Πείσμων αλλά… απελπιστικά μόνος !

1981

Τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου για τα απορρίμματα στο Μυστρά παρακολουθεί και ο Δήμαρχος Κορινθίων ο οποίος στην σημερινή ομιλία- τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου ο οποίος του καταλόγισε «μισές αλήθειες» όσο και του Δημάρχου της Καλαμάτας ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά το Δήμαρχο Κορινθίων αναγνώρισε και τις ευθύνες των δήμων στην αναποτελεσματικότητα των τελευταίων 3 δεκαετιών αλλά και την ευθύνη που τώρα έχουν να σταθούν αρωγοί στην λύση.

Ο Αλέξανδρος Πνευματικός δήλωσε ευθύς εξαρχής άγνοια για τα της σύμβασης καταλογίζοντας στην περιφέρεια άρνηση να την παραχωρήσει την στιγμή που όλοι θυμούνται τις δικές του τοποθετήσεις περί σωρείας email που είχαν σταλεί στους δήμους και εμπεριείχαν την σύμβαση όχι όμως τα παραρτήματα. «Η σύμβαση αυτή ποτέ δεν μας δόθηκε, έχω ζητήσει να μου την δώσει η περιφέρεια ,τη σύμβαση και τα παραρτήματα και δεν το έχει κάνει , δεν πειράζει, είναι απόδειξη το πώς αντιλαμβάνονται την διαφάνεια στην περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να στηρίξει την άποψη βεβαίως που αμέσως μετά εξέφρασε επικαλούμενος έγγραφα και οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης. «Θα τιναχθεί στον αέρα το έργο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όλο αυτό το όμορφο που παρουσιάστηκε θα μείνει στα χαρτιά! Ήμουν από τους πλέον φανατικούς του ΣΔΙΤ Δεν έγινε όμως αυτό που ελπίζαμε. Κάναμε ένα διαγωνισμό για τα σύμμεικτα που δεν έλαβε υπόψιν τις νέες οδηγίες που βγήκαν που ουσιαστικά δεν θα λειτουργήσει τα 28 χρόνια , γιατί τόσα θα είναι και όχι 21. Μόνο προβλήματα θα έχει τα επόμενα χρόνια και θα δημιουργήσει τέτοια και μεταξύ μας !θα σκοτωθούμε»προέβλεψε ο Δήμαρχος επικαλούμενος συνομιλίες με συναδέλφους του οι οποίοι του παραπονιούνται και του εκφράζουν φόβους για τις υπέρογκες αυξήσεις που θα κληθούν να κάνουν στα δημοτικά τέλη, συνάδελφοι όμως που για ακόμα μια φορά ΔΕΝ είχαν όνομα! «Είπε  ο Περιφερειάρχης χθες για μείωση τελών, κάποιοι υπέρμαχοι όπως ο κ.Καφαντάρης είπε για  αυξήσεις! Και άλλοι δήμαρχοι με παίρνουν τηλέφωνο και λένε για υπέρογκες αυξήσεις».

Ποιοι είναι αυτοί οι Δήμαρχοι ουδέποτε αναφέρθηκε, αιωρήθηκε στον αέρα της αιθούσης ως υπάρχουσα αντίδραση η οποία όμως δεν εκφράζεται επίσημα αφού το έργο προχωρά με την σύμφωνη γνώμη των φορέων των Δημάρχων (ακόμα και ο Δημήτρης Καμπόσος έθαψε το τσεκούρι του πολέμου) και περιορίζεται μονάχα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που ο Δήμαρχος Κορινθίων επικαλείται.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου έκλεισε και παραινέσεις ως προς τον τόπο διεξαγωγής ο οποίος χαρακτηρίστηκε «λάθος» διότι «οι όμορφες τοποθετήσεις που έγιναν δεν αφορούν την Πελοπόννησο. Για να ικανοποιήσουμε οι δήμοι τις υποχρεώσεις αυτές δεν έχουμε κίνητρο. Αν δεν τα κάνουμε θα τιμωρηθούμε εάν τα κάνουμε θα έχουμε κόστος επιπλέον» σημείωσε ο Αλέξανδρος Πνευματικός προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Καφαντάρη  ο οποίος του υπενθύμισε πως δεν συνεδριάζει η ΠΕΔ ή ο ΦΟΔΣΑ αλλά και την απάντηση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου ο οποίος έκανε λόγο για τιμολογιακή πολιτική που άπτεται του φορέα και για «μισές αλήθειες» εκ του Δημάρχου.  «Την  τιμολογιακή πολιτική την έχει ο φορέας όχι η περιφέρεια. Και επειδή είπατε μισές αλήθειες να σημειώσω πως δεν είπατε ότι απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα  και πως  όλες  οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί έχουν απορριφθεί. Αν παρανόμησαν όλοι, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό, τότε παρανομούμε και εμείς!»

 

«Φταίμε Αλέκο, από το 2011 κάναμε ότι δεν καταλαβαίνουμε»

Χωρίς να προσωποποιήσει την αναφορά αλλά εδράζοντας την τοποθέτηση του από αυτήν ο Δήμαρχος Καλαμάτας «σαν παλιός Δήμαρχος» προχώρησε σε αυτοκριτική λέγοντας πως και οι δήμαρχοι έχουν ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο αλλά και σε κάλεσμα συστράτευσης αφού η ΣΔΙΤ είναι η μοναδική λύση για την Πελοπόννησο. Ο ίδιος δε, αντιπαραβάλλοντας το ζήτημα της Καλαμάτας σημείωσε πως η σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ΑΚΤΩΡΑ είναι σε ισχύ έως ότου ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση από την Περιφέρεια.

Βέβαια ο Δήμαρχος Κορινθίων, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών αναφέρθηκε στην αυτόνομη διαχείριση από το δήμο Κορινθίων και στην ιδιόκτητη μονάδα την οποίαν ετοιμάζει, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει σε κάθετο βαθμό, εάν έχει το δικαίωμα να πράξει αυτόνομα ως δήμος την στιγμή που το συνολικό έργο θα είναι σε λειτουργία. Εκτός και αν όλη η προσπάθεια και επένδυση «πατά» στην βεβαιότητα πως η ΣΔΙΤ θα τιναχθεί στον αέρα που επίσης διατυπώθηκε εκ νέου ενώπιον του ακροατηρίου και των ομιλητών που στο σύνολό τους εξήραν και τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου που κατατέθηκε, εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου.

Πείσμων αναμφίβολα, αν και πλέον απελπιστικά μόνος!

Χριστίνα Τσιορωτά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.