admin

Απόφαση του Ελεγκτικού για κυρώσεις σε αιρετούς και συμβασιούχους

Απόφαση του Ελεγκτικού για κυρώσεις σε αιρετούς και συμβασιούχους
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Σε περίπτωση που οι συμβάσεις παραμείνουν ενεργές

Τις κυρώσεις που θα έχουν τα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων, οι αιρετοί, αλλά και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, σε περίπτωση που οι συμβάσεις τους παραμείνουν ενεργές και συνεχίσουν να αμείβονται εφόσον η απόφαση του Κλιμακίου του 1ου Τμήματος ακολουθήσει το σκεπτικό της Ολομέλειας και είναι αρνητική, περιγράφει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας Μιχαήλ Ζυμή «οι δυνάμει νόμου αλλεπαλλήλως ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένης διάρκειας εμπίπτουν στους περιορισμούς του άρθρου 5 του ΠΔ 164/2004. Επιπροσθέτως στις προαναφερθείσες ρυθμίσεις προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τα όργανα που παραβιάζουν τις σχετικές με τους χρονικούς περιορισμούς (σ.σ. 24μηνο) της διάρκειας των ανωτέρω συμβάσεων εργασίας». (σελ 10, 11).
Ακόμη αυστηρότερη είναι η εισήγηση της εισηγήτριας Συμβούλου Μαρίας Αθανασοπούλου η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση καταστρατήγησης των ανωτέρω ρυθμίσεων, στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 προβλέπονται αυστηρότατες ποινές, καθώς τα μεν αρμόδια όργανα για την εκκαθάριση των αποδοχών, εφόσον δεν παύσουν την καταβολή αποδοχών σε προσωπικό που συμπλήρωσε την προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω διάρκεια απασχόλησης, καταλογίζονται με τις αποδοχές που καταβλήθηκαν, οι δε προϊστάμενοι υπηρεσιών ή άλλα αρμόδια όργανα που ενεργούν κατά παράβαση των παραγράφων 1-4, 8,9 και 15 του άρθρου 21 διώκονται αυτεπαγγέλτως για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα και παραπέμπονται υποχρεωτικά στην αρμόδια πειρθαρχική δικαιοδοσία, ενώ, επιπλέον, στην παραγραφο 15 του ίδιου άρθρου προβλέπεται καταλογισμός αποδοχών και σε βάρος των λαβόντων, εφόσον διαπιστωθεί ότι από δόλο ή βαρεία αμέλεια συνέπραξαν στη μη νόμιμη πρόσληψή τους». (σελ 25 -26).

Κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της απόφασης του Ελεγκτικού

Σε κατάληψη όλων των γκαράζ των δήμων από χθες τα μεσάνυχτα έως και την Τετάρτη 21 Ιουνίου, και σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 του μηνός προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στο ζήτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους. Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση συγκέντρωσης συλλαλητηρίου, την ημέρα της απεργίας, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Υπουργείο: Αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Ελεγκτικού

Στην παραδοχή ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, προχώρησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αφού τονίζει, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ότι “το ζήτημα των δεδουλευμένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου” επαναλαμβάνει ότι “η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων”, αποφεύγει ωστόσο επιμελώς να μιλήσει για τους χιλιάδες συμβασιούχους που είτε έχουν συμπληρώσει είτε πρόκειται να συμπληρώσουν το επόμενο διάστημα το 24μηνο και, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣ, θα απολυθούν.
“Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή – η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων”, τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά», καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, η τελευταία εξέλιξη θέτει με μεγαλύτερη επιτακτικότητα την αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Search in Site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *