ΝΔ: Γιατί τόση εμμονή για την ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης στο Δ. Κορινθίων;

633

Η κάθοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορινθία την περασμένη Δευτέρα είχε τυπικά ως σκοπό να δει ο αρχηγός της ΝΔ τις καταστροφές στην περιοχή που έγιναν πριν από …έναν μήνα. Ωστόσο πραγματικός σκοπός του κ. Μητσοτάκη ήταν να λανσάρει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με δεδομένο ότι η ανακοίνωση Νίκα ούτως ή άλλως είχε προεξοφληθεί, η πραγματική είδηση θα ήταν τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της στήριξης των δήμων, ειδικά δε των πρωτευουσών των νομών. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως Πυθία, καθώς η αρχική του απάντηση ήταν πως «δεν θα δοθούν χρίσματα στους δήμους», αλλά σε επίμονη ερώτηση «αν αυτό ισχύει και για τις πρωτεύουσες των νομών» περιορίστηκε να συστήσει «υπομονή». Και εμείς βέβαια οι δημοσιογράφοι μπορούμε να κάνουμε. Το ζήτημα είναι αν μπορούν και έχουν τον χρόνο να κάνουν και οι υποψήφιοι.

Το τελευταίο διάστημα η φημολογία περί καθόδου του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη –και μάλιστα ως εκλεκτού της Ν.Δ.- στις δημοτικές εκλογές της Κορίνθου έχει γίνει βεβαιότητα στα ρεπορτάζ. Μια βεβαιότητα, πάντως, που είναι σε σύννεφο καπνού και δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Ο ίδιος δεν έχει εκτεθεί επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ως αντιπεριφερειάρχης. Μάλιστα, αν και παραμένει σημαίνον στέλεχος της Ν.Δ. και έδωσε κανονικά το παρών στην επίσκεψη Μητσοτάκη-Νίκα, δεν ακολούθησε τον δρόμο της κυρίας Ελένης Παναγιωτοπούλου, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε και παραιτήθηκε από την θέση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, λόγω κομματικού ασυμβίβαστου. Για την ώρα ο κ. Καλλίρης παραμένει και στη Νέα Δημοκρατία και στην παράταξη Τατούλη.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί κάτι ακόμη. Για τη Νέα Δημοκρατία το πιο σημαντικό από όλα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να κερδίσει την μάχη των περιφερειών. Ο λόγος είναι προφανής. Οι εκλογές στις περιφέρειες είναι τυπικά αυτοδιοικητικές, αλλά συνιστούν και μείζονα πολιτική διαδικασία. Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι εθνικές εκλογές γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διανοείται ότι θα δει τον εκλογικό χάρτη της βραδιάς στις περιφερειακές εκλογές να κυριαρχείται από άλλο χρώμα, εκτός από το μπλε, στέλνοντας σήματα ήττας. Ειδικά στην Πελοπόννησο, η ανάγκη κυριαρχίας εντείνεται από την παρουσία του Πέτρου Τατούλη, καθώς θα συνιστά διπλή ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ αν χαθεί από τον συγκεκριμένο άνθρωπο η Περιφέρεια.
Ας δούμε, λοιπόν, τα δεδομένα. Στους τρεις νομούς (Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία) η ΝΔ κυριαρχεί παραδοσιακά. Αυτό ισχύει και στην Αρκαδία, όπου όμως η εντοπιότητα Τατούλη αλλάζει τα δεδομένα σε βάρος της ΝΔ. Ο μοναδικός νομός που η «γαλάζια» κυριαρχία αμφισβητείται, και γι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, είναι η Κορινθία. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς αν η ΝΔ (η οποία θα είναι και αποδυναμωμένη από στελέχη, αφού πολλά θα επιλέξουν την παράταξη Τατούλη, αλλά ακόμα και αυτή του Γιώργου Δέδε και του ΣΥΡΙΖΑ -και κρατήστε το αυτό) θα έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας, έχει ήδη κάνει περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού, ενώ γνωρίζει ακόμη και… σκοτεινά σημεία που –πιθανώς- υπάρχουν στην διακυβέρνηση Τατούλη. Κι όλα αυτά γιατί; Για να αναληφθεί το ρίσκο να διεκδικηθεί (με πολλά «αν» και «εφόσον») ο δήμος Κορινθίων; Όταν σε αυτόν υπάρχει έτοιμη λύση -με τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της; Η οποία, αν στηριχτεί «πάση δυνάμει» από το σύνολο των στελεχών της γαλάζιας παράταξης, μπορεί να κερδίσει εύκολα;

Αυτό που κανείς δεν καταλαβαίνει είναι γιατί υπάρχει τέτοια επιμονή –στα όρια της εμμονής- να αναδειχτεί μια άλλη, εναλλακτική πρόταση για τον δήμο Κορινθίων, από τη μεριά της ΝΔ. Θυμίζουμε πως αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη προσπάθειά του να κερδίσει τον δήμο. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» έχασε την εκλογική μάχη το 2014 για 25 ψηφοδέλτια. Θυμίζουμε ότι ασφαλώς δεν θα την έχανε αν η ΝΔ σύσσωμη ήταν τότε στο πλευρό του. Αν δεν στοιχίζονταν πίσω από τον κ. Πνευματικό τα πρόσωπα εκείνα που σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα παρουσιάζονται ως «πρώτα ονόματα στον χώρο της κεντροδεξιάς και εξαιρετικά γνωστά στην τοπική κοινωνία…», ή ως ανήκοντα «σε μεγάλες οικογένειες που δεν έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα». Γιατί λοιπόν αυτά τα «πρώτα ονόματα» δεν θέλουν τον κ. Νανόπουλο; Τι ενοχλεί τις «μεγάλες οικογένειες» και θέλουν μιαν άλλη υποψηφιότητα; Γιατί η «ελίτ» της δεξιάς στην Κόρινθο προτιμά τον κ. Καλλίρη από τον κ. Νανόπουλο;    

Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παράταξη του κ. Νανόπουλου έχει και αυτή τις απώλειές της. Σημαντικά στελέχη της έχουν αποχωρήσει, ωστόσο, ο βασικός κορμός παραμένει αρραγής και συνολικά η «Συμμαχία Πολιτών» δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα αποσύνθεσης που παρουσιάζει η «Πορεία Ευθύνης».
Ναι, ο κ. Νανόπουλος θα μπορούσε να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο με μεγαλύτερη ένταση και επιτυχία.
Ναι, μερικές φορές εμφανίζεται υπέρ το δέον συγκεντρωτικός στις αποφάσεις του και στην διαχείριση των συνεργατών του. Αλλά μπορεί κάποιος να πιστέψει πως αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο Βασίλης Νανόπουλος δεν θεωρείται από μερικούς καλή υποψηφιότητα;

Πάντως, σημαντικό στοιχείο στις εξελίξεις φαίνεται πως είναι η απόφαση του Βασίλη Νανόπουλου να ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Είτε με χρίσμα είτε χωρίς, είτε με στήριξη είτε χωρίς. Πολλοί πιστεύουν πως τα αρχικά δημοσιεύματα περί καθόδου άλλων υποψηφίων είχαν ως στόχο την άσκηση πίεσης προς τον κ. Νανόπουλο να φοβηθεί και να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Είδαμε ακόμα και δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για πρόσκληση της Ν.Δ. στον επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών», με σκοπό να τον πιέσουν, ακόμα και να τον «διατάξουν», να αποχωρήσει από την κούρσα για τον δήμο. Φυσικά τα δημοσιεύματα αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Πέραν όλων των άλλων η ΝΔ εχει να σκεφτεί και κάτι ακόμη. Η εκλογική μάχη των δημοτικών εκλογών είναι η τέταρτη στην σειρά του ενδιαφέροντος από τις μάχες που θα δοθούν το δύσκολο 2019. Οι εθνικές εκλογές έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προφανώς, ενώ τόσο οι ευρωεκλογές όσο και οι περιφερειακές εκλογές θα λειτουργήσουν ως ανεμοδείκτες. Η ΝΔ θέλει να παρουσιάσει τις δυνάμεις της ενωμένες. Θα έχει άραγε την πολυτέλεια να τις διασπάσει για τα προσωπικά καπρίτσια ή τα τοπικά συμφέροντα κάποιων;

Αριστείδης  ο Δίκαιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.