δεν πρόκειται όταν εμβολιασθούν να προκύψουν υγιή. Αυτό το αναφέρουμε γιατί βλέπουμε να εμβολιάζονται   άρρωστα δένδρα.”

Σύμφωνα πάντως με την Π.Ε Κορινθίας  στο συγκεκριμένο φυτώριο επενέβησαν οι αρχές και κατέστρεψαν τα μολυσμένα δενδρύλια περί τα 1500 τον αριθμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.