Αφησαν τον εμφύλιο κάτω από την Ελιά

830

 \r\n

Το τσεκούρι του πολέμου θάφτηκε για την ώρα στο ΠαΣοΚ και κηρύχθηκε (προεκλογική) εκεχειρία. Ο Γ. Παπανδρέου, μη έχοντας ξεκάθαρο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις του, προτίμησε να αποφύγει μια τυφλή σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο η οποία θα διέλυε οριστικά το ΠαΣοΚ. Αντί να επαληθεύσει τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος, απελευθέρωσε τους «δικούς του» για να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης. Η Ελιά προχωρεί με γοργούς ρυθμούς την οργανωτική της συγκρότηση, με σύνθημα «Ελιά σε κάθε πόλη», όπως και την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

\r\n

\r\nΗ ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού με την οποία δημοσιοποίησε, την παραμονή της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Ελιάς, τη διαφωνία του με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, δίχασε το ΠαΣοΚ, αλλά και τους συνεργάτες του. Αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη δημιουργία ενός διευρυμένου σχήματος το οποίο θα απειλούσε την υπόσταση του ΠαΣοΚ και επί της ουσίας συμφωνούσαν με τον κ. Παπανδρέου, ωστόσο τους ξένισε ο χειρισμός του και ο προσωπικός θυμός που απέπνεε.

\r\n

\r\nΑπό την πλευρά του κ. Παπανδρέου προβάλλεται ως βασική αιτία της έκρηξής του η απόφαση για την τοποθέτηση του Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΛΠΕ και το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει plan B σε περίπτωση που αποτύχει το εγχείρημα της Ελιάς. Επιπλέον, υπάρχει έντονη η καχυποψία ότι ξεδιπλώνεται σχέδιο απαξίωσής του και ότι το ΠαΣοΚ δεν τον προστατεύει.

\r\n

\r\nΟ κ. Βενιζέλος επικοινώνησε από τη Ρώμη, όπου βρισκόταν, με τον κ. Παπανδρέου, που ήταν στη Βιέννη, και συζήτησαν τη συμμετοχή του στη συνδιάσκεψη. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τού απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια συνεννόηση, μετρώντας και τις δύσκολες σχέσεις των συμμετεχόντων στο εγχείρημα.

\r\n

\r\nΗ παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, όμως, ήταν και χρονικά ατυχής. Την επόμενη ημέρα από την ίδρυση της Ελιάς ο Φ. Κουβέλης εγκαινίασε τον προοδευτικό πόλο της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο συμμετέχουν και οι Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης και η κυρία Μαριλένα Κοππά. Τα σχόλια περί «αποστολής “παπανδρεϊκών” στελεχών στον Κουβέλη μαζί με 1%-2% των ψηφοφόρων» ήταν αναπόφευκτα, άλλωστε η ΔΗΜΑΡ δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Η ιδέα ενός Παπανδρέου που υπονομεύει το ΠαΣοΚ ήταν απολύτως ενοχλητική, ακόμη και για τους υποστηρικτές του, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, εξ ου και οι απουσίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

\r\n

\r\nΕτοιμάζει βιβλίο

\r\n

Οι τόνοι, λοιπόν, έπεσαν και το μόνο που συζητείται είναι το βιβλίο που γράφει ο κ. Παπανδρέου για την πρωθυπουργική θητεία του, στο οποίο, όπως φημολογείται, θα μιλάει για όλους και για όλα. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αντιφατικές, κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα ξεκινά από τις Κάννες, ενώ μεταδίδεται ότι θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. «Ο Παπανδρέου δεν θα κάνει τίποτε που θα σαμποτάρει το ΠαΣοΚ» μεταδίδουν οι πιο ψύχραιμοι από τους συνεργάτες του, οι οποίοι λέγεται ότι συγκρούστηκαν με όσους τον προτρέπουν να κάνει νέο κόμμα. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να καταστήσει τον εαυτό του μέρος της κρίσης του κόμματος και συνυπεύθυνο για το καλό ή το κακό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

\r\n

\r\nΗ δικαίωση της πολιτικής του κ. Παπανδρέου – και του κ. Βενιζέλου – ήρθε από μια απρόβλεπτη πλευρά, μόνο που το ΠαΣοΚ, βυθισμένο στην εσωστρέφεια, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δράση της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Κι όμως, η έκθεση προβαίνει σε σημαντικές παραδοχές για την Ελλάδα: η διαπραγμάτευση που έγινε στην πρώτη φάση της κρίσης θεωρείται αναπότρεπτη για να μην υποστεί η χώρα τις ολέθριες συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας. Επιπλέον, η έκθεση αποδέχεται ότι στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης υπήρξε «στατιστική απάτη» και ότι η σταδιακή αποκάλυψή της επηρέασε αρνητικά την αναπροσαρμογή των πολλαπλασιαστών του προγράμματος, αλλά και των μέτρων που ελήφθησαν.

\r\n

\r\nΑποδίδει, δηλαδή, ευθέως ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αποδομεί και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων να την καταψηφίσουν. Περιέχει, όμως, και μια σημαντική τροπολογία, η οποία περιελήφθη στην έκθεση έπειτα από αγώνα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών Αννυς Ποδηματά, με την επίμονη συνδρομή της Συλβάνας Ράπτη. «Για επτά λέξεις ματώσαμε!» ομολογούν οι δύο βουλευτίνες. Με την τροπολογία αυτή αναγνωρίζεται «η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή» που πέτυχε η Ελλάδα.

\r\n

\r\nΖυμώσεις για το ψηφοδέλτιο

\r\n

Το ζητούμενο τώρα για το ΠαΣοΚ και την Ελιά είναι να παρουσιαστεί ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει το εύρος της παράταξης. Η συμφωνία που έχει γίνει είναι να παρουσιαστεί ενιαίο το ψηφοδέλτιο της Ελιάς και όχι «ομοσπονδοποιημένο», με αναφορά δηλαδή στην προέλευση του κάθε υποψηφίου. Μέχρι στιγμής θεωρούνται σίγουρες οι υποψηφιότητες των: Συλβάνας Ράπτη, Σπ. Δανέλλη, Κυρ. Πιερρακάκη, Εύας Καϊλή, Κατερίνας Μπατζελή, Π. Χριστίδη, Βάσως Σουλαδάκη, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, Θ. Τσίκα. Σε συζήτηση βρίσκονται οι Γ. Πεταλωτής και Π. Γερουλάνος (θεωρεί ότι έπρεπε να προηγηθεί η συζήτηση για τις θέσεις) καθώς και ο Κ. Μποτόπουλος. Ακόμη ακούγονται τα ονόματα των Δ. Ασημακόπουλου και Θ. Χειμωνά. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι υποψηφιότητες των Ν. Ανδρουλάκη και Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Η Αννυ Ποδηματά διευκρίνισε στη συνδιάσκεψη της Ελιάς ότι δεν θα είναι υποψήφια. Αρνητική παραμένει και η στάση του Γ. Παγουλάτου.

\r\n

\r\nΕνδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο έχουν εκφράσει επίσης οι Π. Καψής, Π. Αναστόπουλος (πρώην γενικός διευθυντής στην ΕΕ), Ν. Μπίστης, Ν. Γκιώνης, Κ. Θεοδωρόπουλος (από το Κίνημα Τυφλών), ενώ ακούγεται και το όνομα του εκδότη της Μεταρρύθμισης Ι. Μεϊμάρογλου. Ακόμη, οι Ευθ. Καρδαράς, Ν. Ζαφειρόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Δ. Καρέλας (αρχιτέκτονας), Ν. Τσολακίδης, Κατερίνα Λαμπροπούλου (ακτιβίστρια φιλοζωικών οργανώσεων), Μαρία Παπαϊωάννου – Σφαέλου, Δημ. Μπρίνης, Απ. Ψωμάς, Ηλ. Σκυλάκος. Συζητήσεις γίνονται και με πρόσωπα-έκπληξη, ένα εκ των οποίων είναι ο τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης.

\r\nΣτο μεταξύ, εν αναμονή των δημοσκοπήσεων που θα μετρήσουν την απήχηση της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία μιας νέας κίνησης, με την επωνυμία Μεταρρύθμιση, η οποία αποτελείται από πρώην μέλη της ΔΗΜΑΡ και ανένταχτους αριστερούς, και θα ενταχθεί στην Ελιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.