Ανάσταση στο Λεωνίδιο

586

 \r\n

\r\n

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η Δ.Κ. Λεωνιδίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λεωνιδίου σας προσκαλούν να ζήσετε μαζί τους την κατανυκτική, όμορφη και μαγική ατμόσφαιρα που θα σας προσφέρει το Πάσχα στο Λεωνίδιο.

\r\n

\r\n

Η ναυτική πολιτεία της Νότιας Κυνουρίας για άλλη μια χρόνια είναι έτοιμη να γιορτάσει τη μεγάλη στιγμή της χριστιανοσύνης. Στην καρδιά της Άνοιξης μεθυστικές μυρωδιές και αρώματα μοναδικά, συμπαρασύρουν τους Λεωνιδείς, κάνοντάς τους ένα πολύβουο μελίσσι, να προετοιμάζουν σαν μέλι, το ξεχωριστό, το μοναδικό Πάσχα, που μόνο στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς θα συναντήσεις!

\r\n

\r\n

Από τους υπέροχους κήπους με τις βοτσαλωτές αυλές κάθε λογής λουλούδια συλλέγονται για να κεντήσουν τα στεφάνια, που θα στολίσουν τους Επιτάφιους της Μεγάλης Παρασκευής και να κάνουν την περιφορά τους κατανυκτική στα γραφικά σοκάκια ανάμεσα στα πυργόσπιτα του 18ου και 19ου αιώνα, κάτω από το φως των αυτοσχέδιων από νεράντζια φαναριών την πένθιμη αυτή νυχτιά.

\r\n

\r\n

Το αποκορύφωμα όμως είναι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το Χριστός Ανέστη αντηχεί και δίνει το έναυσμα ώστε χιλιάδες αυτοσχέδια πολύχρωμα αερόστατα να αφεθούν από τα χέρια μικρών και μεγάλων, που εβδομάδες ετοιμάζουν επιδέξια με ενθουσιασμό, ζήλο και υπομονή, προσμένοντας να ανέβουν ψηλά συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια και να ταξιδέψουν πέρα ως τη θάλασσα για να δηλώσουν την Ανάσταση της ψυχής. Συνάμα, δίπλα στις εκκλησιές, το κάψιμο του Ιούδα συμπληρώνει την απελευθέρωση της ψυχής και τον εξορκισμό του κακού.

\r\n

\r\n

Την Κυριακή του Πάσχα στην τελετή της Αγάπης, ο πρεσβύτερος ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Νέες και νέοι φορώντας τις τοπικές ενδυμασίες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και μοιράζουν γλυκά (τις δίπλες), καμωμένα από τα χέρια των γυναικών της πόλης μας.

\r\n

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.