

– Η πρώτη ομάδα εργασίας, τα 25 αντίγραφα, η διεθνής αποδοχή , οι ενέργειες Παπαγγελόπουλου και Τσουλούφα ως τις τελικές υπογραφές Σταματόπουλου
Της Χριστίνας Τσιορωτά
Ξεκίνησε ως ιδέα το 2005… 13 ολόκληρα χρόνια μετά μπαίνουν οι πρώτες υπογραφές για την δημιουργία ενός Μουσείου που θα φιλοξενεί τα αντίγραφα του Λύσιππου μια ιδέα πραγματικά καινοτόμα που γεννήθηκε από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κορίνθου κ.Μαντά. Ο Δήμαρχος Σικυώνας Σπύρος Σταματόπουλος υπέγραψε χθες Τετάρτη την σύμβαση για την αποκατάσταση των αποθηκών ΑΣΟ για τη δημιουργία του Μουσείου αλλά και την ίδρυση ενός Πολιτιστικού Πολυκέντρου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Στο ιστορικό της υπόθεσης , έτσι όπως αναφέρεται στην εφημερίδα sikyonistas τον Δεκέμβριο του 2011 , η πρώτη ομάδα εργασίας για την ίδρυση του Μουσείου δημιουργήθηκε το 2005 αποτελούμενη από τους κ.κ Τερζή (Καταγράμμα), Μάντη (Εφορεία Αρχαιοτήτων), Παπαγγελόπουλο (Δήμαρχο Σικυώνας), Καρβουτζή (Σικυώνια Σκηνή) , ομάδα η οποία συναντήθηκε με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Paolo Moreno και τον Διευθυντή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Δεληβοριά οι οποίοι επίσης εντάχθηκαν στην ομάδα εργασίας , με τον Καθηγητή Moreno να προσφέρει την τεχνογνωσία και τις προσβάσεις του στα πανεπιστήμια της Ρώμης. Ο Δήμος της Σικυώνας δεσμεύτηκε από την πλευρά του για το οικονομικό κόστος της δημιουργίας των αντιγράφων.
Ένα χρόνο μετά (26/9/2006)η Υπουργική απόφαση 54502/876/29-6-06 εγκρίνει την κτηριολογική προμελέτη του νεότερου κτιρίου (τροχαίας) για την στέγαση της μόνιμης συλλογής ενώ θέτει και όρους όπως ο έλεγχος στατικής επάρκειας και η πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Παράλληλα προτρέπει όλους τους αρμόδιους να γίνει προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της Συλλογής με τη βάση από τη Μεσσήνη, τη σκηνή κυνηγιού Αλεξάνδρου και Κρατερού που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.
Τα πρώτα αντίγραφα δρομολογήθηκαν από το Υπουργείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων ενώ ο Δήμος ανέλαβε την χρηματοδότηση όπως ο Άγγελος Παππαγγελόπουλος είχε δεσμευτεί. Το εγχείρημα έτυχε ευρείας αποδοχής και προς τούτο άρχισαν να καταφτάνουν δωρεές και νέες πηγές χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 25 αντίγραφα!
Σαν χώρος του Μουσείου οριοθετήθηκε ο 1ος όροφος των Αποθηκών Φραντζή και η κατασκευή του εντάχθηκε στο 3ο Κ.Π.Σ. Η ανάγκη νέας μελέτης στατικής επάρκειας «κόλλησε» προς το παρόν το έργο. Η δημοτική αρχή Τσουλούφα στάθηκε καθοριστική στη εξέλιξη αφού μεν προχώρησε τη μελέτη ωστόσο έκρινε το κτίριο ακατάλληλο οριοθετώντας ως νέο χώρο στέγασης του Μουσείου τις Δυτικές Αποθήκες Φραντζή. Η ένταξη στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χάθηκε.
Η σημασία ενός τέτοιου Μουσείου για τη Σικυώνα είναι τεράστια. Οι νέες θέσεις εργασίας αλλά και η προσέλκυση νέων επισκεπτών που σαφώς δεν θα περιορίζονταν μόνο στο Μουσείο ούτε και στο Αρχαίο Θέατρο καταγράφονται ως πρώτιστες. «η Σικυώνα υπήρξε μεγάλο καλλιτεχνικό κέντρο της Αρχαιότητας. Θα είναι μια πηγή μάθησης ένα τέτοιο μουσείο αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αντίστασης τη μιζέρια» δήλωνε το 2011 ο Καθηγητής Δημήτρης Καζιάνης .
Οι χθεσινές υπογραφές προφανώς και δρομολογούν την υλοποίηση του Μουσείου αν και εκ δημοτικής αρχής θα πρέπει να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.