Απάντηση Χατζή στο θέμα του Moriasnews για τα έσοδα των Ναών των Κοιμητηρίων που πάνε στο..δήμο – Κινητοποίηση νομικών απο τη Μητρόπολη

456

Απάντηση δίνει σήμερα στο moriasnews ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Χατζής στο χθεσινό δημοσίευμα μας με τίτλο “ΣΟΚ – Το παγκάρι των Ναών των Νεκροταφείων τώρα στο..δήμο Κορινθίων!”

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι έγγραφο του σώματος επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την εισήγηση του τμήματος Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας περί τροποποίησης κανονισμού των Κοιμητηρίων του δήμου.Σύμφωνα με το πόρισμα  των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ο δήμος υποχρεούται να εφαρμόσει την 
Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την είσπραξη, διαχείριση και διάθεση των εσόδων των μη ενοριακών ιερών ναών των  κοιμητηρίων και να αναλάβει τη διοίκηση καιδιαχείριση του συνόλου των ιερών ναών των δημοτικών κοιμητηρίων της διοικητικής τους περιφέρειας.
Να σημειώσουμε, πως ο κ. Χατζής αναφέρει πως το θέμα ψηφίστηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημείωση του moriasnews: O κ. Αντιδήμαρχος μας ενημερώνει  πως ο δήμος ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.Το δημοσίευμά μας ωστόσο ως προς την ουσία, ότι δηλ η πολιτεία μπαίνει στα ” εκκλησιαστικά πράγματα” έστω και υπό αυτή την μορφή,υποχρεώνοντας  τον δήμο να εφαρμόσει έναν νόμο του 1977 και  να διαχειρίζεται εκείνος  τα έσοδα των ναών των κοιμητηρίων αυτών, τον διορισμό και τις απολύσεις ιεροψαλτών και νεωκόρων, παραμένει και δεν διαψεύδεται. 

Όπως παραμένουν και οι πληροφορίες μας, πως η Μητρόπολη έχει ήδη κινηθεί νομικά για το θέμα αυτό.

Τζένη Σουκαρά 

Διαβάστε την απάντηση του αντιδημάρχου:

Μετά από το αρ. πρ. ΣΕΕΔΔ/Φ3/ΕΜΠ./150124.09.2018 έγγραφο του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η υπ΄αρ.πρωτ.40372/16.11.2018 η εισήγηση τμήματος Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας περί τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Δήμου Κορινθίων. 

      Συγκεκριμένα το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διενήργησε έλεγχο σε 102 Δήμους και σε δύο Σύνδεσμους. ΣτηνΠεριφέρεια Πελοποννήσου οι Δήμοι που ελέγχθηκαν ήταν: Κορινθίων, Τρίπολης,Καλαμάτας, Ναυπλιέων και Σπάρτης. Αντικείμενο ελέγχου αποτέλεσε :α)Η εφαρμογήτων διατάξεων του Ν. 547/1977 (ΦΕΚ 56Α),ως προς τη διοίκηση και διαχείριση των μη ενοριακών ναών των κοιμητηρίων, και β)Η ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων.

     Σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου και τις διατάξεις του ν. 547/1977, η διοίκηση και η διαχείριση των μη ενοριακών ναών των κοιμητηρίων και της περιουσίας αυτών στους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000κατοίκων, καθώς και στους δήμους πρωτεύουσες Νομών, ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί διοίκησης  και διαχείρισης της δημοτικής και κοινοτικήςπεριουσίας. Επιπλέον, οι περι κοσμητείας του ναού διατάξεις δεν εφαρμόζονται στους μη   ενοριακούς  ναούς των κοιμητηρίων, των οποίων η διοίκηση και διαχείριση  ανήκει στουςδήμους.

   Σύμφωνα με το πόρισμα ο Δήμος Κορινθίων υποχρεούται: α) να εφαρμόσει τα αναφερόμενα στην αρίθμ. 43797/15-12-2015 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την είσπραξη, διαχείριση καιδιάθεση των εσόδων των μη ενοριακών ιερών ναών των  κοιμητηρίων και να αναλάβει τη διοίκηση καιδιαχείριση του συνόλου των ιερών ναών των δημοτικών κοιμητηρίων της διοικητικήςτους περιφέρειας, β) να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των κανονισμώνλειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων της διοικητικής του περιφέρειας, σύμφωναμε τα επιμέρους συμπεράσματα της έκθεσης, γ) να αναφέρει εντός διμήνου (ν.3074/2002)στον αρμόδιο Υπουργό (δια του Γενικού Γραμματέα για την καταπολέμησητης διαφθοράς), στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης , τις ενέργειεςστις οποίες προέβησαν,προς συμμόρφωση με την έκθεση.

   Σε εφαρμογή των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων, κατά τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2018,προέβη σε λήψη της υπ΄αρίθμ.   585/2018(ΑΔΑ:ΩΔΕΠΩΛ7-6ΦΓ) ομόφωνης απόφασης, περί συμμόρφωσης  του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων μετις σχετικές υποδείξεις -συστάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΔημόσιαςΔιοίκησης. 

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας, παρακαλώ όπως προβείτε σε δημοσίευση του παρόντος δελτίου και αναμορφώσετε αναλόγως το σχετικό δημοσίευμά σας, δεδομένου ότι προβήκατε σε αυτό μετά απο εσφαλμένη προφανώς ενημέρωση.

        Με εκτίμηση

                                                                                                                                          Ο Αντιδήμαρχος

                                                                                                                       Οικονομικών Υπηρεσιών

                                                                                                                                         Χατζής Μιχαήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.