Ν. Σταυρέλης: “Δεν είναι ώρα για γκρίνιες – Όλοι μαζί να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα

868

Καταστροφές και μόνο καταστροφές, διαπίστωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, στην πρώτη έρευνα που διενήργησε στις πληγείσες περιοχές.

Σχεδόν όλος ο Δήμος Κορινθίων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σπιτιών και επιχειρήσεων.

Από την πρώτη έρευνα που διενεργήσαμε και ενημερωθήκαμε από φορείς και κατοίκους τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον Κάτω Άσσο, τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, την Αλμυρή και το Κατακάλι, σημειώνει ο κ. Σταυρέλης,τονίζοντας ωστόσο, ότι το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο σχεδόν σε όλες τις δημοτικές και τοπικές ενότητες .

Ειδικότερα:

-Στον Κάτω Άσσο καταστράφηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο, το παραλιακό πάρκο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τα γήπεδα τένις και αρκετά σπίτια και καταστήματα της παραλίας, γύρω από τον χείμαρρο, έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές.

δρόμος Άσσος-Βεληνιάτικα-Σπαθοβούνι με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

-Στον Άγιο Βασίλειο (Χάνια) πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα από το γνωστό θέμα του ρέματος που δεν έχει διέξοδο, χωρίς λύση για αρκετά χρόνια.

-Η περιοχή Γκα Αθικίων στην Εθνική οδό Κορίνθου-Άργους για άλλη μία φορά, παρά τα σημαντικά κονδύλια που έχουν διατεθεί, πλημμύρισε και τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν μέσα στα νερά, χωρίς ευτυχώς αυτή το φορά να θρηνήσουμε θύματα.

-Ο δρόμος Γκα Αθικίων-Αλαμάνου αδιάβατος για τα φορτηγά και τα λεωφορεία με κατολίσθηση μέρους του δρόμου, ενώ η πλημμύρα γκρέμισε μάντρες και κτίσματα στο χωριό.

-Στο Σολομό το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει καταστραφεί πλήρως. Το ίδιο και οι γύρω αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι.

-Η παραλία Λουτρών Ωραίας Ελένης και Αλμυρής αγνώριστη. Πλημμύρισαν πάνω από 70 σπίτια με απαντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μέρος της παραλίας φαγώθηκε στην Αλμυρή. Ο χείμαρρος Σάρων στην εκβολή του παρέσυρε τα πάντα, ακόμα και το φράγμα της ξυλείας που είχε τοποθετηθεί από παρόδιους, δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα παραλία από τις προσχώσεις φερτών υλικών.

-Το Κατακάλι πλημμύρισε στο κέντρο του χωριού από τον παρακείμενο χείμαρρο με όγκους χωμάτων και πετρών. Το Λυχνάρι σε εικόνα βιβλικής καταστροφής με σχεδόν 200 μεγάλα πεύκα σπασμένα γύρω από την παραθαλάσσια δημοτική έκταση, από τον κυκλώνα και τους ανέμους.

Κόρφος  γέμισε με φερτές ύλες στην παραλία από τον παρακείμενο χείμαρρο, ενώ πλήθος βαρκών και σκαφών βούλιαξαν στη θάλασσα.

-Προβλήματα πρόσβασης και στο Αμόνι.

-Προβλήματα και στους δρόμους Κουταλά, Μαψού και Σπαθοβουνίου.

-Προβλήματα και στην Ξυλοκέριζα κυρίως στους αγροτικούς δρόμους με τεράστια νεροφαγώματα.

-Ο επαρχιακός δρόμος Κεχριών – Ξυλοκέριζας και Εξαμιλίων με σοβαρά προβλήματα  από την πλημμύρα και πλήθος ακινητοποιημένων αυτοκινήτων  μέσα στα νερά.

πόλη της Κορίνθου άντεξε από το μεγάλο έργο εγκιβωτισμού του χειμάρρου Ξηριά την περίοδο 2000-2013  που κόστισε πάνω από 20.000.000 € και εκτελέστηκε από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και ήδη Υποδομών από τρεις Κυβερνήσεις και ολοκληρώθηκε σε δύο σημεία το 2016. Βέβαια υπάρχει θέμα με τη γέφυρα ενοποίησης στην εκβολή (τέρμα Αδειμάντου) με τα νεροφαγώματα, αλλά ελπίζω οι Υπηρεσίες να επιληφθούν τάχιστα του θέματος.

-Οι Αγροτικοί δρόμοι σε όλο το Δήμο αδιάβατοι.

-Οι ακτές σε όλο το Δήμο σε άθλια κατάσταση από τα σκουπίδια, τις καλαμιές και τα ξύλα που η πλημμύρα έχει εξαφανίσει  αγροτικές καλλιέργειες.

 

-Τώρα επείγει ο Δήμος σε πρώτη φάση να αποκαταστήσει την επικοινωνία και ομολογώ πως το κάνει και μπράβο στα συνεργεία  και τους επικεφαλής τους.

 

Πρέπει όμως άμεσα να συσταθούν τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών των συμπολιτών μας  για να αποδοθούν τα προβλεπόμενα βοηθήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι πληγέντες κάτοικοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του Δήμου για τον εξοπλισμό και τα νοικοκυριά, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για τις επιχειρήσεις και στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. 

 

Δεν είναι ώρα για γκρίνιες και μιζέρια.

Όλοι μαζί να συνδράμουμε το έργο του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης, στο μέτρο ευθύνης καθενός, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

 

– Να εισηγηθούμε και να ληφθούν μέτρα :

  1. Για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλου του Δήμου και κυρίως των δύο παραλιακών μετώπων στη δημοτική ενότητα Άσσου – Λεχαίου, τη δημοτική κοινότητα Γαλατακίου και Κατακαλίου, καθώς και στον παραλιακό Κόρφο, όπως επίσης και στον Άγιο Βασίλειο Τενέας (χρόνιο πρόβλημα), με εκπόνηση των αναγκαίων  μελετών από εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία.
  2. Έγκριση των αναγκαίων πιστώσεων από την Κυβέρνηση για την υλοποίηση των σημαντικών έργων που θα υποδειχθούν από τις μελέτες.
  3. Άμεση καταγραφή και επιστημονική φωτογράφηση των ρεμάτων και χειμάρρων στα οποία υπάρχει πρόβλημα στην φυσική ροή τους, τώρα που είναι πρόσφατη η διαδρομή τους.
  4. Άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων με πιστώσεις του Δήμου (υπάρχουν τα κονδύλια) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών με τη διαδικασία των Εκτάκτων Αναγκών. Σε ένα μήνα οι αγρότες αρχίζουν την ελαιοσυγκομιδή και η πρόσβαση στα κτήματα είναι αδύνατη σήμερα.
  5. Άμεση καταβολή από την Κυβέρνηση των βοηθημάτων που προβλέπονται αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, τα καταστήματα και οι αγροτικές καλλιέργειες.

 

Υπάρχουν και άλλα θέματα  τα οποία θα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αν και όταν έλθει θέμα, κατέληξε ο κ. Σταυρέλης.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.