Νέο “status quo” στις επιχορηγήσεις των σωματείων!

1359

Άρδην αλλάζει το σκηνικό στις επιχορηγήσεις σωματείων πολιτισμού και αθλητισμού μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων και την πρόταση που η μειοψηφία κατόρθωσε να περάσει κόντρα στην άρνηση της δημοτικής ομάδας του Δημάρχου η οποία και απείχε της ψηφοφορίας. Εφ εξής οι επιχορηγήσεις θα γίνονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, χωρίς εξαιρέσεις και αφού τα σωματεία αυτά θα καταθέσουν εντός του Δεκεμβρίου σχέδιο δράσεων και αναγκών με ποσά που αιτούνται ώστε αυτά να ελεγχθούν, να εγκριθούν και να ενταχθούν στον προυπολογισμό του νέου έτους!

Η συζήτηση δεν έγινε για πρώτη φορά! Καταγγελίες και κατηγορίες για ομάδες που δεν τυγχάνουν επιχορήγησης και για αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα επειδή οι σχέσεις δεν είναι αγαστές  με την δημοτική αρχή, οδήγησαν σε συλλογή υπογραφών από την μειοψηφία του ΔΣ και ένταξη του ζητήματος σε ημερήσια διάταξη ώστε να αποφασισθεί αφενός η επιχορήγηση ποδοσφαιρικών σωματείων από τον τρέχοντα προϋπολογισμό και αφετέρου να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο ώστε όλοι να λαμβάνουν από το δήμο εκείνο που τους αναλογεί.

Κατόπιν αυτής της απόφασης τα ποδοσφαιρικά σωματεία λαμβάνουν ανάλογα με την κατηγορία που αγωνίζονται ποσά που ξεκινούν από 1000 ευρώ και φτάνουν έως τις 20.000 ευρώ  για το έτος που «τρέχει» ενώ για το επόμενο, όλα τα σωματεία – πολιτισμού και αθλητισμού- θα πρέπει να καταθέσουν στο δήμο το αίτημα τους (συνοδευόμενο από δράσεις, ανάγκες – σχεδιασμό) ώστε τα ποσά που αιτούνται εφόσον εγκριθούν να «περάσουν» στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο μήνα.

 

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση την οποίαν τα σωματεία θα πρέπει να αξιοποιήσουν» αναφέρει ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος κατέθεσε και την πρόταση στο χθεσινό συμβούλιο, καλώντας όλους τους εκπροσώπους να υποβάλλουν τo αίτημα τους άμεσα και να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του νέου έτους. «Χθες συγκρούστηκαν δυο πολιτικές, η πολιτική των πελατειακών σχέσεων του Δημάρχου και η πολιτική που πρεσβεύουμε εμείς και μιλά για «δήμο για όλους». Οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να γίνονται βάσει κριτηρίων, την κατηγορία, τις δράσεις, τις ανάγκες. Η πρόταση που καταθέσαμε «πέρασε», εμείς είμαστε πλέον η πλειοψηφία! Πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας, για συνεννόηση και συνεργασία, για διαφάνεια ώστε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε ο κ.Νανόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στα ΜΜΕ.

Σκληρότερη είναι η τοποθέτηση του Νίκου Σταυρέλη επί του θέματος για την στάση της ομάδας του Δημάρχου στο συμβούλιο, ο υποψήφιος Δήμαρχος μιλά για εξηγήσεις που τώρα θα πρέπει να δοθούν για το «μίσος» που, οι μειοψηφούντες πια  της δημοτικής αρχής ,επιδεικνύουν προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία του δήμου. «Επειδή ο Δήμαρχος έχει ξεχάσει τι θα πει επιχορήγηση για τα ποδοσφαιρικά σωματεία που λειτουργούν σε όλες τις κατηγορίες στα όρια του Δήμου μας από το 2013 μέχρι σήμερα, αναγκαστήκαμε να φέρουμε το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από κοινού με τη μειοψηφία. Βέβαια στη συνεδρίαση του Σώματος δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λήψη απόφασης , η οποία επετεύχθη με ψήφους 14 υπέρ και 12 αποχές των συμβούλων που έχουν απομείνει ακόμα δίπλα στο Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας πλέον του Συμβουλίου θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί τέτοιο μίσος στα ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης και των χωριών από το 2013 μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε στη συμπεριφορά του Δημάρχου , που από τις πενηντάρες στη Μπάρτσα και τις γενναίες επιχορηγήσεις στα σωματεία ανάλογα με την κατηγορία την περίοδο 2007-2013 πήγαμε στο απόλυτο μηδέν.»

Γιώργος Φουρναράκης και Δημήτρης Μπινιάρης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες

Για δικαιοσύνη και νομιμότητα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τιμολέων Πιέτρης παρουσιάζοντας στο σώμα τα ποσά τα οποία θα πρέπει να δίνονται βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η δημοτική του ομάδα. ” Απευθύνομαι προς όλα τα αθλητικά σωματεία και τους τονίζω ότι κανένας Δημοτικός Σύμβουλος ή Δήμαρχος από μόνος του δεν επιχορηγεί τα σωματεία, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία. Μαζί με την δημοτική μου ομάδα θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει νομιμότητα και σοβαρότητα σε όλα τα θέματα. Δυστυχώς όμως διαπιστώνω ότι σοβαρότητα δεν υφίσταται, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κανονιστική για την χρηματοδότηση των ομάδων σύμφωνα με την κατηγορία που αγωνίζονται. Προτείνουμε λοιπόν σε όλες τις ομάδες του Δήμου Κορινθίων που βρίσκονται στα τοπικά πρωταθλήματα να τους καλύπτονται τα έξοδα διαιτησίας και τα οδοιπορικά. Για την Α κατηγορία είναι 2.500 ευρώ, για την Β κατηγορία είναι 2.000 ευρώ και για την Γ κατηγορία είναι 1.500 ευρώ, ετησίως.  Για την μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα του Δήμου Κορινθίων σε Εθνικό επίπεδο, τον ΠΑΣ Κόρινθος, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο μέλλον ανέβει κατηγορία, θα πρέπει να επιχορηγηθεί με 30.000 ευρώ (όπως ζητά η ομάδα). Η επιχορήγηση αφορά τα εκτός έδρας παιχνίδια με οδοιπορικά, αεροπορικά, ακτοπλοικά κλπ έξοδα και για τα εντός έδρας με έξοδα διαιτησίας, παρατηρητές, ιατρούς κλπ.  Για όλα αυτά που σας αναφέρω υπάρχουν επίσημα έξοδα οπότε εδώ είναι και η νομιμότητα που θέλουμε ως Δημοτική Παράταξη που προανέφερα. Οι ομάδες φέρουν την ευθύνη για την διαχείριση των ποσών αυτών, εμείς έχουμε το καθήκον να τις επιχορηγούμε. Κλείνοντας ο Δήμος Κορινθίων θα πρέπει να στηρίζει κάθε μορφής αθλητικό σωματείο σύμφωνα με την κατηγορία που βρίσκεται και να είναι δίκαιος με όλους!

Οι επιχορηγήσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20.000 €

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος 06 – 2.500 €
Άγιος Γεώργιο Κορίνθου – 2.500 €
Σαρωνικός Γαλατακίου – 2.500 €
Κλένια – 2.500 €
Τενεάτης Αθικίων – 2.500 €
Ατρόμητος Χιλιομοδίου – 2.500 €

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Πανσολυγειακός – 2.000 €
Ολυμπιακός Άσσου – 2.000 €
Ηρακλής Λεχαίου – 2.000 €
Μαψός – 2.000 €
Εθνικός Ξυλοκερίζης – 2.000 €
ΑΟ Λεχαίου – 2.000 €
Άγιος Ιωάννης – 2.000 €

Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κύψελος – 1.500 €
Αστέρας Κορίνθου – 1.500 €
Βελερεφόντης – 1.500 €
Σοφικό 05 – 1.500 €
Πρόοδος Αγίου Βασιλείου – 1.500 €
Αγγελόκαστρο – 1.500 €
Ακαδημία Λεχαίου – 1.500 €
Προοδευτική Περιγιαλίου – 1.500 €
Σπαθοβούνι – 1.500 €

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Δάφνη Εξαμιλίων – 1.000 €

Στην συνεδρίαση κατέστη σαφές πως οι εκταμιεύσεις θα γίνονται βάσει των παραστατικών που θα καταθέτουν οι ομάδες και τα σωματεία και μόνον. Δεν μένει λοιπόν παρά η ανταπόκριση των σωματείων και η εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη!

Χριστίνα Τσιορωτά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.