“Έξυπνος Δήμος – Έξυπνη Πόλη” σε 10 σημεία!

1049

Μπορούμε να γίνουμε ένας έξυπνος δήμος; Μια έξυπνη πόλη; Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται μέσα από μια πρόταση 10 σημείων την οποίαν καταθέτει ο συνδυασμός “Πνοή Δημιουργίας” έχοντας ως οδηγό και παράδειγμα το δήμο Τρικαίων ο οποίος… τα έχει καταφέρει!

Έν αρχή ήν ένα κέντρο 4-5 στελεχών τα οποία θ αποτελούν το «κέντρο ελέγχου» και θα αναπτύσσουν τα προγράμματα εκείνα που θα μας οδηγήσουν στο να γίνουμε «έξυπνη πόλη», προγράμματα ευρωπαϊκά που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με ιδιώτες.

Κατόπιν, η ανάπτυξη των σημείων εκείνων που θα μας μετατρέψουν σε έξυπνη πόλη και έξυπνο δήμο, ήτοι:

Α) Έξυπνοι αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων : Η υπηρεσία γνωρίζει που και πότε πρέπει να παρέμβει εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και βεβαίως παρεμβαίνοντας ουσιαστικότερα στην καθημερινότητα του πολίτη

Β) Σύστημα Μίσθωσης Ποδηλάτων: Με τη δημιουργία σταθμών σε Προαστιακό, Δικαστικό Μέγαρο, Άγιο Νικόλαο, Καλάμια, ΚΤΕΛ, Δημαρχείο και Παλιό Σταθμό ΟΣΕ προωθείται η χρήση του ποδηλάτου με πολλαπλά οφέλη και στην καθημερινότητα της πόλης αλλά και στο περιβάλλον. Η παροχή και ο έλεγχος θα είναι ηλεκτρονικός και όχι μέσω υπαλλήλου, σύστημα το οποίο απέτυχε την προηγούμενη φορά.

Γ) Σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Δ) Ευφυής διαχείριση στάθμευσης : Ενημέρωση μέσω αισθητήρων και πινακίδων για τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ. Απαλείφεται η άδικη περιπλάνηση στην πόλη η οποία σήμερα κατά κόρον καταγράφεται.

Ε) Έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες: Διαχείριση της ροής κυκλοφορίας αναλόγως τις ανάγκες και προτεραιότητα σε οχήματα ανάγκης.

Ζ) Τηλεδιαχείριση και έλεγχος δημοτικού φωτισμού: Αλλαγή του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων και διαχείριση έντασης  φωτισμού αναλόγως τις ανάγκες.

Η) Έξυπνη διάβαση πεζών: Με αισθητήρες στο οδόστρωμα και ενημερωτικό στύλο ο πεζός θα διασχίζει με ασφάλεια το οδόστρωμα. Παράλληλα θα απαλοιφθεί η ανάγκη ανα τακτά χρονικά διαστήματα να «φρεσκάρονται» οι διαβάσεις

Θ) Έξυπνη στάση λεωφορείου: Σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και την αστική συγκοινωνία, ενημέρωση για το χρόνο και τα δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ο συνωστισμός και τα παράπονα.

Ι)Σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων: Αντικατάσταση όλων των υδρομέτρων και κατάργηση της δια ζώσης μέτρησης. Η ηλεκτρονική διαχείριση θα επιτρέπει την άμεση ενημέρωση και της υπηρεσίας και του πολίτη και θα οδηγήσει ακόμα και σε μείωση κατανάλωσης!

Κ) e – ΚΕΠ: Ο πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται πιστοποιητικά και κάθε είδους έγγραφα , να καταθέτει αιτήματα προς το δήμο αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία μέσω συστήματος αυτόματων μηχανών.

 

Η πρόταση είναι εφικτή θα πει ο επικεφαλής της Πνοής Νίκος Σταυρέλης σημειώνοντας πως το κόστος για το δήμο θα είναι ελάχιστο δεδομένης της εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της συμμετοχής των ιδιωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.