Αυτό θα είναι το Μουσείο του Λύσιππου ! (photos)

58

– Στη δημοσιότητα τα σχέδια της αναμόρφωσης των αποθηκών ΑΣΟ – Ο δικός μας «Μύλος Θεσσαλονίκης»

Οι λεπτομέρειες της δημιουργίας του Μουσείου του Λυσίππου στις αποθήκες ΑΣΟ στο Κιάτο δίνονται στην δημοσιότητα μετά την υπογραφή της σύμβασης περί «Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων Συγκροτήματος Αποθηκών Α.Σ.Ο. και Αλλαγή Χρήσης» λίγες ημέρες πριν στο δημαρχείο Σικυώνας. Το έργο εντάσσεται βέβαια στην γενικότερη αναμόρφωση και μετατροπή των αποθηκών σ έναν πολυχώρο πολιτισμού ανάλογο με εκείνον του Μύλου στην Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για την επιτυχή κατάληξη των μεθοδικών προσπαθειών της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία από την αρχή της θητείας της έθεσε στο κέντρο των προτεραιοτήτων της την ανάδειξη του δήμου Σικυωνίων σε σημείο αναφοράς για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ιστορία.Μετά από μία μακριά και επίπονη διαδρομή που ξεκίνησε το 2011 και περιελάμβανε εκτεταμένες συζητήσεις, διαβούλευση, προγραμματισμό, εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και το Γραφείο Προγραμματισμού, ωρίμανσή τους και ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, σήμερα ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, με φανερή χαρά υπέγραψε τη σύμβαση του έργου» αναφέρεται σε δελτίο τύπου του δήμου Σικυώνας


Το συγκρότημα των διατηρητέων κτιρίων ΑΣΟ στο Ο.Τ. 88, έκτασης 4,2 στρεμμάτων στην καρδιά του Κιάτου πολύ σύντομα θα μεταμορφωθεί σε μια μικρογραφία του «Μύλου» της Θεσσαλονίκης, έναν πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων που θα καταστήσει το Κιάτο τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο της παραλιακής Κορινθίας αλλά και γενικότερα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Οι χώροι των παλιών σταφιδεργοστασίων με το ειδικό ιστορικό βάρος που φέρουν και χωρίς να χάσουν την ξεχωριστή πολιτιστική τους ταυτότητα, με προσεγμένες και ακριβείς παρεμβάσεις θα υποδεχθούν χώρους πολιτισμού, νεότητας, συνεδρίων, μουσείου, αιθουσών εκδηλώσεων με στόχο αφ’ενός την προαγωγή του πολιτισμού και αφ’ετέρου την προσέλκυση επισκεπτών.

Το μουσείο του Λύσιππου

Η προσωπικότητα και το έργο του σικυώνιου γλύπτη Λύσιππου, του οποίου το στίγμα έμεινε ανεξίτηλο ανά τους αιώνες, αποτέλεσε για τη δημοτική αρχή Σικυωνίων πηγή έμπνευσης για την ανάδειξη της γενέτειρας του σε κέντρο Πολιτισμού. Το Μουσείο, με μόνιμη έκθεση συλλογής εκμαγείων από αντίγραφα έργων του Λυσίππου, θα λειτουργήσει στο κτίριο 1 του συγκροτήματος των αποθηκών ΑΣΟ, ενταγμένο μέσα σε μια κυψέλη πολιτιστικών και δημιουργικών διεργασιών και όχι αποκομμένο στο κτίριο της σημερινής βιβλιοθήκης, όπως προέβλεπαν παλαιότερες μελέτες προηγούμενων δημοτικών αρχών. Η σημερινή δημοτική αρχή Σικυωνίων ανακαλύπτοντας τον πλούτο που κρύβει η Σικυώνια γη στη ιστορία, στον πολιτισμό, στις τέχνες και επενδύοντας στην παράδοση αιώνων, φιλοδοξεί να καταστήσει την περιοχή κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας, σημείο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης μια νέα εποχή ανάδειξης, προβολής, δημιουργικότητας και προσέλκυσης επισκεπτών ανοίγει για το Κιάτο και γενικότερα το δήμο Σικυωνίων, όπου ορόσημα θα αποτελούν ο πολιτισμός, οι τέχνες και η ιστορία.

Το έργο με λίγα λόγια

Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διατηρητέων κτιρίων 1,2,3 και 4 που βρίσκονται στη ΒΔ πλευρά και η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» – (Ε.Π.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.

O Morias είχε αναφερθεί στην σημασία του έργου και στο ιστορικό του την ημέρα της υπογραφής με εκτενές δημοσιεύμα

Ο Λύσιππος αποκτά Μουσείο στη Σικυώνα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.