Ποιοι Δήμαρχοι «φλερτάρουν» με την φυλακή;

1221

Αντιμέτωποι με…της φυλακής τα σίδερα είναι οι άρχοντες που δεν έχουν φροντίσει να έχουν αδειοδοτήσει το σύνολο των αθλητικών υποδομών στα όρια του δήμου τους και τούτο διότι όποιο ατύχημα συντελεστεί στους εν λόγω χώρους θα βαρύνει τους Δημάρχους με ποινικές ευθύνες οι οποίες θα επισύρουν και την φυλάκιση!

Το θέμα είχε προσφάτως απασχολήσει το Δήμο Κορινθίων (Θυμηθείτε το ρεπορτάζ εδώ) και λύθηκε με την υπουργική απόφαση περί παρατάσεως των υπαρχουσών αδειών για ένα έτος.

Το πρόβλημα ωστόσο φαίνεται να παραμένει αφού εγκαλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι Δήμαρχοι (μεταξύ άλλων) για την τήρηση των νομίμων, ακόμα και όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών ώστε…ν αποδείξουν πως οι αθλητικές υποδομές τους έχουν άδεια!

Ποιες είναι αυτές οι ενέργειες;

  • Ολοκλήρωση κατάταξης δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στις ομάδες του άρθρου 56α του ν.2725/1999
  • Κοινοποίηση στην Περιφέρεια της λίστας των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Γ1,Γ2,Ε2,ΣΤ και Ζ.
  • Κοινοποίηση εντός διμήνου σε Περιφέρεια και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προβλήματα και ελλείψεις που εμποδίζουν την αδειοδότηση. Οι ελλείψεις αυτές, ακόμα και σε χώρους αδειοδοτημένους, όταν απειλούν την σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων δίνουν το δικαίωμα σε Επιτροπή Ελέγχου και Αποκεντρωμένη να ανακαλέσουν την αυτή άδεια.

Ο τρόπος αδειοδότησης γίνεται ανάλογα με την κατηγορία. Η άδεια εκδίδεται από τον οικείο δήμο για τις ομάδες Α1,Α2,Β1,Β2,Δ και Ε1 και δεν συστήνονται επιτροπές ελέγχου. Το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο δήμο καταθέτει στην τεχνική υπηρεσία του δήμου αίτημα για έλεγχο της εγκατάστασης. Εφόσον στον έλεγχο πιστοποιηθούν οι προυποθέσεις, η υπηρεσία εισηγείται αδειοδότηση, αδειοδότηση υπό όρους ή μη αδειοδότηης προωθόντας την στο αρμόδιο για την έκδοση αδείας τμήμα. Η απόφαση που θα εκδοθεί μπορεί να έχει ισχύ έως 5 χρόνια για τις ομάδες Α1, και Α2 και έως 3 χρόνια για τις ομάδες Β1,Β2, Δ και Ε1 (ΆΡΘΡΟ 56β, ω.27251999).

 

Υπόλογες και οι ομάδες!

Σύμφωνα με το «μπιλιετάκι» υπόλογοι για την απουσία αδείας είναι και όσοι χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς, ομάδες και σωματεία αφού θεωρείται υποχρέωση τους να έχουν ζητήσει και λάβει την άδεια της υποδομής! Το πρόστιμο που μπορεί να τους επιβληθεί αγγίζει ακόμα και τις 100 χιλιάδες ευρώ ενώ επισύρεται και ποινή φυλάκισης ενός έτους!

Το «Πολιτισμού και Αθλητισμού» έχει συστήσει τμήμα προδιαγραφών και προυποθέσεων κατηγοριοποιώντας τις υποδομές ανά είδος, μέγεθος, δυναμικότητα και αγώνες που φιλοξενούν. Δεκάδες χιλιάδες αδειοδοτήσεις έχουν προχωρήσει σε όλη τη χώρα και «ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς» σύμφωνα με το υπουργείο, πράξη η οποία αποδεικνύει πως επι σειρά ετών χιλιάδες αθλητές, παιδιά, ομάδες, προπονούνταν και αθλούνταν σε κλίμα ανοχής και παρανομίας!

Σύμφωνα με τα όσα τελευταίως είχε καταγράψει ο Morias για το ζήτημα των αδειών των αθλητικών χώρων, από το ΚΕΠΑΠ του δήμου Κορινθίων έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προς την τεχνική υπηρεσία αναμένοντας τις αυτοψίες, τις εισηγήσεις και τις τελικές άδειες (οι οποίες παρατάθηκαν με την ΚΥΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία δεν προχωρά) οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα για τα επόμενα 3 και 5 έτη και θα κλείσουν «χρόνιες πληγές»  υποδομών που καθημερινά φιλοξενούν δεκάδες παιδιά και αθλητές.

Πριν να καταγραφεί ατύχημα! Γιατί τότε, ούτε και η φυλάκιση ενός Δημάρχου δεν θα είναι ικανή να δράσει καταπραυντικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.