Δωρεάν WiFi

159

 \r\n\r\nΔωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς χώρους δημόσιους χώρους που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να έχουν στα τέλη του χρόνου οι πολίτες μέσω των δημόσιων σημείων πρόσβασης WiFi στο διαδίκτυο που θα εγκατασταθούν στη χώρα, κατ’ εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.\r\n\r\nΤο έργο, το οποίο τίθεται αύριο σε διαβούλευση, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης και αφορά στη δημιουργία σημείων πρόσβασης (hotspots) που θα καλύψουν τους 302 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας.\r\n

Όπως υπολογίζεται ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2015 οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους όπου θα γίνει η εγκατάσταση. Τα σημεία αυτά θα είναι δημόσιοι χώροι με υψηλή επισκεψιμότητα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτυχθεί στα σημεία αυτά αντίστοιχα έργα παλιότερά.

\r\nΟι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης, για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.\r\n\r\nΚάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 έως 1,5Mbps. Επίσης θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης καθώς και σε υπηρεσίες του δήμου.\r\n\r\nΕντύπωση προκαλεί ότι από τη λίστα των δήμων που θα αναπτυχθούν τα σημεία πρόσβασης απουσιάζει ο δήμος της Αθήνας αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι (Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κρωπίας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πολυγύρου) που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να υποδείξουν σημεία για την εγκατάσταση wifi hotspots.\r\n\r\nΚατά την παρουσίαση τονίστηκε ότι οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων.\r\n\r\nΤο έργο έχει μέγιστο προϋπολογισμό τα 15 εκατομμύρια ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Κατά τη δεύτερη φάση του θα γίνει εγκατάσταση σημείων πρόσβασης σε ειδικές εγκαταστάσεις όπως λιμάνια, ανοικτοί αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.\r\n\r\nΕκτός από τα 4.000 σημεία, εγκατάσταση σημείων πρόσβασης θα γίνει σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο δίκτυο θα έχει αναπτυχθεί και στο σύνολο των σταθμών του μετρό, χωρίς, προς το παρόν να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση επί των συρμών του μετρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.