Ένα ταξίδι στους αιώνες με οδηγό τα σκεύη και την μαγειρική! video)

1306

Πρωινό Σαββάτου, 19 Μαίου … Το τηλεφώνημα από την Προϊσταμένη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Παναγιώτα Κασίμη με ενημερώνει πως όλα είναι έτοιμα… Λεπτά αργότερα θα φτάσω στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου εκεί όπου η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου Μαρία Μέξια με υποδέχεται όπως και την ομάδα που σήμερα θα ταξιδέψει στους αιώνες με οδηγό τα  μαγειρικά σκεύη και τις συνταγές! Ο χώρος σε καθηλώνει… Μεταφέρεσαι νοητά σε όλα εκείνα που ψιθυρίζουν οι πέτρες, τα αγάλματα , η ίδια η ατμόσφαιρα! Γύρω σου άνθρωποι που με τεράστιο ενδιαφέρον περιηγούνται… φωτογραφίζουν! Όλοι τους ξένοι! Δυστυχώς!

Οι λίγοι που μετέχουν στην δράση για την οποίαν σήμερα και εγώ είχα την τύχη να βρεθώ εδώ, φιλοξενείται στο αίθριο του Μουσείου! Μια δράση στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων που 3 μουσεία και μια Σχολή η Αμερικανική διοργάνωσαν προκειμένου να τιμήσουν το Διεθνές έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  4 κυρίες, οι κυρίες Κασίμη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Μέξια από το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Κιουρκτσόγλου από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και Τζώνου από την Αμερικανική Σχολή ενώνουν δυνάμεις και γνώσεις και… τα όσα ακολουθούν είναι πραγματικά μαγευτικά!  Ναι, αυτή είναι η λέξη! Μαγευτικά! Διότι πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις αν όχι μαγευτικό, το γεγονός πως κάθε σκεύος έχει να πει ιστορίες για την καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την φιλοσοφία, την οικονομική κατάσταση της περιόδου που φτιάχθηκε και των ανθρώπων από τους οποίους χρησιμοποιήθηκε.

Το ταξίδι ήταν… χωρίς συνοχή και ναι! Αυτό είναι θετικό! Οι 4 κυρίες , αναλόγως το σκεύος που είχαν μπροστά τους μεταπηδούσαν σε εποχές κρατώντας το ενδιαφέρον μας αμείωτο για 2 ώρες! Γιατί η ιστορία δεν ήταν μόνο του σκεύους! Ήταν της ζωής που ζούσαν, ζωής που ξεπηδούσε μέσα από τον τρόπο που μαγείρευαν ακόμα ακόμα και από τον τρόπο που διάλεγαν το επιδόρπιο τους, για ν ανακαλύψεις κάπου εκεί και τις ρίζες της καφεμαντίας αλλά και την αγαπημένη συνήθεια για πολλούς του καπνίσματος αμέσως μετά το φαγητό!

Το πέρας της δράσης βρήκε όλους ενθουσιασμένους και πλουσιότερους!!! Ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο που όλοι μας κάποια στιγμή πρέπει να απολαύσουμε!

Τα 3 Μουσεία μας δίνουν συχνά την ευκαιρία! Με δράσεις που από κοινού διοργανώνουν μας μυούν σε όλα εκείνα που είναι δίπλα μας αλλά… δυστυχώς παραμένουν άγνωστα!

Η Rap Media έχει αφιερώσει μια ολόκληρη εκπομπή σε μια τέτοια δράση  “Η Κόρινθος του 1930”όπως έχει αφιερώσει εκπομπές τόσο στο Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου όσο και στο Μουσείο της Στυμφαλίας

 

Όλοι εσείς που δεν βρεθήκατε το Σάββατο στην Αρχαία Κόρινθο ή την Κυριακή στο Μουσείο της Κορίνθου για την δράση που ολοκλήρωσε το τριήμερο με την κυρία  Σούλα Μπόζη, ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη λαογραφία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης,  ή σε κάποια προηγούμενη δράση, έχετε πάντα την ευκαιρία να το πράξετε! Μια μικρή γεύση από τα όσα συνέβησαν το Σάββατο θα σας πείσει, είμαι σίγουρη!

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ.Κασίμη για την 1η μας αυτή συνεργασία ,την άδεια της καταγραφής της δράσης και το υπέροχο πρωινό «ταξίδι» που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ανακαλύπτοντας μέσα από σκεύη και τεχνικές, συνήθειες, κουλτούρες και ανθρώπους αλλοτινών εποχών!

Χριστίνα Τσιορωτά

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.