Παρουσιάζονται για 1η φορά τα παλάτια του Κιαμήλ Μπέη…

1247

Διάλεξη του Δημητρίου Ι. Μπάρτζη,Αρχιτέκτονα Μηχανικού υποψ.διδάκτορα του ΕΜΠ, με θέμα:” Τα παλάτια του Κιαμήλ Μπέη στην Κόρινθο “

Κατά την οθωμανική περίοδο στην τότε πόλη της Κορίνθου, ήσαν κτισμένα τα σεράγια (παλάτια) του Τούρκου ηγεμόνα Κιαμήλ μπέη. Ήταν ένα σύνολο από μεγαλοπρεπή κτίρια στη βόρεια άκρη της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, στην περιοχή που λέγεται τώρα “στου Μπέη”. Τα σεράγια αυτά διακρίνονταν από ανατολίτικη πολυτέλεια και είχαν φιλοξενήσει περιηγητές και επιφανείς ταξιδιώτες που τα εγκωμίαζαν ως ίσως τα πιο εντυπωσιακά παλάτια της Βαλκανικής. Τα έκαψε ολοσχερώς στις 23 Απριλίου του 1821 ο Παπαφλέσσας, για να μπει οριστικά στην Επανάσταση του Γένους η Κορινθία.
Ο Δημήτριος Ι. Μπάρτζης, μελετώντας περιγραφές περιηγητών και γκραβούρες εποχής, κατόρθωσε να δημιουργήσει αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία αναπαριστούν τα παλάτια του Κιαμήλ μπέη όπως ήσαν στις ημέρες της ακμής τους. Η μελέτη του αυτή για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σε κοινό, στην Αρχαία Κόρινθο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αναστασία Κεφάλα», το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.