admin

Λεωνίδας Μπαζιωτοπουλος:Ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα;

Λεωνίδας Μπαζιωτοπουλος:Ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα;
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Αυτή τη στιγμή, σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια.  Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στο σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των επιχειρηματικών κινήσεων. Και βέβαια μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι σαφές ότι δεν μπορεί μια επιχείρηση να έχει σταθερή πορεία. ….

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και ειδικότερα στο χρόνο που χρειάζεται για να εκδοθούν και να τελεσιδικήσουν στα αρμόδια δικαστήρια οι αποφάσεις. Η κοινωνία και κατ΄επέκταση και οι επιχειρήσεις βασίζονται πάνω στο κράτος δικαίου και την εφαρμογή των νόμων. Όταν λοιπόν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, δημιουργείται ζήτημα με την τήρηση των νόμων.

Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα  για το επιχειρείν, είναι οι συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία γενικότερα γύρω από το εμπόριο και το επιχειρείν και ειδικά γύρω από το φορολογικό πλαίσιο.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία στο επιχειρείν είναι τέσσερις βασικοί κανόνες (πέρα της χρηματοδότησης):

– Να υπάρχει πραγματική κοινωνική ανάγκη (market gap) πίσω από το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχεις (σουβλατζίδικα καφέ και μαγαζιά ρούχων δεν υπάγονται) στην αγορά που έχεις σαν στόχο.

– Το να υπάρχει σταθερό δίκτυο προώθησης (route to market) αυτού που παράγεις στις αγορές που το χρειάζονται.

– Να έχεις επίγνωση των επισφαλειών σου σε όλα τα επίπεδα (business risk), από την αστάθεια του φορολογικού συστήματος… μέχρι το πως ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της επιχείρησής σου. Εδώ είναι το σημείο, όπου πολιτικές καθίστανται αδιάφορες στην ουσία. Δείτε το προηγούμενο μου άρθρο σε σχέση με την επισφάλεια.

– Να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πάρεις αποφάσεις η να έχεις κάποιους να σε συμβουλεύσουν ή αλλιώς πρόσβαση στην συσσωρευμένη γνώση ενός επιχειρηματικού αντικειμένου μέσα στο κοινωνικό σου περιβάλλον.

Τι πρέπει δηλαδή να γίνει ;

* Αγνοήστε το τι κάνει το κράτος και επικεντρωθείτε στο τι θα κάνετε εσείς. Το κράτος είναι ακόμη ένα ρίσκο που πρέπει να λάβετε υπ’ όψη.

* Αγνοήστε όλους τους «καλοθελητές» που θα σας παροτρύνουν να αποφύγετε τα ασφαλιστικά ταμεία (εάν η επιχείρησή σας γίνει στην Ελλάδα) η «τα μαύρα». Η ασφάλεια είναι επένδυση όχι κόστος ενώ τα μαύρα δημιουργούν περιοριστικές πολιτικές πώλησης και σταματούν την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

* Βρείτε κάτι που να σας αρέσει και να ταιριάζει στην προσωπικότητα σας.

* Βρείτε κάτι που χρειάζεται πραγματικά η κοινωνία και παράγετε το.

* Μη διστάζετε να ονειρευτείτε. Εάν ξεκινήσετε κάτι μόνο για να βγάλετε ένα μεροκάματο δεν κάνετε για επιχειρηματίας.

* Αγνοήστε στην αρχή σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και πιθανές χρηματοδοτήσεις. Το μόνο που κάνουν σε μια startup είναι να περιορίσουν τις επιλογές και να καθυστερήσουν τη διαδικασία έναρξης. Εάν το επιχείρημά σας ανταποκρίνεται σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες (ξεχάστε τα σουβλατζίδικα και τα καφέ έχουμε αρκετά από αυτά) έχει προοπτική ανεξάρτητα από επιδοτήσεις. Αυτές «κυνηγήστε» τες αργότερα και σίγουρα μη τις υπολογίστε στο αρχικό σας επιχειρηματικό σχέδιο, εάν είναι δυνατόν. Δείτε τες σαν επιβράβευση της προσπάθειάς σας η αύξηση κεφαλαίου.

* Αν δεν έχετε αρκετές γνώσεις για αυτό που σκεφθήκατε να κάνετε; Συνεταιριστείτε με κάποιον που τις έχει.

* Αν δεν έχετε αρκετούς πόρους ή εξειδίκευση; Συνεταιριστείτε με άλλους που συμμερίζονται τις απόψεις σας.
————————

Μπαζιωτοπουλος Λεωνιδας
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Φοροτεχνικός
(BA, MA, DBA)

Yποψήφιος με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Συνεργασία για το αποτέλεσμα» του Δ. Ραψωματιώτη

Search in Site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *