admin

Τατούλης – Κατσιφάρας – Αρναουτάκης στο «στρόχαστρο» του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφερειακές εκλογές

Τατούλης – Κατσιφάρας – Αρναουτάκης στο «στρόχαστρο» του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφερειακές εκλογές
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει υποψηφίους για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 .Σε κορυφαίο επίπεδο λέγεται πως ήδη έχουν γίνει προσεγγίσεις ,αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες και αφού γίνει το απαραίτητο «μασάζ» στα στελέχη της Περιφέρειας για τα «σοκ» που ενδέχεται να προκύψουν.

Πολλοί υποθέτουν πως τα στελέχη που προσεγγίζονται αφορούν μόνο τον Κεντροαριστερό χώρο.Οι πληροφορίες λένε ωστόσο πως έχει ξεχειλώσει αρκετά αυτός ο προσανατολισμός στην αποστολή εξεύρεσης υποψηφίων .

Οι συζητήσεις καταρχήν  αφορούν τρεις εν ενεργεία περιφερειάρχες. Πρόκειται για τον Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, τον Απ. Κατσιφάρα  στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τον Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής, ευρωβουλευτής και υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει εκλεγεί δύο συνεχείς φορές περιφερειάρχης Κρήτης και μάλιστα την τελευταία, το 2014, με ποσοστό που στον δεύτερο γύρο έφτασε το 64%. Αντίπαλός του ήταν ο «γαλάζιος» Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος συγκέντρωσε 36%, ενώ ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, καθώς στον πρώτο συγκέντρωσε μόλις 18%. Το ποσοστό που έλαβε ο κ. Κριτσωτάκης σε μία περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ «σάρωσε» μερικούς μήνες αργότερα στις εθνικές εκλογές ήταν πραγματικός καταποντισμός και μια σοβαρή ένδειξη της ένδειας αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλόνησο.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη άλλη μία συντριπτική ήττα, καθώς ο εκλεκτός του Βασίλης Χατζηλάμπρος πήρε στον πρώτο γύρο 16,8% και έμεινε εκτός τελικής αναμέτρησης, όπου βρέθηκαν αντίπαλοι ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας -ανιψιός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Κατσιφάρα– και ο νυν βουλευτής της ΝΔ Αν. Κατσανιώτης. Ο κ. Κατσιφάρας κέρδισε οριακά την περιφέρεια με ποσοστό 50,5% έναντι 49,5% του αντιπάλου του.

Ωστόσο, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και στην περίπτωση αυτή πολύ βαριά, καθώς στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν τα ποσοστά που πήρε στους νομούς της συγκεκριμένης περιφέρειας κυμάνθηκαν μεταξύ 37% και 43%, πολύ υψηλότερα από το 16,8% του εκλεκτού του. 

 

Για την περίπτωση της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν και εναλλακτική, καθώς στο παρασκήνιο λέγεται πως, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις με τον κ. Κατσιφάρα (και επικρατήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να στηριχθεί ο «πράσινος» περιφερειάρχης), τότε θα επιστρατευθεί για τις εκλογές του 2019 ο προερχόμενος από την Αιτωλοακαρνανία και την κεντροαριστερά υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής. Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της Ν.Δ., έχοντας απέναντι του την εξαιρετικά αδύναμη υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει μόλις 15%.

Ο κ. Τατούλης, αν και προέρχεται από τη ΝΔ, βρίσκεται στην πλήρη και απόλυτη δυσμένεια τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση που έχει κρατήσει σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τατούλης αποτελεί το τελευταίο… αποκούμπι, ενώ ενδεχομένως και ο ίδιος να εμφανιστεί ανοιχτός σε μια τέτοια πιθανότητα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί από τη ΝΔ και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Έτσι, δεν πρέπει να αποκλειστεί η προσέγγισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.  

 

 

 

 

Search in Site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *