Η έξαρση της εγκληματικότητας στον Δήμο Βέλου Βόχας στην Βουλή με ερώτηση του Ποταμιού

1335

Tα φαινόμενα εγκληματικότητας τα οποία αντιμετωπίζει η περιοχή του δήμου Βέλου Βόχας ανέδειξε με σχετική του ερώτηση στην Βουλή ο Γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση ο βουλευτής θέτει το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του Α.Τ. Βραχατίου ενώ ρωτά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αυξανόμενα φαινόμενα παραβατικότητας προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Όξυνση της εγκληματικότητας στον Δήμο Βέλου-Βόχας του Νομού Κορινθίας

Τα φαινόμενα της εγκληματικότητας και των παραβατικών ενεργειών εμμένουν και μάλιστα με σημαντικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές της χώρας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ανησυχητική αυτή κατάσταση η οποία διαμορφώνεται χρόνια τώρα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική έλλειψη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση ανά την επικράτεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Βέλου – Βόχας Κορινθίας ο οποίος την τελευταία δεκαετία, και με μεγαλύτερη έξαρση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μαστίζεται από αναρίθμητες εγκληματικές πράξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε αφόρητο βαθμό. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες, περιουσίες, οι βιαιοπραγίες, οι λεηλασίες στην παραγωγή των αγροτών, αλλά και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Μάλιστα λίαν προσφάτως έλαβε χώρα κλοπή ακόμα και των οικονομιών, ύψους 2500 ευρώ, της εκκλησίας του Ζευγολατιού -έδρας του Δήμου- ποσό που προοριζόταν για τους άπορους του Ζευγολατιού και των πέριξ δώδεκα (12) δημοτικών Κοινοτήτων.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι, ζητούν ενίσχυση της αστυνόμευσης, καθώς αρμόδιο για την ευρύτερη περιοχή είναι το ΑΤ Βραχατίου, το οποίο διαθέτει μόλις δύο περιπολικά οχήματα και είναι υποστελεχωμένο. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω δήμος έχει έκταση 164,85 τ.χλμ και πληθυσμό 19.027 κάτοικους. Η αισθητή απουσία αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες, έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση των παραβατικών στοιχείων και την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας σε πολίτες και επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναζητούν τρόπους αυτοπροστασίας, απέναντι στη δράση των κακοποιών, προσλαμβάνοντας ιδιωτικές εταιρίες security για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Αυτή η νοσηρή πραγματικότητα, δεν έχει αντίκτυπο μονάχα στην ψυχολογία των πολιτών, αλλά και επιπρόσθετες σύνθετες συνέπειες στην ανάπτυξη της τοπικής εμπορικής και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Επειδή είναι αναγκαίο ο τομέας της ασφάλειας σε όλη την επικράτεια, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, να τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

Επειδή ανάμεσα στους δράστες αποδεικνύεται αρκετοί από αυτούς να προέρχονται από τις τάξεις των “σωφρονισμένων” κακοποιών που αποφυλακίζονται.

Και επειδή η πλειονότητα των αστυνομικών τμημάτων στην επαρχία είναι υποστελεχωμένα και με ελλιπή εξοπλισμό.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.               Κρίνετε ότι υφίσταται ανάγκη επαρκούς στελέχωσης του ΑΤ Βραχατίου; Αν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής;

2.               Προβλέπεται να εφαρμοστεί ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» και στον Δήμο Βέλου- Βόχας, εν όψει της ιδιαίτερα αυξημένης εγκληματικότητας;

3.               Σκοπεύετε να εφαρμόσετε την από 21/9/2018 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, σύμφωνα με την οποία η «ημέρα ακρόασης των πολιτών», που καθιερώθηκε πρόσφατα, επεκτείνεται στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και σε περιφερειακό επίπεδο η διά ζώσης επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και της διοίκησης του Σώματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.