Πριν απο λίγες ημέρες ο υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σταυρέλης παρουσίασε και ανέπτυξε την προγραμματική του πρόταση για το πώς θα κάνει την Κόρινθο “έξυπνη” πόλη.
Κάνοντας ένα ατυχές λογοπαίγνιο ο δήμαρχος Πνευματικός θέλοντας να σχολιάσει την πρόταση αυτή, είπε πως “εμείς θέλουμε έξυπνους Κορίνθιους όχι έξυπνη πόλη.” Και είναι βεβαίως ατυχές γιατί και τους Κορίνθιους να επιθυμείς να είναι έξυπνοι, όταν κάνεις αυτό τον σχολιασμό τουλάχιστον δεν απευθύνεσαι σε πολίτες ιδιαιτέρως ευφυείς, ενημερωμένους κι ενεργούς.
Όταν απαξιώνεις μια τέτοια πρόταση, αυτό δηλώνει πως απαξιώνεις την ίδια την πρόοδο, την ποιότητα ζωής,την καθημερινότητα των πολιτών, αφού με την βοήθεια της τεχνολογίας βελτιώνονται οι υπηρεσίες, ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητά.Δεν είναι δυνατόν να σχολιάζεται η πρόταση της “έξυπνης” πόλης κατα αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σχολιαστεί μόνο με νέες ιδέες.
Διάβασα ένα άρθρο – ύμνο του Guardian αφιερωμένο στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και με τίτλο « μια έξυπνη πόλη που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί» όπου καταγράφονται τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει εκεί και κατά πόσο η τεχνολογία έχει αλλάξει την ζωή των κατοίκων της.
Ανάμεσα στα καταπράσινα χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων – έχει 82.000 κατοίκους – δεν ήταν η πιο προφανής υποψήφια για την πρώτη έξυπνη πόλη του έθνους.
Η χώρα βρισκόταν στο μέσο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο δήμος χρωστούσε περίπου 45ω εκατομμύρια ευρώ, όταν έγινε δήμαρχος ο Δημήτρης Παπαστεργίου το 2014. Δεν υπήρχε καθόλου προϋπολογισμός για τα μεγάλα, τεχνολογικά σχέδιά του.
Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τη φήμη της πόλης της καινοτομίας, που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την ονόμασε την πρώτη ψηφιακή πόλη του κράτους. Λίγο αργότερα, ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και προσφέροντας θέση στις τοπικές τεχνολογικές εταιρείες για δοκιμές, η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.
Από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών είχε μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή του έτους, ο δήμος έχει λάβει περίπου 4.000 αιτήματα και σχόλια. Περίπου το 10% προέρχεται από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρυσι, σύμφωνα με τον δήμο, και τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα) – και η όλη διαδικασία είναι πιο διαφανής.
Όσον αφορά άλλα projects, το πείραμα με τους αισθητήρες στα φώτα των δρόμων, έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%. Ή το σχέδιο της ΕΕ για τα μη επανδρωμένα λεωφορεία που λειτούργησε για 6 μήνες.
Τα Τρίκαλα επίσης, είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με Lego και ρομποτικά κιτ Raspberry Pi και τα 120 δημόσια σχολεία της,μια κίνηση την οποία πλήρωσε το e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία και που ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δήμο.
Η πόλη έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Τα Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων ανιχνεύοντας την κίνηση και την κατανάλωση τροφίμων.
Τα Τρίκαλα θέλουν επίσης να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για την φαρμακευτική βιομηχανία.
Ελπίδα του δήμου είναι πως το πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, και θα καταπολεμήσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Τρίκαλα και την Ελλάδα: το brain drain. Περίπου 420.000 Έλληνες, κυρίως νέοι απόφοιτοι, έχουν μεταναστεύσει μετά την οικονομική κρίση το 2008. Το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο περιλαμβάνει φοιτητές, έφτασε το 505 το 2013 και εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 445, το υψηλότερο στην ΕΕ.
Επομένως, με αφορμή την πρόταση Σταυρέλη για την έξυπνη πόλη, που κάποιοι έσπευσαν να “χαριτολογήσουν” θεωρώντας πως αφορά “πόλη επιστημονικής φαντασίας”, ακριβώς λόγω των περιορισμένων γνωστικών δυνατοτήτων τους, αλλά και με λόγο την επίσημη δήλωση του δημάρχου “εμείς θέλουμε έξυπνους πολίτες ” , εμείς θα προτρέψουμε να διαβάσουν τα πάντα για τις έξυπνες πόλεις, και τα οφέλη τους.Διότι έχει έλθει η ώρα να ακουστούν προτάσεις και προγράμματα.Η στείρα αντιπαράθεση δεν κολακεύει κανέναν. Πολύ περισσότερο τους έξυπνους πολίτες.
Τζ. Σουκ.