Η Κόρινθος απέκτησε  Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας! Γνωρίστε το!

1370

Δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο και στοχεύει στον εμπλουτισμό  της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας . Μας αφορά ως Κορινθία διότι το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας έχει ένα από τα παραρτήματά του στην Πρωτεύουσα Κόρινθο, παράρτημα το οποίο έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του με την παρθενική του εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο ! Τις δράσεις του συντονίζει τοπικά ομάδα επιστημονικών στελεχών με επικεφαλής τον κ.Αριστοτέλη Παπαμετζελόπουλο πτυχιούχο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού φοιτητή του Metropolitan College στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων, καταγόμενο από την Λυκοποριά Κορινθίας. Ο κ.Παπαμετζελόπουλος σε μια συνέντευξη «γνωριμίας» στον Moriasnews.gr και την Δημοσιογράφο Χριστίνα Τσιορωτά παρουσιάζει το Ινστιτούτο, τις δράσεις, τους στόχους… Μας κάνει κοινωνούς του οράματος βάσει του οποίου δημιουργήθηκε!

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος στην Κορινθία κ.Αριστοτέλης Παπαμετζελόπουλος

 

Ερ: Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Παπαμετζελόπουλε! Συστηθείτε μας παρακαλώ! Δώστε μας τα στοιχεία της «ταυτότητας» του Ινστιτούτου, μυήστε μας στην φιλοσοφία και στην δράση του.

 

Απ: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 2017 από τον Πέτρο Καψάσκη, τον άνθρωπο που αποτελεί και Πρόεδρό του. Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν το Ε.Ι.Π.Δ. παρουσιάζει ένα αξιόλογο έργο ανοίγοντας παραρτήματα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Με έδρα την Αθήνα, στην Ελλάδα έχει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο, στην Κρήτη, στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στον Αργοσαρωνικό, στην Πάτρα και στην Τρίπολη ενώ στο εξωτερικό πρόσφατα άνοιξε μεταξύ άλλων παράρτημα και στην Τύνιδα. Φιλοσοφία του ινστιτούτου και στόχος του είναι να εμπλουτίσει την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα επανακαθορίζοντάς την πρώτα στην εποχή που βρισκόμαστε. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά, τον χρόνο που διανύουμε με ημερίδες και εκδηλώσεις στο εσωτερικό ώστε να έρθει σε επαφή το κοινό της Ελλάδας και δή της Κορινθίας – που αποτελεί και περιοχή ενδιαφέροντος για το παράρτημα της Κορίνθου- και εν συνεχεία με δράσεις στο εξωτερικό από κοινού με παραρτήματα του Ινστιτούτου ή και άλλους φορείς με σκοπό την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την άσκηση ήπιας μορφής εξωτερικής πολιτικής.

Ερ: Ποια ανάγκη οδήγησε στην δημιουργία του Ινστιτούτου… Τι έλειπε; Τι κενά έρχεται να καλύψει στην χώρα μας αλλά και στην Κορινθία , στο νομό στο οποίο εσείς έχετε την ευθύνη του Ινστιτούτου ως Διευθυντής;

 

Απ: Η δημιουργία του Ινστιτούτου έρχεται να καλύψει τα κενά που αφήνει η ‘’hard power’’ της διπλωματίας σε μία περίοδο όπου υπάρχουν τριγμοί τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στη γειτονιά της Ελλάδας. Το Ε.Ι.Π.Δ. μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, το παράρτημα της Κορινθίας μπορεί να αναδείξει την πολιτιστική ιστορία του τόπου καθώς και να προσδώσει εξωστρέφεια στον νομό με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και συνεργασιών.

 

Ερ: Κλείνετε ένα χρόνο ύπαρξης λοιπόν, ένα χρόνο δράσης. Τι συντελέστηκε μέσα σε αυτόν τον χρόνο; Ποιες είναι οι ενέργειες που χαρακτήρισαν το Ινστιτούτο το χρόνο αυτό;

 

Απ: Όπως είπα και στην αρχή, το Ε.Ι.Π.Δ. σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας του  αριθμεί μια σειρά από παραρτήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, στο εξωτερικό έχει παράρτημα σε χώρες εντός αλλά και εκτός Ε.Ε. όπως Μόσχα, Γκέτενμποργκ, Αίγυπτο, Αργυρόκαστρο, Τορίνο, Ανκόνα, Λουξεμβούργο, Λονδίνο, Κωστάντζα, Παβία, Κοπεγχάγη. Αυτά έχουν γίνει με πάρα πολύ δουλειά του Προέδρου και του επιτελείου του, τους οποίους ευχαριστώ και δημόσια για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μέχρι τώρα.

Ερ: Στην Κορινθία, τώρα… Ποια η δράση , ποια η παρουσία του Ινστιτούτου. Με ποιο τρόπο έχει εκδηλωθεί η παρουσία του στο νομό ή θα εκδηλωθεί στο άμεσο μέλλον;

 

Απ: Όσον αφορά τον νομό μας, την Κορινθία, μέχρι στιγμής έχει γίνει η παρουσία του παραρτήματος τον Νοέμβριο ενώ θα γίνει εκδήλωση με θέμα ‘’Χρειάζεται η Ελλάδα Πολιτιστική Διπλωματία;’’ στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Κόρινθο στις 3 Μαΐου ημέρα Πέμπτη. Αναμένεται να γίνουν και άλλες δράσεις φυσικά εντός της χρονιάς οι οποίες θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση που θα γίνει στις 3 Μαΐου.

 

Ερ: Κλείνοντας αυτήν την πρώτη μικρή «γνωριμία» με το Ινστιτούτο, πείτε μου ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε σας και για ποιες δράσεις, που μπορεί να σας βρει και βεβαίως αν υπάρχει κάτι που αφορά την Κορινθία και είναι ανακοινώσιμο…

 

Απ: Στο παράρτημα της Κορινθίας αλλά και εν γένει στο Ινστιτούτο, μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε σχέση με τον πολιτισμό και τη διπλωματία, την γαστρονομία, τον αθλητισμό και τη μουσική. Το Ε.Ι.Π.Δ. καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας από φοιτητές μέχρι καθηγητές, διπλωμάτες και στρατιωτικούς, σεφ, αθλητές διεθνούς εμβέλειας όπως ο Βλάσης Μάρας, κ.α. Μπορεί λοιπόν κάποιος νέος ή και μεγαλύτερος που ενδιαφέρεται να προσφέρει στην Κορινθία να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο στην σελίδα helleniculturaldiplomacy.gr και να επικοινωνήσει μαζί μας.  Το παράρτημα της Κορινθίας θα ανακοινώσει τους στόχους του μέσα στη χρονιά στην εκδήλωση που θα γίνει στις 3 του μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.