Η Πάτρα τίμησε τον Τατούλη για την συμβολή του στην δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου

446

Διαβάζοντας αυτή την είδηση ,συλλογίζεται κανείς πόσο αστείο είναι να αμφισβητείται η προσφορά του Πέτρου Τατούλη , όποιο πόστο και αν υπηρέτησε μέσα απο την πολιτική του διαδρομή.

Την Κυριακή τιμήθηκε απο το σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας , για την συμβολή του απο το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία του Μουσείου.

Σε μια λαμπρή εκδήλωση ο Τατούλης τιμήθηκε απο σημαντικούς ανθρώπους της πόλης.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος γι’ αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε κυρίως για να θυμηθώ όλη την επική προσπάθεια που έγινε εκείνη την περίοδο».

Αφού ανέφερε τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με πείσμα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, ο κ. Τατούλης εξήρε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν σημαντικοί άνθρωποι της πόλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Θυμάμαι ότι όταν πρωτοανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού μία από τις πρώτες συζητήσεις που  μου έκανε ο τότε γενικός μου διευθυντής κ. Κολώνας ήταν για το μουσείο της Πάτρας. Ο κ. Κολώνας με είχε μυήσει στα προβλήματα για να προετοιμαστεί το έργο αυτό και να προχωρήσει. Λίγες μέρες μετά ο αγαπημένος μου Δήμαρχος ο Ανδρέας Καράβολας, ο ευγενής αυτός εκπρόσωπος της υπεράσπισης της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, με επισκέφθηκε θέτοντας ως κύριο αίτημα να δούμε πως θα ξεπεράσουμε τις δικαστικές εκκρεμότητες από το Συμβούλιο Επικρατείας ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ωρίμανσης και της ένταξης αυτού του σπουδαίου έργου. Στη συζήτηση που κάναμε οι τρείς μας το ενδιαφέρον μας ήταν να θεμελιώσουμε ένα νέο σύγχρονο μουσείο που θα συμπεριλάμβανε όλη την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής».

«Στόχος μας ήταν το έργο να είναι ολοκληρωμένο» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «φιλοδοξία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη για ένα ανοιχτό μουσείο. Δεν θέλαμε ένα κλειστό μουσείο, ένα χώρο σκοτεινό, αλλά ανοιχτό όπου το φως θα ξανασημάδευε την καινούργια ζωή των πολιτιστικών εκθεμάτων».

Το δεύτερο στάδιο της προσπάθειας ήταν να εξασφαλιστούν τα 21 εκατομμύρια περίπου που απαιτούνταν για να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Στόχος μας ήταν να το τρέξουμε ώστε στην  Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το άλλο μεγάλο γεγονός που ανέμενε η Πάτρα, να είναι έτοιμο. Δυστυχώς δεν το προλάβαμε γιατί υπήρξαν σημαντικά προβλήματα που κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών έπρεπε να βελτιωθούν».

«Τελικά το 2009 αυτό το σημαντικό θαύμα για την Πελοπόννησο και ένα κορυφαίο μουσείο της χώρας, με μια εξαιρετική μελέτη μουσειογραφίας και μουσειολογίας, δόθηκε στο κοινό» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης

«Αυτό το βραβείο είναι για τον κ. Κολώνα, για τον κ. Χανδακά, για την κα Φιλιπποπούλου, για όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που με μεγάλη αγωνία, με μεγάλο μεράκι κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε την ανακοίνωση της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού, της Μελίνας Μερκούρη. Το αφιερώνουμε και στη μνήμη τη δική της, αλλά και στη μνήμη πολλών άλλων ανθρώπων που μας βοήθησαν με πείσμα και φανατισμό στην υλοποίηση» δήλωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Θερμά σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Μουσείου για αυτή τη μεγάλη τιμή. Είμαι ένας άνθρωπος που αποποιούμαι τις τιμές. Θεωρώ ωστόσο ότι η τιμή που μου γίνεται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί ο πρώτος σχεδιασμός μας ήταν το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας να λειτουργήσει κατά τον αντίστοιχο οργανισμό του νέου Μουσείου Ακροπόλεως που εκείνη την περίοδο παράλληλα δουλεύαμε για να υλοποιήσουμε» δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι οι Φίλοι του Μουσείου αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα που ουσιαστικά βοηθά στην προβολή και την επικοινωνία, αλλά κυρίως μυεί τις νέες γενιές στην αγάπη που πρέπει να έχουμε για την ιστορία αυτού του τόπου και το πολιτιστικό του απόθεμα.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στον κάτωθι σύνδεσμο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.