admin

Πεθαίνοντας τη νύχτα

Πεθαίνοντας τη νύχτα
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Του Γιάννη Πανούση

Είναι αλήθεια πως, όταν η ζωή σε κυνηγάει απ’ όλες τις μεριές, σου στήνει καρτέρι και πυροβολεί τα όνειρα σου, σε οδηγεί σε αδιέξοδες κινήσεις και σ’ ευτελιστικές υποχωρήσεις, είναι αλήθεια τότε πως πολλές φορές όλοι μας, πιστεύω, προ(σ)καλούμε το θάνατο για να μας απελευθερώσει.
Αυτή η πρό(σ)κληση δεν έχει πάντοτε την έννοια του τερματισμού της φυσικής ζωής, αλλά συχνά συμβολίζει την ύστατη κραυγή αγωνίας «για μια άλλη ευκαιρία», για μια «ευτυχία» που μας την υποσχέθηκαν όταν ήμασταν παιδιά και που οι ίδιοι εκείνοι αρνούνται τώρα να μας αναγνωρίσουν το δικαίωμα.
Είμαστε τα μόνα όντα που γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν και που συνειδητοποιούν ότι πουλώντας το κορμί τους ή την ψυχή τους στους διαβόλους της νύχτας δεν σώζουν την ύπαρξη τους, αλλά, δραπετεύοντας στο φανταστικό (πιστεύουν ότι) διασώζουν το δικαίωμα τα διαλέξουν το «θάνατο τους» (αφού δεν τους άφησαν να διαλέξουν «ζωή»).
Η γυναίκα που πουλάει το σώμα της στη γωνιά του δρόμου (ίσως γιατί κάποιοι την «πούλησαν») μισεί το ξεβαμμένο πρόσωπό της εξίσου με το βιτσιόζο πελάτη, το σκληρό νταβατζή, την καλή κοινωνία, την καλή κοινωνία, τον μπασκίνα που τα πιάνει, το AIDS, τη γούνα του τραβεστί, τη μάνα που τη γέννησε (κι ας της κρύβει το επάγγελμα της για να μην πεθάνει).
Ο αλκοολικός άστεγος αλήτης, που πουλάει τα τελευταία απομεινάρια της αξιοπρέπειάς του ζητιανεύοντας και ικετεύοντας ελεημοσύνη (ίσως γιατί τα ελέη του Θεού διανέμονται αυθαίρετα-ελέω τύχης), μισεί τον ξεπεσμό του εξίσου με τον έμπορα που του πουλάει «μπόμπα», το φλώρο που τον περιγελάει και τη γυναίκα που τον εγκατέλειψε νωρίς (κι ας της γράφει κρυφά).
Ο μοναχικός μηχανόβιος που πουλάει ότι βρει (κι ότι αρπάξει) για να μπορεί ν’ αυξάνει την ταχύτητα, να μυρίζουν τα λάδια, να τυφλώνουν τα φώτα (ίσως γιατί γρήγορα του στέρησαν το «φως»), μισεί την κακιά μοίρα του εξίσου με την καλή μοίρα (επιτυχία) των άλλων (την πρώτη την προκαλεί, στη δεύτερη καλεί τη θεοδικία ν’ αποφασίσει).
Αυτοί είναι τα πρώτα θύματα της νύχτας.

Κι ύστερα υπάρχει το έγκλημα της νύχτας. Το οργανωμένο. Όπλα, εκβιάσεις, νονοί, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, βία και αίμα. Αυτοί εκμεταλλεύονται τη νύχτα. Κερδίζουν από το «θάνατο» των άλλων. Είτε ο «θάνατος» αυτός είναι βραδυφλεγής (ναρκωτικά, αλκοόλ) είτε άμεσος (δολοφονία, αυτοκτονία).
Κι είναι κι εκείνοι που φοβούνται.
Κλειδαμπαρώνονται στο σπίτι τους, δε μιλάνε στο νοικάρη της πλαϊνής πόρτας, δεν ανοίγουν το παράθυρο να δουν ποιος φωνάζει «βοήθεια», καταπίνουν χούφτες χάπια για να κοιμηθούν.
Πολλές φορές δεν ξέρεις τι είναι τελικά το διαβρωτικό: να σε κλείνει στο σπίτι σου το ωράριο του υπουργείου, ο φόβος του εγκλήματος ή η μοναξιά;
Σε μια συγκυρία όπου το «δίκαιο της νύχτας» φαίνεται να συγκρούεται με το «δικαίωμα στη νύχτα», σε μια χώρα όπου συνηθίζουμε να γλεντάμε για να μας βλέπουν (ή για να βλέπουμε το σύγχρονο πολιτισμό-ίσως και τον εαυτό μας-μόνο σε θολούς καθρέφτες), σε μια εποχή όπου οι «ναυαγοσώστες των ψυχών», οι «νεροκουβαλητές των ιδεολογημάτων» και οι «εισοδιστές της πολιτικής» δεν έχουν πια ακροατήριο, βρεθήκαμε ξαφνικά γυμνοί μπροστά στο θάνατο ορισμένων νέων λόγω κατάχρησης ναρκωτικών.
Οι ειδικοί βγάλανε πάλι από την τσέπη τους (ή από το ημίψηλο καπέλο τους) τις μαγικές συνταγές, το κράτος ανέλαβε δράση, οι ηθικολόγοι οργανώνουν σταυροφορίες, οι ανυποψίαστοι πανικοβλήθηκαν, τα ΜΜΕ βρήκαν την ευκαιρία ν’ αυξήσουν –όχι τα μηνύματα κατά των τεχνιτών παραδείσων αλλά- τα διαφημιστικά σποτ κατά τη διάρκεια των σχετικών ενημερωτικών εκπομπών, νέες αγορές, νέοι έμποροι, νέα μέτρα προστασίας ξεφυτρώνουν παντού (ίσως και νέοι «προστάτες»).
Η ελληνική νύχτα αρνείται την αυτοψία της, εμείς θάβουμε τους «νεκρούς» μας χωρίς να ρωτάμε την αιτία θανάτου, η ελευθερία ταυτίστηκε με τα ισοδύναμα αυτοκτονίας (οι ανομικές τάσεις άρνησης και φυγής αυξάνονται σε συνθήκες «κοινωνικού κενού») κι όμως η επιβίωση εξακολουθεί να νικάει την αναβίωση.
Τόσοι θάνατοι κι ούτε μια νέα άποψη για τη ζωή.
«Νύχτα».
Χωρίς πόρτες εισόδου και εξόδου. Μόνο με την πόρτα κινδύνου ανοιχτή.

Search in Site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *