admin

Ο Τατούλης κέρδισε τη μάχη. Τον πόλεμο;

Ο Τατούλης κέρδισε τη μάχη. Τον πόλεμο;
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Μετά από πολλές παλινωδίες, συζητήσεις επί συζητήσεων, έντονες κόντρες και αναβολές, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ), ψήφισε τελικά χθες κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την υλοποίηση της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η συνεδρίαση καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά μία ώρα αφού προηγήθηκε συνεδρίαση των Δημάρχων για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα των Δήμων τους. Το θέμα πέρασε με 22 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 αποχωρήσεις.

Στη συνεδρίαση, εκτός από μέλη του ΦΟΔΣΑ παρευρέθηκε μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρκετοί πολίτες που ήθελαν να ακούσουν τις απόψεις των δημοτικών αρχόντων για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τις τοπικές κοινωνίες. Παρόντες ήταν αρκετοί Δήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι Δήμων, υπήρξαν όμως και «ηχηρές» απουσίες κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό. Από την Κορινθία δεν υπήρχε καμία εκπροσώπηση από τους Δήμους, Λουτρακίου –Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου Βόχας και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Ο πρόεδρος κ. Γρυπιώτης στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρθηκε στο θέμα προς συζήτηση, που ήταν η ψήφιση προγραμματικής σύμβασης, αλλά και για τη χρονική περίοδο της σύμβασης, ενώ ο πρόεδρος της Εκτελεστικής κ. Καφαντάρης έκανε κάποιες επισημάνσεις, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα δεν πρέπει να φύγει από τους δήμους.

Ο κ. Παυλής τόνισε ότι αν δεν συμφωνήσουν οι Δήμοι, θα τους πάρουν την αρμοδιότητα. «Είναι θέμα δικό μας αλλά δεν θα μας πάρουν την αρμοδιότητα. Προσπάθησαν αλλά δεν στέκει νομικά», είπε ο κ. Παυλής, αναφέροντας ότι το κράτος δεν θα διαχειριστεί τα απορρίμματα γιατί αυτό θα το κάνει ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης και ο ΦΟΔΣΑ.

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δ. Καμπόσος είπε ότι:  «Έκαναν πριν από λίγο καιρό ένα διαγωνισμό με οχτώ εταιρείες, με 29,45 τον τόνο για 40.000 τόνους. Εδώ δεν έχουμε έρθει να κάνουμε χατίρι σε κανέναν. Φρονώ ότι ο ΦΟΔΣΑ με το βάρος της ευθύνης και σε σύντομο διάστημα να κάνει ένα δικό του διαγωνισμό και να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα».

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να υπάρξει το σχετικό αποτέλεσμα, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα. «Το όργανο πρέπει να αποφασίσει υπέρ ή κατά της προγραμματικής και είναι πολύ σημαντικό. Η ιστορία όπως σύρθηκε δεν μας τιμά, έχει μειώσει τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Να πάρουμε αποφάσεις που είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Εμείς είμαστε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους τους δήμους την τοπική διαχείριση. Έχουμε κάνει διεθνή διαγωνισμό ,τα αποτέλεσμα έχει κριθεί νόμιμο από το ελεγκτικό συνέδριο, αλλά η κάθε προσπάθεια για τοπική διαχείριση σταματά ακαριαία, με την έναρξη της κεντρικής διαχείρισης, διότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί και να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αποχώρηση Πνευματικού με αιχμές για τη διαδικασία

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Α. Πνευματικός ανέφερε ότι το κείμενο είναι παράνομο και ότι η προγραμματική θα πρέπει να πάει στο ελεγκτικό Συνέδριο. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για τη λήψη αυτής της απόφασης. «Εγώ δεν νομιμοποιώ αυτή την ψηφοφορία και αποχωρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, λίγο πριν φύγει από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Ικανοποίηση από την Περιφέρεια…

Η απόφαση των δημάρχων προκάλεσε ικανοποίηση και στην πλευρά της περιφέρεια Πελοποννήσου στελέχη της οποίας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δήλωναν ικανοποιημένα από το γεγονός ότι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου έλαβαν θέση έναντι του ζητήματος. Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια ήθελε να υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις μέχρι την κάθοδο του Πρωθυπουργού τον Νοέμβριο στην Τρίπολη για το Αναπτυξιακό Συνέδριο κι αυτό φαίνεται πως πάει καλά.

Μάλιστα η Περιφέρεια εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση μετά την απόφαση που χαρακτήρισε θετική, στην οποία αναφέρει τα εξής:  «Η απόφαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να υλοποιηθεί το μοναδικό νόμιμο, το πιο φιλικό περιβαλλοντικά και κυρίως το πιο οικονομικό έργο για τον πολίτη έργο αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεπής στη δέσμευσή της προς τους πολίτες σχεδίασε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ολοκλήρωσε το διεθνή διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ και έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εδώ και δύο χρόνια. Είναι ωστόσο λυπηρό μέλη του ΦΟΔΣΑ, τα οποία, παρά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του ΦΟΔΣΑ, συνεχίζουν την παραπληροφόρηση και την πολιτική της συκοφαντίας απέναντι στην περιφερειακή αρχή, κάτι που αντιβαίνει κάθε κανόνα δεοντολογίας και θεσμικής λειτουργίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πλευρά της έχει αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική λειτουργία και τους διακριτούς ρόλους των θεσμών, όπως επίσης τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Τα επόμενα βήματα και οι εξελίξεις…

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων αναμένονται ραγδαίες, αφού κυβέρνηση και Περιφέρεια πρόκειται το συντομότερο δυνατόν να υπογράψουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, τον μειοδότη του διεθνούς διαγωνισμού. Εκτός απροόπτου, όπως λένε οι πληροφορίες. Γιατί ήδη κινούνται διαδικασίες από Δημάρχους που είναι αρνητικοί με τη σύμβαση, με δικαστική εμπλοκή στην όλη υπόθεση, κάτι που είπε και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κορινθίων έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και τα αποτελέσματα των προσφυγών αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Άραγε ο Π. Τατούλης μετά τη χθεσινή απόφαση και τη θετική ψηφοφορία για τη σύμβαση, κέρδισε απλά μια μάχη ή και τον ίδιο τον πόλεμο; Θα προχωρήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός ή θα υπάρξουν νομικά κωλύματα που θα καθυστερήσουν ή θα ακυρώσουν έστω εν μέρει την όλη διαδικασία; Όλα αυτά αναμένεται να τα δούμε το επόμενο διάστημα και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές…

Γ.Ρ.

 

 

 

Search in Site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *