“Δρόμος” για διπλή σύνταξη σε βουλευτές και δημάρχους

952

Δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο πέραν της τρίτης σύνταξης που λαμβάνουν από οποιοδήποτε άλλο Ταμείο (εν προκειμένω από το Ταμείο Νομικών) επαναφέρουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ για δύο διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας (ΠτΔ), παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου 565/1977 και παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών που προειδοποιούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ζητήσουν δύο συντάξεις όλοι όσοι άσκησαν καθήκοντα ως δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, κοινοτάρχες.

Η βεντάλια των διεκδικήσεων μπορεί να ανοίξει περισσότερο και από βουλευτές για τους οποίους από το 2013 και μετά έχει καταργηθεί η διπλή σύνταξη λόγω βουλευτικής ιδιότητας, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον φορέα τους ανάλογα με το επάγγελμά τους, πριν και μετά τη θητεία τους στο κοινοβούλιο, ή σε κυβερνητικές θέσεις υπουργών, υφυπουργών. Επιπρόσθετα, όσοι είχαν εκλεγεί μέχρι το 2012, αλλά συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν παίρνουν ξεχωριστή βουλευτική σύνταξη αλλά προσαύξηση επάνω στη σύνταξη που θεμελιώνουν από τις εισφορές τους στα Ταμεία που ασφαλίστηκαν.

Η επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο αφορά σε αιτήματα που υπέβαλαν οι δύο πρώην ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας και Χρήστος Σαρτζετάκης, μετά από σχετική γνωμοδότηση του έκτου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με το αιτιολογικό ότι από τη στιγμή που όλες οι συντάξεις και του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου καταβάλλονται μετά την 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ, παύει να ισχύει και η απαγόρευση του νόμου 565/1977 για δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, γιατί διάδοχος του Δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να δίνει δύο συντάξεις στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας!

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να του επαναχορηγηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο κ. Σαρτζετάκης ζήτησε τη σύνταξη του δικαστικού λειτουργού.

Η σπουδή του υπουργείου να ανταποκριθεί στη χορήγηση και τρίτης σύνταξης σε δύο πρώην ΠτΔ μοιάζει ανεξήγητη. Την ώρα που περιμένουν πάνω από 40.000 ασφαλισμένοι εδώ και δύο χρόνια για να πάρουν την κουτσουρεμένη σύνταξη του Κατρούγκαλου, ο ΕΦΚΑ ζήτησε από τις υπηρεσίες του την 1η/2/2019 να βγουν αμελλητί οι δύο «προεδρικές συντάξεις» ώστε να πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου με αναδρομικά από 1/1/2017 που υπολογίζονται περίπου στις 40.000 με 50.000 ευρώ!

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι πρώην ΠτΔ μετά την αποχώρησή τους παίρνουν μόνον μία σύνταξη-χορηγία από το Δημόσιο που μετά το άρθρο 16 του ν. 4081/2012 είναι ίση με τον μισθό των βουλευτών, δηλαδή περίπου στα 6.000 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα λαμβάνουν σύνταξη και από οποιονδήποτε άλλο Ταμείο στο οποίο ασφαλίστηκαν λόγω ιδιότητας ή επαγγέλματος, χωρίς όμως να προβλέπεται και δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, πέραν της προεδρικής σύνταξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.