Κούροι της Κλένιας: Το κόσμημα της Κορινθίας. Αρχαιοκαπηλία και η μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα

1469

Το 2010, δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας. Οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν το σημείο όπου είχαν βρει τα αγάλματα και έτσι ξεκίνησε άμεσα ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η έρευνα έφερε στο φως κομμάτια που έλειπαν από τους Κούρους, αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο.

Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν στο 530 – 520 π.Χ. Είναι από παριανό μάρμαρο. Ήταν στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε περίοπτο σημείο του νεκροταφείου. Ένας μικρός τύμβος σκέπαζε δύο σαρκοφάγους από πωρόλιθο που είχαν τοποθετηθεί σε κοινό λάκκο. Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οστά ανδρών. Η ανάλυση των δοντιών τους έδειξε ότι οι δύο νέοι είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 35 χρονών. Οι δίδυμοι Κούροι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

kouroi5
P1150321

Τα δύο μοναδικά γλυπτά βρέθηκαν σπασμένα σε πολλά τμήματα, εξαιτίας της βίαιης ανέλκυσής τους από το σημείο εύρεσης τους. Εμφανίζουν φθορές, κυρίως στο κεφάλι και στον θώρακα, από κάποιο αγροτικό μηχάνημα που πέρασε από πάνω τους.
Οι Κούροι, μετά την κατάσχεσή τους από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενήθηκαν για περισσότερο από δεκαπέντε μήνες.


Στα μέσα Αυγούστου του 2011, τα δύο γλυπτά επέστρεψαν στην περιοχή προέλευσής τους και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου , προκειμένου να εκτεθούν μαζί με τα συνευρήματά τους από το νεκροταφείο της Κλένιας, που ανασκάφηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

kouroi2
kouroi1

Την πανηγυρική επιστροφή τους ακολούθησε η προκαταρκτική συντήρησή τους. Έγιναν οι απαραίτητες αναλύσεις για την αναγνώριση του πετρώματος κατασκευής και των ανασκαφικών αποθέσεων στις επιφάνειες των μνημείων, ώστε τεκμηριωμένα να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος επέμβασης. Παράλληλα έγινε ψηφιακή αποτύπωση των αγαλμάτων με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας

P1150331

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.