Ευ αγωνιζεσθαι και… επιχειρειν

1604

Εκδήλωση με θέμα : Η οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής της κληρονομιάς στο <<ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ>>, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00

Ας ταξιδέψουμε λίγο πίσω….

Ο κανόνας είναι ιδιαίτερα απλός : όποιος φτάσει πιο γρήγορα στο τέρμα του σταδίου των 600 ποδιών ,ανακηρύσσεται ολυμπιονίκης. Το 776π.χ , το στεφάνι από κλαδί ελιάς θα κοσμούσε το κεφάλι του Πελοποννήσιου αθλητή, Κοροίβου, που έμελλε να γίνει ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης.

Το στάδιον ήταν ένα από τα πιο διάσημα αθλήματα των αγώνων, που διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Νεμέα και τέλος στον Ισθμό της Κορίνθου. Το στάδιον δεν είναι άλλο από τον γνωστό και σε μας αγώνα δρόμου, που συνεχίζει να μαγεύει μέχρι και σήμερα.  Αθλητές από όλο τον κόσμο αγωνίζονται να φτάσουν πρώτοι στο τέρμα του σταδίου, εμφορούμενοι από τις σταθερές αρχαιοελληνικές αξίες, αυτές του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.

Επιστροφή στο σήμερα….

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο <<ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ>>, θα μεταφερθούμε νοερά από το αρχαίο Στάδιο Ισθμίας χάρη στον κ. Τασίνο Βασίλειο , Αρχαιολόγο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στο σήμερα και θα παρακολουθήσουμε ένα διαφορετικό αγώνα δρόμου : αυτόν του επιχειρηματικού στίβουΤο Οικονομικό Επιμελητήριο Ν/Α Πελοποννήσου και η Ένωση φίλων διώρυγας Κορίνθου (Περίανδρος), υπό την αιγίδα του Δήμου Κορίνθου και του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, μας προσκαλούν σε μια συζήτηση που στόχο έχει να αναδειχθεί η σημασία της αξιοποίησης του πολιτισμού της Πελοποννήσου.

Σε έναν τόπο ευλογημένο, αυτόν της Πελοποννήσου, με ακένωτο πολιτισμικό πλούτο, που περιλαμβάνει από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι φυσικά τοπία, η ανάγκη για την αξιοποίηση αυτών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.  Ο τόπος αυτός βρίσκεται σε μια χώρα που η ανεργία συνεχίζει να έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με ποσοστό γύρω στο 20 %. Ο  πολιτισμός ενέχει πέραν της κοινωνικής διάστασης και οικονομικό αντίκρισμα και στην Πελοπόννησο συνεχίζουν να στέκουν ανεκμετάλλευτα, δυστυχώς, πολλά αρχαιοελληνικά μνημεία, όπως αυτό του αρχαίου Στάδιου Ισθμίας, δίνοντας μια άνιση μάχη με τον χρόνο και την φθορά.

Η κ. Κασίμη Παναγιώτα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και ο κ. Μέργος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), θα αναδείξουν μέσα από τις ομιλίες τους την σημασία της ενασχόλησης και αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων πολιτισμικών ευρημάτων που μπορεί να αποφέρει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στους Έλληνες.

Οι προκλήσεις βέβαια, που ανακύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι πολλές. Για αυτόν τον λόγο καθίσταται αδήριτη η ανάγκη της σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της κοινωνίας, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η αξία  της συνέργειαςείναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η κ. Χατζηνικολάου Μπέτυ, Νομικός, π Πρόεδρος Ε.Ο.Τ και εκπρόσωπος του σωματείου <<Διάζωμα>>.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου γίνεται ουσιαστικά μια πρόταση με αποδέχτες, φορείς και θεσμούς της Πελοποννήσου , με στόχο την από κοινού συμπόρευση και συνεργασία για την επίτευξη, αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου και οράματος της Ένωσης Φίλων Διώρυγας Κορίνθου (Περίανδρος) για το αρχαίο Στάδιο Ισθμίας.

Ας αποτελέσει ο Κόροιβος ένα πρότυπο, στον επιχειρηματικό στοίβο αυτήν την φορά, με αφετηρία την ευγενή άμιλλα και στόχο τον Πολιτισμό.

Ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο της εθνικής μας συνείδησης .

Η αξιοποίηση αυτού φέρει οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και προ πάντων, ατομικό όφελος.

Καψάλη Δέσποινα

Φιλόλογος – Αρθρογράφος της Rap Media

*Ευχαριστώ προσωπικά τον κύριο Παπαγγελή Κωνσταντίνο, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Φίλων Διώρυγας Κορίνθου, για την συζήτηση που είχαμε εφ’ όλης της ύλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.