Άργος: “Η πόλις εάλω για μια εισέτι φορά”

1866

Λοιπόν, Κορινθία και Αργολίδα είναι πνιγμένες μέσα στις λάσπες που ο «Ζορμπάς» τους επέβαλε να χορέψουν, και τώρα μετρούν πληγές.

Ακόμα όμως και σε κατάσταση «καταστροφής» και «απόγνωσης» η καταγωγή σου φαίνεται!

Αν είσαι πληβείος , κλαις και οδύρεσαι μέσα στη νύχτα, βάζεις γαλότσα και μπαίνεις μέσα στο νερό να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται.Αν είσαι «πορφυρογένητος» διατηρείς ακόμα και στα χαλάσματα και στην λασπουριά, την χολιγουντιανή σου φράντζα, φωτογραφίζεσαι με το σκαρπίνι, ενίοτε και με στολή παραλλαγής, αλλά πάντως έχεις την χάρη και τον χρόνο να μοιράζεις βλέμματα στα φλας μέσα στην άγρια νύχτα, και στους ορμητικούς χειμάρρους.

Ατσαλάκωτη φωτογένεια, ανίκητος μεγαλοιδεατισμός; Ποιος ξέρει.Πάντως ο Ζορμπάς και η ΕΜΥ ήξεραν, αλλά η «πόλις εάλω» για μια εισέτι φορά. Και αντι να πάθεις νευρικό κλονισμό που στα δικά σου χρόνια συμβαίνει τούτο εδώ το «κακό»  και να κάνεις σπονδές στους Θεούς , απλά φωτογραφίζεσαι..Λες πως την ευθύνη την είχαν άλλοι, και συνεχίζεις αγέρωχος , ως πορφυρογένητος, το δρόμο σου.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει το δήμο μέσα στον βούρκο της λάσπης. Τηλεοπτικά συνεργία αθηναικά περιγράφουν σκηνές απελπισίας, οι καταστροφές μεγάλες. Η «πόλις εάλω» για μια εισέτι φορά!Και αντί να βγεις για διάγγελμα , έτσι όπως συνηθίζεις και συντονίζεις, εσύ σιωπάς. Μια ανεξήγητη σιγή έχει η αρχαιότερη πόλη, αυτές τις ημέρες. Θαρρείς πως δεν την άγγιξε κανείς. Πόσο μάλλον ο μεσογειακός κυκλώνας. Σιγή ιχθύος. Σε αυτόν τον τόπο, που ακόμα και το νερό στα γλαστράκια της νοικοκυράς γίνεται θέμα αντιμετώπισης κατά των κουνουπιών, οι πληγές των κατοίκων δεν γίνονται αιτία προβολής.

Και ενώ όλοι σπεύδουν να ζητήσουν αποκατάσταση υποδομών, εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, το μέγαρο της λασπωμένης αρχαιότερης πόλης,αντιθέτως, βγάζει ιαχές θριάμβου για την αποτυχία του δημοψηφίσματος των Σκοπίων.Σαν ήταν μια απλή, συνηθισμένη ημέρα επί των ημερών σου.

Πιο δίπλα η ανθρώπινη δοκιμασία. Τίποτε άλλο. Εδώ επιβάλλεται, συμπολίτη μου, η  σιωπή, εδώ και ο  προβληματισμός!

Τζ. Σουκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.