“Απόλυτη δικαίωση Τατούλη” στο συνέδριο για τα απορρίμματα – Άφαντος ο Νίκας

1328

Πρώτη ημέρα του συνεδρίου για το   νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) & την εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων» (ΠΣΔΑ) το οποίο συνδιοργανώνουν η ΚΕΔΕ, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και ο  Δήμος Σπάρτης . Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των αναφορών που έγιναν ήταν το έργο ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Άφαντος ο Νίκας 

Η αίθουσα του συνεδρίου κατακλύστηκε από αυτοδιοικητικούς  με υπογραμμισμένη την  ηχηρή απουσία  του δημάρχου Καλαμάτας και υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.Είναι άξιο απορίας “πού βρισκόταν ο κ. Νίκας” όταν εκεί θα παρουσιάζονταν όλες οι νέες εξελίξεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε ευρωπαικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα έπρεπε να συζητήσει, να πληροφορηθεί και να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.

Ενδεχομένως, ο κ. Νίκας “έπιανε” τον σφυγμό της καθολικής αποδοχής απο τον αυτοδιοικητικό κόσμο του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και τον πολιτικό σχεδιασμό του Πέτρου Τατούλη και καθιστά το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ αιχμή του δόρατος στα πεπραγμένα του. 

Δεν είναι λίγο , να ακούς τον Γιώργο Πατούλη να δηλώνει “ευτυχώς που εσείς εδώ στην Πελοπόννησο επιλέξατε νέα πορεία με την διαχείριση των απορριμμάτων”, ούτε τον δήμαρχο Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη να ομολογεί πως “με τον Περιφερειάρχη μας συνεργαστήκαμε άψογα και τώρα πάμε όλοι μαζί να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα”.

Σημαντικό και το κάλεσμα του προέδρου του ΦΟΣΔΑ Σταύρου Αργειτάκου “πως αυτό το έργο βγάζει τους δήμους απο το πρόβλημα και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να πετύχει”

Και αν καθίσει κανείς και συλλογιστεί την διαδρομή αυτού του έργου, την πολεμική που δέχθηκε η Περιφερειακή αρχή, τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν, τις αυτοδιοικητικές συμμαχίες, τις φωνές της λογικής και την αταλάντευτη στάση του Τατούλη και των συμβούλων του απέναντι σε όλα αυτά, τότε θα συμφωνήσει πως αποτελούν δικαίωση για εκείνον οι παραπάνω διαπιστώσεις. 

Ο ίδιος κατά την ομιλία του υπήρξε ενωτικός , μίλησε για “νίκη της αυτοδιοίκησης παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν και κάλεσε όλους τους δημάρχους, των μικρών και μεγάλων δήμων, να πάνε όλοι μαζί”.

Διότι το ΣΔΙΤ είναι η απόδειξη πως όταν η αυτοδιοίκηση θέλει , τότε μπορεί οτιδήποτε.Όταν θεωρεί κάτι απαραίτητο και επιβεβλημένο στο τόπο της ,πολεμά για να το κάνει, όσα θεριά και αν συναντήσει.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία Τατούλη , που αντιδρά σε όσους επιθυμούν να χειραγωγήσουν την αυτοδιοίκηση. Να την παριχαρακώσουν στις κομματικές τους πολιτικές. Αυτή ίσως να είναι και η απάντηση απέναντι στα όσα δηλώνει για τις περιφέρειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τις θεωρεί βραχίονες ανάπτυξης της κυβέρνησης του.

“Δεν είναι καταρχήν θέμα προσώπων, αλλά ιδεολογίας” είπε η Ντίνα Νικολάκου. “Εμείς απελευθερώνουμε δυνάμεις της κοινωνίας και αναπτύσσουμε τα αναπτυξιακά μας προγράμματα, δεν μπορεί η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση να περιχαρακωθεί σε πολιτικά μανιφέστα.Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη.”

Το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών είναι η αυτοτέλεια της Περιφερειακής διακυβέρνησης, και όχι η διαχείριση των κομματικών σκοπιμοτήτων, που όλοι ζήσαμε στο παρελθόν των διορισμένων Νομαρχών. 

Τζένη Σουκαρά

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.