Ιούνιος 1827, Στρατηγείο Βόχας… Ο Γέρος του Μοριά γράφει…

1429

«Και ο πλέον αναίσθητος Έλλην έφθασε τέλος πάντων να καταλάβη, ότι από τας διχονοίας και ιδιοτελείας κινδυνεύομεν να χαθώμεν, και ήδη είμεθα εις το χείλος του κρημνού, κανείς δεν αγνοεί τους αιτίους ή τα αίτια, αλλά καθένας από ημάς δικαιολογών τον εαυτόν του, αθωώνεται και επιταχύνει ανοήτως ομού με τον ιδικόν του και της Πατρίδος τον όλεθρον….»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιούνιος 1827.

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από τα όσα ο Γέρος του Μοριά έγραφε το διάστημα που η περιοχή της Βόχας ήταν το στρατηγείο του σ ένα σύνολο επιστολών 10! Τμήματα αυτών θ αναγνωστούν στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώνουν  ο Δήμος Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» δήμου Βέλου-Βόχας με την πολύτιμη βοήθεια της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Όσοι βρεθούν στην αίθουσα Κουτρουμπή, στη Γράνα Ζευγολατιού, το ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 στις 19:00 το απόγευμα θα έχουν παράλληλα με την ανάγνωση των επιστολών την μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τμήμα της φορεσιάς του Θεόδωρη Κολοκοτρώνη.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται ομιλία με θέμα «Το 1821 μέσα από την Ελληνική ποίηση» από την φιλόλογο κ.Μέλπω Παπαδοπούλου καθώς επίσης και απόδοση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων: «Μέγας Αλέξανδρος» Βραχατίου, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας και «Νέα Γενιά» Κοκκωνίου.

«Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να τιμήσουμε όλοι μαζί τον αγώνα των προγόνων μας πού πότισε με αίμα και θέριεψε με θυσίες το δέντρο της λευτεριάς στον τόπο μας» αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.